Thursday, August 30, 2018

Walaupun Bersedih, Hidup Perlu Diteruskan....

Hi korang....

Kita sambung lagi ye..lepas majlis persandingan dan majlis sambut menantu sebelah pengantin lelaki..malam tu kami semua balik Seremban..Mak nak cuci buh pinggang pukul 10 malam kan..SA plak..balik terus naik bilik dan mandi, lepas mandi terus tidur je..tak makan pun ..terus pengsan sebab penat sangat ..tapi dalam pukul 12.30am dapat call dari adik sepupu..bagi tau Mak Long dah meninggal...SA x tau nak kata apa masa tu..terkedu..rasa macam mimpi..kejutkan Dania..inform Dania dulu...kot2 SA mimpi ke kan..pas tu turun bawah kejutkan Acu...semua terkejut...kami duk bincang nak cakap kat abah macam mana..cakap kat abah kang mak plak terkejut..slowly pi kejut abah...mak memang x sedar masa tu..mungkin sebab penat kan...dh bagi tau abah timbul plak masalah nak bagi tau mak...tetiba hp abah berbunyi...dapat info dari adik sepupu yang sorang lagi...terus mak terbangun...masa tu la abah bg tau mak..reaksi mak?mak diam je...kami pun macam pelik..then SA naik atas...sambung tido tapi tak boleh tido...at last call semua yang lain2 bagi tau....
Pagi tu kami semua terus ke Serting..jenazah Mak Long masih kat hospital..rupanya masa kenduri berlangsung Mak Long memang dah tenat...tapi anak2 dia tak bagi tau kami...maybe sebab tak nak kenduri terganggu..takpe la at least arwah pergi dengan tenang...urusan pengkebumian memang berjalan lancar..atas permintaan Pak Long jenazah di bawa balik ke rumah dahulu .alhamdulillah semua dipermudahkan termasuk sembahyang jenazah di rumah ..lepas urusan pengkebumian kami bertolak balik ke Seremban...pukul 3 mak nak cuci buah pinggang...

Sedih tu sedih jugak..tapi hidup perlu diteruskan..teringat tak masak apa pun lagi...kami singgah Tanjung Ipoh beli itik salai ...lambat la kami makan tengahari tu...Area Kuala Pilah ni memang terkenal dengan Itik salai dan daging salai...kadang jalan boleh jammed sebab ramai yang berhenti kat tepi jalan tu beli sayur2 kampung dan itik salai...


Itik Salai RM38 seekor


Akak tu ada jual tempoyak


Petai..


Cantik mata petai tu..tapi SA x beli


Air botol pelbagai perisa..air ni x banyak gas .best


Ada jual lemang jugak...

Isnin tu SA x masuk kerja..saje nak temankan mak yang baru kehilangan kakak dia..dia mula2 macam tak bole move on..tapi nampak ok..takde menangis ke apa...dalam hati tak tau la kan..sape tau...pagi tu lepas kakak Dania pi sekolah..SA ajak mak abah minum kat luar...lepas tu pergi Econsave beli sayur ke apa yang patut...saje bawak mak berjalan untuk dia lupakan kejap kesedihan...


Cantik- cantik plak terung..


Kacang panjang


Mak Abah tengah pilih cili api


Sayur Kangkung


Sayur sawi..

Lepas ronda- ronda kat Econsave terus balik rumah....masak apa yang patut..sementara Abah pi jemput kakak Dania balik sekolah...

Itu aje kisah SA 2 minggu yang lepas...lambat update sebab kekangan masa..banyak lagi cerita yang SA tak share..kena buat satu- satu la nampaknya...hehehee...

See ya next entry....


6 comments:

  1. Takziah kak..semoga rohnya di cucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang beriman..aamiin..al-fatihah

    ReplyDelete
  2. Salam Takziah kak, seronoknya berkumpul, masak dan makan sesama kan kak.

    ReplyDelete
  3. kalau balik Segamat, suka sangat ikut jalan Kuala Pilah ni sebab penuh dengan itik salai. Geram je tengok

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah