Monday, October 23, 2017

Dari Dapur Suriaamanda Kembali Menyengat.....

Hi korang..
Lamanya SA x masak..rasa macam lama sangat tak share hasil air tangan sendiri ha...lama gak tak buat korang terliur..hahaha...ha...nak kata SA kejam la tu..macam mana boleh termasak plak ni? Kisahnya Sabtu malam SA pi Puchong lepas tarik diri dari sesi review spa atas sebab tak dapat dielakkan. Pi Pucong umah adik bongsu SA sebab Mak Abah and Dania ada kat situ..so pagi semalam SA ikut diorang balik Seremban. Malas nak balik umah sewa sebab ada sedara mara tuan umah kat umah tu so SA x selesa...ikutkan memang tak nak balik..cuaca pun panas kan...

Maka terhasil la menu kat baeah ni ha...SA masak x sampai 1 jam pas tu terus makan tengahari pukul 1 tghari..Mak dah lapar sangat katanya....simple je masak..ada kata lauk macam ni payah nak masak..pada SA ini yg paling simple sebab SA masak dalam 1 jam je..hehehe... 


Ikan siakap masak lemak cili api campur terung


Kacang buncis goreng campur udang kertas


Kerang rebus


Ikan gelama jeruk

Alhamdulillah..walau cuaca panas..masih dapat berkumpul makan ngan mak abah dan anak dara tersayang..lepas makan rehat kejap pas tu migrain sebab panas terik...SA naik tingkat atas..on kan ekon pas tu tido..tak sedar langsung...pukul 6 petang baru bangun..dh tido siang malam payah la nak tido kan..terkial2 pandang siling bilik...anak kat sebelah dh lama lelap..padan muka tido siang lama-lama lagi..SA bangun kejap..siapkan bahan nak buat nasi goreng tuna ayam brand..pas tu masuk bilik semula..masih x lelap..entah tak sedar pukul berapa SA tertido....

Itu je kisah Ahad SA...x menarik sbb cuaca panas..hahaha..sorry la kalau buat korang terliur..mmg saje pun..hhahaha..larikkkkkk....

27 comments:

  1. menyengat sokmo tgk menu2 SA...pg2 dh lapar

    ReplyDelete
  2. sedapnya SA... SA mmg pandai masak la...

    ReplyDelete
  3. Urmmm sedapnya kerang rebus tu.. nyum nyum..

    ReplyDelete
  4. lama tak makan kerang.. nampk sedap pulak..

    ReplyDelete
  5. Bila tgk kerang tu kan..
    nieyl dah lama nak makan kerang tau,tapi xnak yg kecil²,nak yg besar sikit skrg ni payah nak dpt..

    ReplyDelete
  6. ikan gelama jeruk tu memang betul2 menyengat SA..hadoiii semua lauk ni sedap

    ReplyDelete
  7. ya ampun kak. tak kuad tengok. sedapnyaa semua !

    ReplyDelete
  8. Kerang tu tetap menawan hatiku..haha

    ReplyDelete
  9. weekend tu kita pun makan kerang, tapi kerang bakar ler...anak tak suka kerang rebus huhuh

    ReplyDelete
  10. Teringin nak rasa air tangan SA....sedap2 semua resepinya..

    ReplyDelete
  11. Yang paling best dan paling win dalam hidangan ini adalah Ikan Gelama Jeruk tu makan ngan nasi panas dan kicap pun dah cukup akak perrhhhhh

    ReplyDelete
  12. Yg masak cili api tu yg paling mahal kak. Nampak sgt sedap dia. Ada pula ikan jeruk perghh mengancam sangat dah tu.

    ReplyDelete
  13. Sedapnya lauk pauk ni. Dah lama tak buat masak lomak cili api nih. Lawan pulak dengan ikan masin. Bertambah-tambah makan ni SA ☺

    ReplyDelete
  14. Bila SA nak panggil kami sume makan2 kat umah SA. Tgok SA masak sedap2 teringin lak nak merasa masakan SA, terutama masak lomak .:D :D

    ReplyDelete
  15. Sedapnya kacang buncis tu - huhu... kalau Rawlins, dah cukup dah untuk my lunch tu haha

    ReplyDelete
  16. Memang menyegat lagi2 lawan dengan ikan masin tu. Nyummm

    ReplyDelete
  17. sedap gils lauk2 kak SA ni..terliur je saya

    ReplyDelete
  18. Wowwww...!! Hidangannya memang menyegat.. Bila nak masak untuk bro nie... T-T

    ReplyDelete
  19. Memang menyengat lauk-lauk kak SA ni. Gulai lomak ni peberet den tu

    ReplyDelete
  20. Memang telan air liur je lah bila tengok masakan SA ni. Terus mwngundang rasa lapar.

    ReplyDelete
  21. Entry kak SA ni jahat bagi orang lapar ni. Tengok gambar pun dah sedap. Kalau depan tambah nasi dah ni.

    ReplyDelete
  22. sedapnyaa menuuu...terliurr kitaa..

    ReplyDelete
  23. Ikan siakap tu mengancam betul.. Tetibe lapar lak pepetang nie..

    ReplyDelete
  24. kerang oh kerang lama tak makan sebab susah nak dapat.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah