Saturday, December 16, 2017

Menu Makanan Sedap Sepanjang Minggu

Asal hari minggu je SA Spam korang dengan gambar makanan kan?bertabahlah korang dapat blogger macam SA yang kaki makan dan kaki masak ni..alahai korang...kadang weekend la korang takde idea nak masak apa kan...so SA kira membantu gak la ni...bantu bg korang idea kalau buntu tak tau masak apa kan...nak bagi resepi tunggu la SA ni tak bz..hehehehe...sekarang tengah busy..minggu ni pun SA tak balik Seremban...insyaallah minggu depan baru SA balik...kesian my Dania mama tak balik...mama sibuk la kakak...next week kita jumpa eh..mama bawak awak kuar makan ..kita dating berdua...i'm promise....

So...apa SA masak minggu lepas?

Jom tengok gambar.....


Sup Kepala Ikan Jenahak


RM29 satu kepala ni...sekilo lebih skit..harga sekilo RM26


Sup Kepah biasa makan kat Chinese food..kali ni cuba buat sendiri, sedap..manis..Kepah SA beli RM9 sekilo...beli 2kg


Jumpa petai..RM10


Beli udang segar RM34 sekilo lebih...so buat sambal udang petai


Bayam panjang goreng biasa je..


Ikan Keli Masak Lemak Cili Api


Celur Kangkung ngan buat sambal belacan


Ikan Cencaru Bakar


Spaghetti yang dah di melayukan..hehehe...


Sup tulang ni beli...sebab sedap so masukkan aje dalam menu sepanjang minggu...

Ada yang tanya SA belajar masak dari mana?

Okey la..SA dulu kan...masa kerja sebagai PR shopping complex..SA tak ada masa nak masak..bila dah kerja kat KL, menyewa SA kena masak untuk bawak bekal..sejak tu hari demi hari SA masak..SA belajar masak dari mak sejak umur SA 12 tahun..mak kerja masa tu..SA anak sulung dan tugas SA kena la masak untuk adik2 dan jugak abah...so dari pemerhatian tgok mak masak...SA cuba..boleh katakan hari- hari cuba sampai la sekarang dah tak kekok..malah dah boleh masak semua masakan mak ajar..cuma tak pandai masak kurma je lagi...asyik failed je..macam tu la kisahnya...
So SA nak tekanka kat sini yang SA bukan la pakar memasak..SA masih lagi belajar banyak resepi yang susah- susah..dan create jugak resepi sendiri campak2 je..bahan main hentam dan alhamdulillah memang menjadi..cuma kalau nak repeat buat semula tu kena buka balik blog..hahahaha...nama nak simpan resepi sendiri dalam 1 buku mmg tak terbuat la...banyak benda nak kena buat kan...kerja, blogging task dan macam- macam lagi...tapi mana tau kan SA boleh gak simpan dalam 1 buku ke dulu...sebab resepi SA semua simple2 je...esok2 dah pencen bleh tgok balik....

Ok la korang...kita jumpa lagi next entry la...happy weekend....

13 comments:

  1. Sedap....ada sambal belacan you ols...yum yum..

    ReplyDelete
  2. teruja dan nampak sedap sambal belacan tu..yg tu yang menambah selera makan ...

    ReplyDelete
  3. aduiiii...memang sedap2 lah munu ni SA

    ReplyDelete
  4. Sedapnya lauk pauk.. lapar lak rasanya..

    ReplyDelete
  5. uwarghhhhh nanges tengok lauk.. apsal akak sengaja buat perut ku joget2 gedik ni.. sedappppnya sup tulang tu, sambal belacan alamak udang sambal.. omg.. laparrrrr

    ReplyDelete
  6. Menyelerakan sungguh, selalu ikan jenahak buat masak gulai ja..kalau buat sup pun sedap juga yer?

    ReplyDelete
  7. Astaghfirullah....sedap betul lah menu semuanya !
    Paling suka...ikan keli masak lemak.... sedapnya mashaALLAH....

    ReplyDelete
  8. Wahhh sedapnya nampak.. kena keluar cari makan dulu ni

    ReplyDelete
  9. Ya Allah sedapnya menu kak SA menjelang air liur tgk gambar

    ReplyDelete
  10. sup kepala ikan jenahal yang tak menahan sedap tu.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah