Monday, June 10, 2019

Persediaan Sehari Sebelum Aidilfitri

Hi korang...

Sebelum SA bercerita tentang sambutan Aidilfitri tahun ni..jom kita sambung sulu bab persediaan sehari sebelum Raya tiba. Cuaca agak panas di Kuala Pilah..kami sampai kampung semua persediaan dah ready dh..nasib semua ok...sampai- ampai je Mak Lang dan Mak Cik tengah masukkan daun dalam buluh lemang..ikutkan nak belajar tapi nampak macam complicated. Terus SA offer diri blend kelapa. Kami pilih blend kelapa untuk dapatkan santan dari perah secara manual guna tangan...blend lagi senang dan banyak dapat santannya.


Buluh lemang yang dah siap masukkan daun pisang...


Proses isi pulut dalam buluh lemang..


Mak SA dan adik beradik dia expert la bab ni


Masa ni jam dah pukul 9 am...cepat rasanya 




Kayu pun dah dibakar untuk dapatkan baranya...


Yeay lemang dah bakar...


Every year memang 2 beradik ni volunteer jaga lemang..panas oiiii....

Dalam pukul 3 petang macam tu lemang dah siap dah...memang menduga betul puasa terakhir..panas...sikit je lagi nak buka puasa tapi SA tahan..sabar menanti sampai petang...balik rumah Seremban nak masak rendang plak...sekali 2 rendang nak masak...rendang itik dan rendang daging...Nasib adik SA si Lisa ada membantu jugak..kalau tak sure SA dah tumbang dah...penat giler tau...tapi akhirnya masak jugak rendang SA..lepas buka puasa tu hujan turun dengan lebatnya....sejuk sikit cuaca...rasanya satu Malaysia hujan....

5 comments:

  1. tahun nie tak membakar lemang.. paling best raya kalau dapat makan lemang..
    seronok buat kerja ramai-ramai macam nie.. meriah..

    ReplyDelete
  2. Selamat hari raya
    Maaf zahir batin kak SA
    saya seumur hidup tak pernah buat sdri lagi lempang ni.. Hihihi. Seronok tgk org buat

    ReplyDelete
  3. ooohhh...lain cara kita melemang... takpe,,yang penting..hasilnya tetap sodapp

    ReplyDelete
  4. Tak buat pun lemang.
    Order 10 btang aje.
    hari raya pertama dah habis

    ReplyDelete
  5. Meriahnyaa bakar lemang macamtu..suasana raya betulkan..
    Sis beli dah siap aje hehehe, tau-tau cuma makan aje hehehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah