Wednesday, October 4, 2017

Bila Orang Ambil Gambar Kita Tak Cantik...Jadi Mimpi Ngeri...Betul Tak?


Hi korang..

Kat atas tu screenshot status SA kat FB petang semalam..pernah berlaku dalam kehidupan korang tak?Baik ngaku....haaaa...itu la pengalaman SA dari dulu sampai sekarang...walau bukan semua la kan...ada je yang amik gambar cantik...sebab tu SA suka je selfie atau amik gambar guna monopod..status semalam tu dapat perhatian ramai jugak sampai hari ni ada yang masih liked dan komen...hehehe...semua ada pengalaman eh....

Ingat masa sekolah dulu..SA ni memang suka bergambar..tapi masa tu lebih cenderung kamera kodak film kan...jenuh la belajar masukkan filem dalam kamera...eh...kodak film tu masih ada ramai yang guna tau jangan x tau...SA ada 2 kamera kodak tu..mana ntah SA simpan..bila guna kamera kodak ni kan kita tak boleh nak bajet gambar tu elok ke senget ke..kepala terputus ke..mata terlelap ke kan..hahaha...tp ikut logik la..ada kotak kat screen camera tu..so agak2 la masukkan image depan kita tu dalam kotak..kalau nampak x ok ke belakang la sikit..halakan ke tengah2 objek/image kan..tgok kiri kanan atas bawah balance tak..macam tu SA belajar dulu...ini takde..bila dah cuci gambar..part gambar kita semua terputus, kepala takde..badan suku takde...bazir duit je kan..kalau nak cuci bukan murah...pas tu bila tengok gambar kawan kita...gambar dia semua cantik...nak marah kang kecik hati...sorry pun tak cakap...sedih tau....

Masa tu dalam hati sure menyumpah tak hengat punya kan...so skearang zaman guna kamera macam tu dah berlalu dah...sekarang ada macam- macam kamera canggih dari harga mampu milik sampai la harga yang luar biasa...kalau lens tu kang sebesar2 alam semua ada...itu kalau betul2 nak jadikan dunia photography sebagai punca pendapatan kan..SA impikan kalau dapat sebuah kamera yang canggih pun dah ok dah untuk dunia blogging..tapi blom boleh beli lagi..kena tunggu lagi..dulukan mana yang penting dulu...sekarang popular kamera polaroid..lagi senang tak yah pi print kan..printer polaroid photo pun ada jual tau...cuma mahal la..ari tu kat Low Yat RM800..complete set cuma cartridge dan kertas dia je mahal..

Nak tak nak sekarang kena la guna HP je dulu...masalah handphone plak...storage tak besar...ye la..bukan guna handphone canggih pun...tapi SA ok je..sebab SA suka hp SA ni..suka bila amik gambar utk apa2 je occasion resultnya cantik..tak payah nak edit dah...dan blom masa SA nak bertukar ke handphone yang paling canggih...dari labur duit ke situ baik SA simpan dalam ASB kan..guna je handphone ni sampai lunyai...SA jenis guna apa- apa memang guna sampai lunyai.....

So sampai kat sini dulu...korang setuju tak dengan status FB SA tu...pernah ada pengalaman yang sama? meh la share...mesti kelakar kan...

22 comments:

  1. Selalu sangat.. Sampai kadang-kadang sengaja amik gambar kawan tak elok.. Balas balik..

    ReplyDelete
  2. nasibaik la skarang amik gmbr lps tu tgk dlu..selagi xpuas ati selagi tu amik haha..tp tu la mmg biasa gtu..kita amik gmbr kwn cun tp bila gmbr kita asal bole je

    ReplyDelete
  3. Pernah!!! dan setuju sangat dengan status tu.

    Bercerita zaman ambil gambar guna kodak tu memang paling betul sangat bila gambar dah siap cuci tu yang baru kita tahu Ya Allah gambar kita ada yang senget sangat ke kiri, bahagian atas luas sangat kaki sampai tak nampaklah haish!!! sadis.

    Bertambah geram bila tengok gambar kawan-kawan yang kita tolong ambilkan tu elok aje cantik kanssss....

    ReplyDelete
  4. pernahhhh,. kadang-kadang tangkap 2-3 kali pun tak jumpa yang cantik lagi. haha nasib lah kannn

    ReplyDelete
  5. bertabah klu org ambik gambar kita xcantik..huhu

    ReplyDelete
  6. pernah SA...pastu gamba yg tak helok la yang diaorg upload....hihi gerammmm

    ReplyDelete
  7. Rasanya pernah.... org yg diambil gambarnya lah yg sentap. Kita tukang ambik gambar steady je hihi...Small matter, ambik je gambo balik. Habis cerita.

    ReplyDelete
  8. haha..biasa tu..silap hb klau mber dah post kat ig @ fb akk sruh delete balik๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  9. Pernah jadi. Pergi ke River Life baru-baru ni. Aduh sedih betul tengok gambar tu. Bila tangkap gambar sendri cantik pulak. Nampaknya kena tangkap sendiri la jawabnya kak SA

    ReplyDelete
  10. Zaman sekolah...masing-masing bawa kanera bila ada majlis-majlis yang dibenarkan bawa kamera..bila cuci filem amoi kat kedai pun geleng kepala...36 keping...sikit je yang boleh diakui gambar cukup sifat..huhuhu.

    ReplyDelete
  11. kan...bila kita ambil gambar mereka,punyalah cantik.tapi bila diorang ambil gambar kita,kadang2 separuh je gambar tu..ada je yang tak elok..asal snap je..kekadang geram gak...

    ReplyDelete
  12. hahaha...teringat dulu saya selalu kena marah sebab amik gambar tak cantik..but now dah ok...practice make it perfect gitteww...

    ReplyDelete
  13. selalu kena kak oii...
    sakit ati kita tauuuu....

    ReplyDelete
  14. Selaluu. Nak nak kalau suruh adik beradik yang ambilkan. Hahah! Sabo je lah tengok hasil nya. Kadang kadang gegar lah, tak centre lah.

    ReplyDelete
  15. Selalu kena nasib pakai henpon, kalau pakai camera kodak bazir-bazir

    ReplyDelete
  16. hahahaha. busyra slalu kena.. ambil gmbar kwn2 punya la cun.. kena dkt kita.. habissssss! haha. redhooo je la

    ReplyDelete
  17. kemurungan terus bila tengok gambar kita yang orang ambil tak cantik..bertabah je la jawabnya..huhu

    ReplyDelete
  18. Hahaha...memang bengang kan kalau gambar kita xcantik atau xjadi

    ReplyDelete
  19. kalau macam skrg, okey SA..boleh tgk balik gambar lepas dah snap..Kalau guna kodak filem macam dulu..haih, bertabah je la bila dah tengok hasil lepas cuci..saya simpan je la...

    ReplyDelete
  20. selalu gitu kak. ishh tah bila nak jmpa org yg ikhlas amikkan gambo hahahaha
    Uyul Rosli | AFBdotmy & JDTBlogger

    ReplyDelete
  21. ha ha ha ni biasa terjadi SA.
    da le aida ni tak fotogenik :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah