Wednesday, October 18, 2017

Aduhai Makcik Bawang...


Saje SA nak share insiden yang berlaku pagi tadi semasa beli token MRT kat Stesen Sungai Buloh. SA nak ke KL Sentral and nak terus balik Seremban..prefer naik MRT sebab Dania nak jenjalan kat NuSentral sekejap sebelum balik..SA pun keluarkan satu bag wrislet penuh duit syiling 50 sen ngan syiling 20 sen..orang x ramai tapi machine token ada la yg x ok..depan SA ada aunty cina x tau guna machine so SA pun ajarkan..lepas tu kat belakang SA ada 3 orang makcik dlm range umur 50an..duk pung pang pot pet gelak besar2..takpe la as long dia x kacau orang kan..tp bila turn SA..amboi sorang makcik bawang ni dah buat bising belakang SA..mula2 ok lagi la sebab SA bukan ambil peduli pun..tp bila dia sound macam yang SA citer kat status FB atas tu...hangin la SA..tp SA xde la ckp kasar ke apa..just perli sinis tp makan dalam punya..tak nak la tunjuk kat anak contoh x baik since depa pun orang tua ..

Ini la masalah makcik bawang yang jenis lepak rumah petang2 duk umah jiran sampai Maghrib...cakap bukan main pandai...at the end dia teraba2 tak tau cane nak beli token MRT...SA sebagai anak Melayu malu kot dengan perangai makcik bawang ni..bangsa lain boleh je tolerate ckp elok2,kalau x tau boleh je mintak tolong ajar macam mana nak guna machine tu kan..dasar makcik bawang betul..baru keluar dunia nak naik MRT dah pandai sound2 orang...tunjuk contoh x baik pada anak muda..lepas tu claim orang muda kurang ajar dengan orang tua..yang lagi malu aunty ngan uncle cina tadi duk pandang sambil geleng kepala...uncle tu tadi jumpa SA kat atas masa tunggu MRT..siap cakap.."girl..dont take it so hard, this is typical Malaysian" SA jawab " its ok uncle i've experienced this situation before, this is not about Malaysian, this is about typical Malay" uncle tu senyum je...siyes memang memalukan...

Haih...beli token guna syiling pun nak bising...macam salah plak..macam kena saman dan salah disisi undang2 plak...SA sempat pesan dengan Dania...walau macam mana nak cepat kita sekali pun..jangan buat perangai macam makcik bawang tu...

Dania tanya...Makcik Bawang tu ape? Dia suka beli bawang ke?

Alaaaaa...cane nak explain erk...

13 comments:

  1. sekarang ni ramai yang dah jadi mak cik bawang kan...menyampah kadang2...bagi jelingan maut satu kali pada diaorang SA...haha padan muka..

    ReplyDelete
  2. Mereke mungkin terlupa setiap perbuatan dan percakapan mereka ada yang sedang memandang dan dinilai..sedih sebenarnya yang lebih dewasa begitu..

    ReplyDelete
  3. hahaha.. comel sokla damia..
    sama la, macm kita bayar kat cashier pakai syiling, orng belakang dah pandang mcm kita tak berduit, padahal saje je takmo berat bag.. pee de masalah ker !!

    ReplyDelete
  4. masalah orang kita macam tulah,ada je tak kena...

    ReplyDelete
  5. alahai... makcik bawang.... pedih mata tau...

    ReplyDelete
  6. Betul, SA..lagi satu perangai makcik2 yang jenis jarang keluar rumah ni..sekali sekala naik tren, potong barisan masa kita nak naik tren..angin je rasa..kita penat beratur, dorang sedap je cut line..

    ReplyDelete
  7. Yup typical Malay...Pastu claim org muda tak hormat org tua kalau sendiri tunjuk contoh x baik...Aah kak tetiba nak tanya makcik bawang tuh ape. Selalu nanpak org komen guna makcik pakcik bawang. Kenapa bawang? Kenapa bukan petai? Halia?Lengkuas?Jering? Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makcik bawang maksudnya makcik bermulut puaka..kalau makan bawang kan busuk mulut..macam tu la andaiannya..mukut busuk mengumpat je kerjanya

      Delete
  8. Hahaha ... Pemes dah makcik bawang skrg nie ...

    ReplyDelete
  9. Jenis tak penyabar makcik bawang ni. Haishhh. Otak tak se gah macam ada di mulut..

    ReplyDelete
  10. Apa pasal la ada this kind of creature kan dalam hidup kita? Lin memang malas sungguh dengan manusia macam ni.

    #TheRealBloggerMak

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah