Thursday, December 7, 2017

Aktiviti Masak Memasak Di Hujung Minggu

Bila dah jadi emak ni kan...penat macam mana pun tetap kena masak...ye tak?nak plak SA ni balik seminggu sekali takpun 2 minggu sekali..memang kerja rutin memasak la...dah sebati dengan jiwa kan...Kalau hari biasa kalau bukan adik SA..Abah yang akan masak...so bila tiba hari minggu abah memang berehat aje la..memang tak bagi buat kerja apa pun...

So minggu lepas SA berkesempatan masak 3 jenis lauk...menu ni untuk menu hari Sabtu...menu hari Ahad SA x dan nak snap gambar sebab masa tu ada sedara datang rumah kan..melawat mak yang kurang sihat...Ahad lepas SA masak Kari Ayam, Sayur bayam goreng, Sup Ayam dan jugak goreng ikan pekasam...suka tengok semua makan dengan selera...


Ikan Siakap Masak Lemak Cili Api campur daun kunyit dan tomato


Daging goreng kicap ( SA dah share resepi kan)


Kobis cina a.k.a kobis panjang goreng ikan masin...

First time sebenarnya SA masak kobis panjang goreng ikan masin. Knowing SA yang memang suka mencuba so rasanya not bad gak la..sedap cuma kobis jenis ni banyak air...petuanya senang je..cuci dulu kobis ni kelopak demi kelopak dan toskan airnya...dah agak kering baru potong...potong la ikut suka...lepas tumis rencah terus masukkan kobis panjang dan gaul dalam 4 minit macam tu...jangan terlalu layu dan jangan tambah air plak sebab kobis ni memang keluarkan air...

itu tips untuk potong kobis bunga....

Minggu ni balik Seremban lagi tak tau la nak masak menu apa plak...kita tunggu jer la ye...

18 comments:

  1. uisshhh..sedapnya Along...mak2 kena rajin masak...tp, kena ikut jugak selera anak2 yang memilih ni kannn

    ReplyDelete
  2. lapar wei tgk masak lemak siakap ngan daging goreng kicap..dapnye

    ReplyDelete
  3. akak ni saje je kan.. mujur dah makan tengahri tau..

    ReplyDelete
  4. Sempat juga 3 menu tu kak. Apapun masak lemak cili api tu yg plg mengancam.

    ReplyDelete
  5. siakap masak lemak tu aku terliurrrrrrrr...

    ReplyDelete
  6. Fuhh lama tak makan ikan siakap.. masak lomak cili api pulak tu. Mmg sesuai sgt utk makan hujung minggu sampai tersandar hehee.. best2 :)

    ReplyDelete
  7. Wow sedapnya Rasa macam nak datang bawa pinggan aje kak

    ReplyDelete
  8. Semua lauk sedap belaka.. lapar terus..

    ReplyDelete
  9. Perggghhh.... Daging masak kicap ngan masak lemak cili padi tuh memang terliur LeYa... Teringin nak rasa masakan dari Kak SA ni.. Bile la dapat bertandang ke rumah akak kan.. hehehe... Balik Nogori lupo den nak hallo..heheh..

    ReplyDelete
  10. Kobis panjang goreng ikan masin ni belum try lagi

    ReplyDelete
  11. bila SA nak ajak pi rumah ni? :P geramnya tengok masakan SA. masak lemak, daging kicap, kobis ikan masin fav sha semua tu T_____T

    ReplyDelete
  12. Saya suka ikan masak tu..... and daging goreng sedappp nyumm nyummm~
    Menu baikkk ar, kobos goreng ikan masinn, fuhhhyooo!

    ReplyDelete
  13. Sedapnya tengok lauknya.. terliur wehh

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah