Thursday, October 18, 2018

Rahsia Sup Kaki Ayam Sedap Masakan SA

Hi korang....

SA semalam diserang migraine teruk..sebenarnya sebulan sekali SA akan kena migrain bila SA datang bulan..SA menghidap migraine sejak umur 35 tahun lagi dan ianya makin worst sampai sekarang..bila check doktor cakap perubahan hormon. Itu doktor family yang check..pi kat doktor kat sungai buloh..dia cakap mustahil..i need to call ambulance due to your high blood pressure..i tak nak tanggung risiko dipersalahkan..ini memang term dia sebagai doktor but knowing SA yang tak nak masuk ward..ambil je surat rujukan..hahaha..cuma sampai sekarang SA masih tertanya- tanya..kenapa tiap kali SA datang bulan mesti jadi macam ni..stress giler...seolah- olah jadi mimpi ngeri tiap kali datang bulan..

Semalam SA tak MC pun..malas nak mc so SA mintak half day je kat boss...memang dah tak boleh buat kerja..tak boleh tengok pc..semua serba tak kena..boss cakap ok..then SA balik tengahari..sebelum balik sempat pi beli bahan basah untuk masak kat Sam Groceries. SA nampak kaki ayam besar2 dan gemuk- gemuk terus beli...sedapppp...SA adalah pencinta sup kaki ayam...kalau bagi seperiuk kat SA pu boleh habiskan....kalau nak awet muda meh ikut cara SA makan sup kaki ayam...kaki ayam ada banyak collagen tau...TAK PERCAYA? takpe..tak paksa...hehehe...


Semalam sempat SA masak sup kaki ayam...ada yang tanya rahsia sup kaki ayam sedap dan tak berminyak dari SA..

Cara SA buat sup, rebus kaki ayam tu sampai lembut, SA buat 3 kali rebus, rebus yang pertama ada lebihan minyak tu SA buang...tapis dan masukkan air baru...rebus lagi...rabusan kedua buang air..dan tukar air lain..SA biarkan mendidih rebusan ketiga. Dalam kuali lain SA tumis bawang merah, bawang putih, halia dan juga 4 sekawan. Bila rebusan tu dah mendidih..SA masukkan bahan tumisan..gaul sebati..biarkan seketika. Last sekali masukkan daun sup. Daun bawang takde..hahaha...jadi la tu nak makan sorang jer kan..then perasakan garam..tutup api....dah siap masak....selepas 3 kali rebus kaki ayam tu elok lembut isinya..siap tertanggal dari tulang...sedap woooooo.....

Itulah cara SA masak sup kaki ayam sedap...korang nak cuba cara SA boleh je..takde hal...sharing is caring kan...

21 comments:

  1. Nmpk sedap, sayangnya eden tak minat kaki ayam, hihi

    ReplyDelete
  2. Dulu pernah makan... Sekarang ni dah kawin. Encik suami pulak tak makan. Memang lama dah tak makan kaki ayam. Padahal sedap kan 😍

    ReplyDelete
  3. Waduh aduh..peberettt kitaaa....sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  4. Owh.. Macam tu rupanya.. save petua kak SA ini.. TQ kak..

    ReplyDelete
  5. moga cepat sembuh kak..kita suka kari kaki ayam ni. klu kari mmg berebut dgn adik2..hehe

    ReplyDelete
  6. murni dulu kerap sangat migrain..sebulan 2-3 kali..alhamdulillah sejak ngandung zulaikha dan sekarang dia dah 15bulan jarang kena..Alhamdulillah. Murni tau laa mcm mana derita kena migrain tu. SA try makan b-complex..murni amalkan tu masa ngandung dan sampai loni.

    ReplyDelete
  7. sedapppp nih..fav kite jgk ni kak..heheh kalo beli 2 kilo..blh abis ratah sorg2..hehe..masak kicap pun sedapppp

    ReplyDelete
  8. Nieyl mmg fav kaki ayam...rugi x makan..hehehe

    ReplyDelete
  9. Ok dah tau rahsia sup kaki ayam akak. Boleh try buat lepas ni. Hujan2 ni dpt makan sup memang ngam.

    ReplyDelete
  10. kalau dapat kat anak kita kaki ayam ni,memang tak lepas la SA..dia memang minat kaki ayam

    ReplyDelete
  11. Hihi memang kaki ayam ada kolagen, anak saya pun peminat kaki ayam boleh menangis kalau kaki ayam tak tinggal untuk dia

    ReplyDelete
  12. fav sgt ni sup kaki ayam..yummmyyyy

    ReplyDelete
  13. Suka juga sup ayam..tp asben pulak suka goreng dulu sebelum di masak sup

    ReplyDelete
    Replies
    1. oic.
      goreng dulu ekk, alin?
      hmmmm jadik garing gitu la.
      tak pernah buat gini lagi.

      Delete
  14. saya pun macam kak SA lah sekarang. faktor umur kot. badan dah tak tahan

    ReplyDelete
  15. yeay cara masak kita sama. 3 kali rebus kaki ayam. lepas tu memang lembut ja. sedap dimakan. hehehe ^_^

    ReplyDelete
  16. sgt la suka sup kaki ayam.
    weekend ni pun nak buat la utk anak2.
    izzat akan leka duk depan tv dok makan kaki ayam tu tau.
    aida guna pressure cooker je SA.
    memang mudah cerai isi dan tulang.

    ReplyDelete
  17. Sedapnya. Kesukaan cikla ni. Kalau buat sup ayam mesti cari kaki dulu. Hehe...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah