Thursday, October 12, 2017

Lauk Simple Pun Sodap...

Adakala selera kita akan meragam, adakala nak makan sedap- sedap dan mahal- mahal kan...mengada betul tekak..tapi bila selera dah meragam lauk simple- simple macam ni pun dah sedap dah...SA dah lama tak layan lauk macam ni...sesekali kena makan yang simple..biasa lah tekak orang kampung kan...bila dah selalu makan sedap- sedap tiba rasa nak makan benda yang simple...selalu macam tu...kebetulan kat rumah takde ikan masin..kalau ada ikan masin sepat ke best kan...buat goreng berlada pedas2...belacan pun takde nak buat sambal belacan..nak buat sambal gesek macam malas la plak.......


 Masak lemak putih sayur petola...petola ye...bukan pelato....
 Ikan kembung goreng garing


Budu buat cicah ikan goreng....


Masak lemak petola ni memang selalu jumpa kat area kampung....SA ingat lagi masa mak masih sihat mak selalu buat masak lemak ni...samaada lemak petola, tauge atau bayam..mak cakap lauk macam ni lawannya ikan masin goreng atau sambal belacan....itu la....kat rumah sewa takde plak belacan ngan ikan masin...kalau tak sure laju je makan...sebenarnya teringin nak makan masak lemak putih tauge..tapi tauge takde..petola pun boleh la kan...

Tapi bahaya jugak makan macam ni....bukan bahaya apa pun..bahaya kalau makan nasi bertambah je la...memang melampau makan kalau sesekali layan lauk macam ni...macam SA la...dah la SA ni jenis cepat naik berat badan...dulu takde plak macam ni...makan apa pun maintain je...erm..faktor usia la ni...

Korang suka lauk macam ni?


17 comments:

  1. eh mmg. lauk ni akn buat rasa sedapnya. kene tmbh nasik 3x pun x pe. lps tu insof.

    ReplyDelete
  2. Memang kena sangat masak lemak putih kawan dengan ikan goreng garing. Adui meleleh dah ayaq liuq ne kak sa oiii

    ReplyDelete
  3. gabungan yg mantop...lapar lg ni asal masuk blog SA

    ReplyDelete
  4. elehh,ni pun susah jugak nii kak SA, hahahaha

    ReplyDelete
  5. sedapnye SA..bila nak rs air tangan SA ni hihi

    ReplyDelete
  6. kalau ada ikan masin goreng dan sambal belacan lagi masalah.
    masalahnya makan nasi tak cukup sepinggan,pasti nak bertambah2.
    punah diet

    ReplyDelete
  7. Alahai sedapnya combination ni

    ReplyDelete
  8. Sedapnya SA lauk macam nie, memang bertambah kalau makan kan..

    ReplyDelete
  9. oh tidaaaaaakk!
    lapar la SA. sungguh kijam :(

    ReplyDelete
  10. sedap dah tu. Biasanya kalau masak lemak, kak zi goreng ikan dan buat sambal belacan...makan dengan nasi panas...bertambah tak sedar..hehe

    ReplyDelete
  11. Fuhh memng boleh bertambah makan macam ni kak. Sedapnyaa masak lemak putih tu :)

    ReplyDelete
  12. Petola tu fav sayur juga tu. Kalau tak masak lemak ana akan tumis je. Sedapnya kak. Nk masak petola pula lah esok.

    ReplyDelete
  13. Betul tu. Yg simple tu lah buat nasi bertambah berpinggan- pinggan... Hihi

    ReplyDelete
  14. Betul kak..lauk simple pun sedap sebenarnya kan

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah