Tuesday, October 3, 2017

Hobi Memancing Yang Sangat Berbaloi

Rezeki Abah Memancing Dapat Ikan Keli Afrika

Hi korang...

Sebelum ni SA ada share rasanya entry Abah SA suka memancing..kali ni rezeki abah lagi..semalam Dania whatsaap SA gambar atuk dia dapat ikan besar...sebelum tu abah cakap dia dapat 17 ekor ikan keli pun besar2 jugak...kali ni lagi besar katanya..korang tengok la sendiri besar mana ikan keli tu...lebih kurang sama besar kot ngan ikan keli yang dapat dulu...tapi entah la..nanti SA letak link tu kat entry last..

Abah cakap dia main tarik tali ngan ikan ni...ye la korang..ikan keli ni kalau besar dia ganas kan...SA seram especially part siang..selalu abah yang siang yang besar- besar ni...pas tu abah cakap dia tarik sampai ke tepi sungai yang air tak berapa dalam..tup2 putus tali pancing..abah terjun dalam sungai terus tangkap ikan keli ni..senang je abah tangkap sebab ikan ni dah penat dan macam mabuk..hahaha...


tu diaaaa....muka ada senyum..nampak abah basah lencun tu ha...


giler besar...

ni dapat salai ni...sedap ni....

Abah sejak pencen ni kan...rajin ke sungai...selain ikan keli, dia dapat ikan tilapia gak...dan ikan tu semua untuk makan sendiri atau jual kat sedara mara...at least terisi masa lapang abah kan...masa abah belum pencen dulu pun abah memang selalu pi memancing...masa duduk PD dulu pun abah rajin turun ke laut..maknanya memancing dan menjala ni memang hobi dia dari dia kecik- kecik dulu...so kami adik beradik dan anak beranak memang membesar dengan hasil tangkapan ikan abah...

jom baca entry ni jugak....

ENTRY ABAH MEMANCING


25 comments:

  1. Besarnya ikan tu. Syoklah kak SA abah tolong siang ikan kalau miza EE g laut dapat ikan miza lah jadi mangsa

    ReplyDelete
  2. besonye ikan keli afrika namanya ek....dlu2 husband suka gk p mancing..dpt ikan beso2 tp bila dh beso sgt mcm gerun plak nk mkn hehe

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..rezeki abah akak..:)

    ReplyDelete
  4. Besar betul ikan tu. Boleh buat kenduri sekeluarga... :)

    Mak suka makan keli tapi mak tak rajin menyiangnya...hehehe

    ReplyDelete
  5. wow berbaloinya. best tu goreng garing-garing buat sambal ;)

    ReplyDelete
  6. wahhh. berbaloi sangat ni memancing dpt ikan besar gini. terer abah kak suria mancing hehehee

    ReplyDelete
  7. wah.....besar nya....untungnya dapat ikan fresh kan

    ReplyDelete
  8. Suami nieyl ya memang pemancing yg tegar..

    ReplyDelete
  9. terserlah keriangan dan kepuasan abah kak suria dapat mancing ikan. Abah anim pun suka memancing tapi takda kawan hehe

    ReplyDelete
  10. ya Allah!!!
    besar... seram nyerrrrr...

    ReplyDelete
  11. Takutla tengok besar sangat Kak. Potong kecik simpan buat stok. Memang suka makan ikan keli, tapi besar sgt bella tak makan kot.hehe

    ReplyDelete
  12. besarnye kak ikan keli tu? masak ape sedap ni?? isinya best ke?? ni mesti kerat patploh kali ni baru boleh masak..hehehe.. teruja sesekali tgk ikan bear gini..

    ReplyDelete
  13. Besarnya. Masak apa sedap ni? Hehe

    ReplyDelete
  14. patut la peti ais slalu penuh...rezeki jangan ditolak sis SA...huhuhu

    ReplyDelete
  15. haha my dad used to love fishing too until my mom told him not to xD

    ReplyDelete
  16. BESARNYA! rezeki abah rajin memancing ehehe

    ReplyDelete
  17. Uittt besarnya. Sedap ke rasa dia? Sis kalau orang dah masak dan tak tunjuk besarnya..sis ngap aje, tapi kalau tahu besar ni..ummm pikir 10 kali nk makan hehehe

    ReplyDelete
  18. Macam saiz ikan keli yang pernah family Bro bela je....

    Dulu bro minat memancing dan sertai pertandingan memancing.. Tapi sejak habis sekolah, joran dah gantung dah.. kenkadang je pakai balik bila tima musim udang...

    ReplyDelete
  19. Best nya..arwah abah dulu pun suka memancing jgk...dpt la rsa ikan fresh2 dulu2

    ReplyDelete
  20. Ya Allah besarnya ikan keli sorry akak kita tak makan ikan keli heheheh tengok jer boleh lah masak apa tu yer...

    ReplyDelete
  21. betul betul besar ikan keli tu haaa

    ReplyDelete
  22. So big the Ikan keli. Look fresh the fish.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah