Monday, December 4, 2017

Resepi Daging Goreng Kicap Style Suria Amanda

Hi korang...

Macam dah lama jer tak up pasal resepi kan...last week dapat banyak request resepi daging masak kicap yang SA share kat IG dan FB...ingat malas nak share sebab ye la resepi senang jer kan...semua pandai buat..tp SA ni jenis tak sampai hati..ilmu yang ada elok dikongsi bersama kan.Resepi ni rasanya paling senang dan bahan semua ada kat rumah..Daging kalau boleh korang guna jenis yang batang pinang sebab tak perlu goreng lama..kalau daging jenis yang block tu korang nak kena rebus lama sampai empuk kan..so dah bazir banyak masa kat situ..

Jom tengok resepi..

Resepi Daging Goreng Kicap Style SA


Bahan- Bahan

  1. Daging batang pinang 1/2 kilo - hiris nipis ( gaul dengan sesudu garam halus, tak perlu letak kunyit serbuk)
  2. Bawang putih - 3 ulas
  3. Bawang kecil - 4 ulas
  4. Halia - 2 inci
  5. Sos Tiram - 2 sudu besar
  6. Kicap manis  - 3 sudu besar
  7. Kicap masin  - 1 sudu besar
  8. Cili Padi-10 biji - potong 2
  9. Bawang besar - 1 labu - dihiris
  10. Mixed herbs  - 1 sudu teh
  11. Lada Hitam  - Satu sudu besar ( tumbuk kasar)
Bahan 2-3 tumbuk kasar

Cara - Cara Masak

  1. Gunakan kuali pan ( frying pan), goreng daging batang pinang dalam 15 minit dan ketepikan
  2. Gunakan kuali yang sama tumis bahan 2-4, tumis sampai naik bau
  3. Masukkan sos tiram, kicap manis dan kicap masin
  4. Masukkan daging yang telah digoreng td gaul sekata
  5. Masukkan Mixed herbs dan lada hitam, gaul sekata
  6. Masukkan bahan 5 dan 6
  7. Biarkan seketika
  8. Tutup api dan sedia dihidang
Kalau nak daging masak kicap kering tak perlu tambah air..SA suka garing macam ni sebab daging tu juicy..so...kepada yang nak cuba Daging Masak Kicap style SA boleh la cuba ye...dah cuba nanti share tau...hehehe....

Selamat Mencuba!!!!

40 comments:

  1. fav menu ni...tp slalu wat berkuah la...lpr la plak

    ReplyDelete
  2. when it comes to kicap memang xleh tahan. hahahaha damn nak buat jugak laaaa

    jmput tau join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

    ReplyDelete
  3. Resepi yang menarik.. lain orang lain cara memasaknya..

    ReplyDelete
  4. Sedaonya kak , makan dengan nasi panas2 pun leh bertambah

    ReplyDelete
  5. tengok pun tahu mmg sedap ni beb!

    ReplyDelete
  6. wow sedapnya. Sesuai dimakan oleh semua peringkat usia ni

    ReplyDelete
  7. boleh dicuba ni..dapur pun dah kehabisan brg dapur basah..boleh beli daging dan cuba resepi kak sa ni

    ReplyDelete
  8. SA . Sedapnya menu ni .selalu masak daging masak kicap berkuah sikit . Menu ni daging masak kicap kering je . Boleh try la

    ReplyDelete
  9. Ya Allah nampak sedap gile kot. Nakkk!!

    ReplyDelete
  10. Memang mengancam. No wonder ramai minta resipi kak. Ana pun terliur tgk daging goreng kicap ni.

    ReplyDelete
  11. Okey, nanti nak cuba..resipi macam senang je nak buat..hehe...

    ReplyDelete
  12. Sedapnya kak SA, nak cuba lah nnti.

    ReplyDelete
  13. Sedapnya SA.. resepi pun mudah dan ringkas, boleh cuba nanti..

    ReplyDelete
  14. Fav marsha sekeluarga ni kak...sedapnyaaa!!! Sebelum ni buat campak-campak je. Nt nk guna resepi akak pulak.

    ReplyDelete
  15. Kena pulak ngan nasi panas...perrghhh...nak beli daging jugak laaaaa...huhuhu

    ReplyDelete
  16. Uish sedapnya ni kena cuba resipi ni.. tapi kita selalu buat yang berkuah

    ReplyDelete
  17. Daging kicap masak garing camne lag sedap nyum..nyum.. lagi-lagi kalau dapat rasa air tangan kak sa

    ReplyDelete
  18. alamak..lupa plak blog SA ni byk menu2..dah lah tgh puasa haha
    bertabahlahh..sedapkan makan dgn nasi panas2..wow

    ReplyDelete
  19. Daging masak kicap macam ni antara lauk kegemaran seisi rumah. Makan dengan nasi kosong pun sedap bertamabh-tambah.

    ReplyDelete
  20. Masya Allah akak sedap nampak tu!!! terliur rasa!

    ReplyDelete
  21. Nnt nak try la resepi kak sa..sebab lak nampak kering camni..

    ReplyDelete
  22. This dish looks delicious. Thanks for the recipe and I shall try to cook it for my children.

    ReplyDelete
  23. Nampak sangat sedap. Thanks for the resepi SA.

    ReplyDelete
  24. Walaupun tak dapat rasa tapi I dapat cium bau yang Wangi. Simple resipi . terima Kasih for sharing.

    ReplyDelete
  25. Saya kalau ada orang datang rumah memang selalau masak lauk kicap tapi jenis yang berkuah. Sebab senang gile hahahha

    ReplyDelete
  26. Kak SA ni memang pandai masak lah. Resepi daging tu mmg nampak sedap.

    ReplyDelete
  27. sedapppp! baru je buat haritu tapi suka letak kentang sekali hehe

    ReplyDelete
  28. Ni mesti rentetan daripada resipi yang chef tu ajar kat Berjaya Kolej kan hehehehe tunjuk ajar ku sifu...

    ReplyDelete
  29. Really really enjoy your recipe they are always simple and it motivates me to cook more.

    ReplyDelete
  30. Saya jarang masak daging. Nak beli batang pinang macam mahal. Hehe. Dan memang malas kalau nak tunggu daging empuk. Bolehlah cuba resepi ni nanti.

    ReplyDelete
  31. Wah terliur pulak tengok daging goreng kicap..antara my favourite...
    cik tom pun suka jenis garing2 camtu..hihi

    ReplyDelete
  32. seems like good to go with a big bowl of white rice! yum yum! :D

    YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
  33. Sedapnya kalau dapat dengan nasi panas ni aummm yaya suka menu daging nanti nak cubalah

    ReplyDelete
  34. sedapnya kak... saya suka daging tapi sayang daging merah tak boleh makan selalu kan..

    ReplyDelete
  35. Jarang sangat boleh beli daging, mahal kan!. Tapi kalau masak mesti buat goreng kicap macam ni juga sebab simple

    ReplyDelete
  36. Ok, ok..dah bookmark, nanti nak try..inshaALLAH bolehh ! haha~
    Thanks share !

    ReplyDelete
  37. Sedap tu!! Antara menu kesukaan kita ni..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah