Monday, October 22, 2018

Kepah Sweet Sour Untuk Ibu Preggy

Hi korang...

Minggu ni SA rehat seketika dari bisnes masakan. Ada antara korang yang tak tau SA jual menu masakan SA kat office. Ambil order..tapi minggu ni rehat sebab tak berapa sihat. Sabtu SA diserang heart burn lagi dan migrain..haih..dah umur ni penyakit cepat singgah...SA tak sihat hari Sabtu kan...tapi hari Ahad SA masak untuk tengahari..kebetulan adik bongsu yang preggy anak kedua nak makan Kepah Sweet Sour. Dia pergi beli Kepah lepas tu SA masakkan...kebetulan SA mintak abah belikan Ayam Kampung kan...so apa lagi..masak jugak la..Ayam Kampung SA buat Masak Lemak Cili Api..apa lagi la menu orang Nogori kan...Masak Lemak Cili Api je la yang senang. Ada kacang botol mak beli..SA buatkan goreng berlada..pas tu up sambal sardin sebab anak dara teringin....SA layankan aje la...Langkah kanan bila ada tetamu datang rumah...Mak Lang dan Pak Lang pun sampai..mereka baru balik tengok Paksu SA kat hospital. Lagi meriah makan tengahari kami...sayangnya SA hanya meratah lauk...tak makan pun nasi sebab risau heart burn makin menjadi...so kena pantang skit makan..SA makan juga...tapi kena kerap makan...ubat memang tak tinggal la kan...Gaviscon..bukan sedap tapi kena telan jugak....


Kepah sweet sour...elok fresh walau adik beli yang dah siap bungkus...


Dah siap masak..


Kacang botol goreng berlada


Sambal sardine...


Video Kepah sweet sour...

Eh....

Mana gambar lauk Ayam Kampung Masak Lemak Cili Api...Tetamu dah datang kan...SA tak sempat nak amik gambar...hahahaha....alaaa...dh biasa pun tayang gambar masak lemak cili api kan...sama jer...orang Nogori kan...itu je la Special dish diorang...
Ada mintak SA share resepi Kepah sweet sour..sebab macam nampak lain..takde lainnya la uolls...end up masa dah nak masak tu..korang pukul telur ayam 2 biji...pukul separa kembang macam nak buat telur dadar tu...then curahkan dalam masakan...gaul2...haaaa...jadi la sweet sour macam tu...untuk Lala atau Kepah SA memang masak sweet sour letak telur..ada kawan chinese ajar masak macam tu dan memang sedap...korang cuba la....

15 comments:

  1. Sedapnya kak kepah tu memang peminat kepah haha selalu makan kat kedai je masaknya belum lagi. Kalau jumpa kepah fresh nanti nak cuba masak

    ReplyDelete
  2. Try minum lemon suam kak untuk kurangkan heartburn tu.

    ReplyDelete
  3. alahai kak..smuanya sdap2.. telan liur tgk gambar..:)

    ReplyDelete
  4. Semua nampak sedap memang kenogorian sangat ni

    ReplyDelete
  5. Sama la..kita pun letak telur kak..utk ketam ka..udang ka..nanti jadi kick lebih kan

    ReplyDelete
  6. Nampak sedap kepah tu.. Boleh try nanti masak letak telur..

    ReplyDelete
  7. tak pernah try masak kepah sbb tak penah beli pun..sedap ke kepah?tak tau rasa dia...mcm lala gak ke?ke lala n kepah ni sama cuma berbeza panggilan nama ikut tempat memasing..#confuse...

    ReplyDelete
  8. kcg botol tu menarik perhatian aida, SA :)

    ReplyDelete
  9. kepah gini aida x pernah masak, SA.
    biasa tgk jer.
    tapi x pernah beli. x pandai nak uruskan.

    ReplyDelete
  10. suka juga kepah yg kecik gini...lapar la

    ReplyDelete
  11. tak pernah makan kepah lagi nampak macam sedap tu kak...

    ReplyDelete
  12. Bukan main lagi menu ornag preggy ni ya

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah