Wednesday, August 8, 2018

Misi Kedondong Asam Boi Berjaya

Entry Ulang Tayang Share Resepi Jeruk Kedondong Asam Boi


Semalam SA memang berhajat nak balik kampung..balik selepas beberapa bulan tak ada kesempatan nak jenguk kampung..lagipun ada hal yang diperbincangkan untuk kelancaran majlis pertunangan adik sepupu..

Macam biasa la SA ni kalau dh balik kampung memang merayap la kat kebun belakang rumah..dapat la pungut pucuk ubi dan cili api..tetiba adik sepupu hulur kedondong beberapa tangkai..terus rasa nak buat jeruk kedondong asam boi..tak pernah buat lagi sebenarnya..ini first time nak buat..balik dari kampung SA singgah Zemart cari asam boi..bukan yang jenis serbuk tapi jenis biji2 tu. Gigih SA google resepi viral..nekad betul ni nak mencuba..


Jom tengok step by step yang SA sediakan di bawah...



Buah kedondong fresh dari pokok..


Buang kulitnya dan basuh, tos gunakan tapis sampai air dari basuhan tadi kering


Bahan utama Asam Boi, Cili Api dan Gula..


Campurkan kesemua bahan dan gaul bagi sekata..kalau ada limau kasturi boleh perah atau belah dua campurkan sekali tapi takde plak limau..so guna 3 bahan ni aje..


Dah di gaul mesra masukkan dalam balang kaca. Kebetulan SA memang beli balang kaca ni banyak dari IKEA. .simpan semalaman dalam fridge..sebenarnya dapat dalam 2 bekas..asingkan satu bekas utk adik SA..yg dalam balang tu SA punya..


Siap!!!

Tapi sayangnya..SA terlupa nak makan..kebetulan plak pagi ni SA balik KL bawak kakak Dania pi berjalan..kesian cuti sekolah tak kemana...SA plak memang ambil cuti panjang..2hb baru naik kerja...Dah pesan dengan mak jangan usik..jangan cuba-cuba makan..Mak SA kan x sihat..baru2 ni batuk dah 3 bulan tak elok-elok..biasa la orang tua kan...yang kita tak bagi makan tu dimakannya..ni batuk baru nak elok..suara pun dh hilang...lama dah mak hilang suara....

Kalau korang nak cuba buat jeruk kedondong asam boi sila la buat..tak susah pun..lepas ni nanti SA nak beli mangga muda la kat pasar malam dan nak buat...dari habis duit beli aje kan..baik buat sendiri...

56 comments:

  1. Sedapnya SA.. Kak Sue cuba buat yang mangga viral ja, nanti nak cuba kedondong pulak.. sedapnyaaaa..

    ReplyDelete
  2. sedapnya.. memang puas makan kalau buat sendiri..

    ReplyDelete
  3. Fuh..mercik ni SA...rasanya kalau tengok je memang runtuh emosi...tak boleh tahan kecur he...

    ReplyDelete
  4. Sedapnya kak..wah panjang cuti kali ini ye kak. Happy holidays

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum suria...betul tu mmg sedap kalau dapat buat sendiri lebih puas hati kn...

    ReplyDelete
  6. suka juga buah kedondong..jus kedondong pn suka tp yg combine ngan epal /asamboi

    ReplyDelete
  7. sedapnya...selalu buat air je. kena cuba ni.

    ReplyDelete
  8. Banyak kali telan air liur tgk gambar ni kak oi. Nak sikit kak. Sedapnya

    ReplyDelete
  9. nengok pun dh terasa2 kt tekak... kecur gitu

    ReplyDelete
  10. Berbaloi buat sendiri. Aduyaiii dah ngences ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul!! Boleh makan banyak mana yang kita nak hehe

      Delete
  11. meleleh ayaq liuq baca post kak sa ne

    ReplyDelete
  12. kecur air liur tengok. Bulan lepas ai ada buat tapi terlupa nak makan sampai berkulat. so sad..

    ReplyDelete
  13. Ya Allah. sambil baca air liur tak berenti terliuq. hahahaha

    ReplyDelete
  14. Kecur air liur tengok jeruk kedondong asam boi tu. Sedapnya !!

    ReplyDelete
  15. Jimat kalau beli dan buat sendiri, puas hatiii ikut macam mana nak...masamnya....mashaALLAH..mesti sedappp bangat dong ! Adehhh, lama tak makan jeruk...dlu last masa sekolah rendahhh cikgu Sains suruh buat..huhu....

    ReplyDelete
  16. Kak suria, pagi-pagi baca entry akak ni, tengok gambar terus kecur air liur. Meremang-remang pipi belah dalam. Ya Allah sedapnya. Dah lama tak makan kedondong

    ReplyDelete
  17. Terliurnya menengoknya lahai....senang je nak buatnya kan cuma kena rajin lah. Buat sendiri lagi puas hati.

    ReplyDelete
  18. Terliur pulak bila tengok buah kedondong tu

    ReplyDelete
  19. Laa, senang je cara nak buat asam ni. Mertua suka betul beli kat orang, lepas ni boleh buat untuk dia.

    ReplyDelete
  20. Terliur akak di buat nya. Senang aja ya buat nya.Tak perlu boh air kat dalam balang tu ya?Nak coba lah jugak. Thank you SA berkongsi resepi
    Jom tingkatkan trafik blog anda dengan 12 tip sempoi ini

    ReplyDelete
  21. Lamanya x makan kedondong...buh dgn asam boi memang sedap

    ReplyDelete
  22. cuti pnjg..mai la jln2 penang...klo Along mai penang, roger tauuu......uishhh...rasa masm kannn

    ReplyDelete
  23. Omg... i nak sikit boleh. Teringin nak makan buah kedondong asam boi pulak.

    ReplyDelete
  24. Ya Allah... sedapnya buah Kedondong ni..hehe.. TB panggil buah Amra je.. sebab kat Ipoh family taktau kedondong tu kot.. hahhaha.. sedapnya kalau dapat buat macam ni.. nak beli balang tu dululah.. hahaha..

    ReplyDelete
  25. kecur air liur tgk kedondong asam boi SA... nyummm

    ReplyDelete
  26. Lia suka makan buah masam2 ni. Tapi sejak gastrik dah lama x makan. Sedapnya kak SA.

    ReplyDelete
  27. Sedapnya kedondong asam boi 😍😍 meleleh dah air liur ni

    ReplyDelete
  28. aduhai.. nampak sedap betul lah! kena cuba sendiri je. senang sangat nampaknya!

    ReplyDelete
  29. fuuuhhh.. sedapnyaaa. buat sendiri lagi jimat kan. dapat banyak.

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  30. alahai time macam nie la keluar jeruk kedongdong thehehehe namoak memang sedap bila nak menjual thehehehehe

    ReplyDelete
  31. My Mom did this for me to try it out. It is indeed refreshing to have it.

    ReplyDelete
  32. Sedap ni. Dah lama tak makan kedondong. Kecur ailio nengok ni.

    ReplyDelete
  33. Dah lama tak makan buah kedondong, biasa order kat kedai je minum air jus kedondong asam boi! Senang je nak membuatnya kan. Ambik ko sebijik2 terus dalam balang. Nak makan nanti, cukup ambik sebiji terus. Hehe.

    ReplyDelete
  34. wah..suka asam ea??
    selalu juga singgah blog ni
    Ni first time komen
    salam kenal dari akak

    ReplyDelete
  35. kecur air liur tengok gambar je pun haha

    ReplyDelete
  36. Aduh.. tgk pon dah rasa terliur 😂😂😂😂😂

    ReplyDelete
  37. Ya Allah.. pepagi datang sini memang mengundang ni SA. Bencikkkkkk.. terliur dahnni. Kita memang peminat asam okay. Nak kena cari gak nanti ni.

    ReplyDelete
  38. Sedapnya buah kedondong tu. Ditambah pulak dengan asam boi (dikampung akak panggil asam ko) heehehe... Bulan puasa akak suka buat air asam boi ni. Pecah air liur la SA oiii.... Terima kasih resepi asam kedondong ni. Nak pi cari buah kedondong pulak.

    ReplyDelete
  39. Walau entry ni entry lama tapi kecur liur beb tengok gambar tu.. laju-laju scroll tak nak tengok lelama.. hehehe..

    ReplyDelete
  40. sedapnya kedondong bila dah buat cmtu hee rasa dia lagi nikmat

    ReplyDelete
  41. Memang sedap.
    Pn is3 selalu buat macam ni guna pelam epal.
    kalau buah tu di potong2 buang bijiknya lagi cepat jadinya.

    ReplyDelete
  42. Oh tidak, terseksa jiwa raga. Mana nak cari kedondong macam ni di waktu-waktu begini.

    ReplyDelete
  43. Rajin yer SA. Tapi memang betul, lagi puas hati buat sendiri dari beli yang herga boleh tahan mahal yer

    ReplyDelete
  44. kecur air liur weeeii.tengok kedondong asam boi ni

    ReplyDelete
  45. Laju2 skroll takmo tengok entry ni.. hahaha.. terasa meleleh tengok kedondong ni..

    ReplyDelete
  46. Aduh..kecur bila tengok asam asam ni

    ReplyDelete
  47. Sedapnye jeruk kedondong Kak SA..... Mengancam betul LeYa tengok.. Emmm...resipi die pun mudah... Bolrh ls try ni..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah