Saturday, October 10, 2020

Nasi Air Dingin Kelantan

Hi korang...

Hari ni SA nak citer skit pasal Nasi Air Dingin dari Kelantan ni. Dia sama la ngan nasi dagang kan dengan lauk ikan tongkol. Khamis lepas SA dapat la Nasi ni untuk sarapan pagi..beria la SA nk mkn ngan sudu garfu sekali kena marah. Cara makan yang betul katanya guna tangan..nikmat dia lain dari yang lain..tapi SA x peduli..SA makan jer ngan sudu garfu. Dah la makan kat tempat SA kat opis kan...Dah rasa macam menoreh plak ha...pepagi sarapan makan nasi. Memang sarapan berat la...Nasi dia mng nasi putih dan lauk gulai ikan tongkol yang sedap dan sedikit sambal belacan...

Sedap?


Sedap la...rupanya nasi ni sangat popular dan di hangar direct dari Kelantan ke area Subang, Shah Alam malah sekitar Lembah Klang...Guna flight lagi pepagi ko....kelasss....SA pernah la tengok dokumentari pasal bisnes Nasi Air Dingin ni...memang business diorang guna flight ke untuk pasarkan ke Lembah Klang...baik punya marketing...SA x pasti berapa harga sebungkus Nasi Air Dingin ni...tapi memang sedap dan kenyang bawak ke petang...







Puas hati makan...

Sedap....cuma SA x pasti kat luar nak beli kat mana ..maybe ada antara korang tau kat mana nak beli kan...denagrnya nasi air dingin ni memang diterbangkan all the way dari Kelantan setiap hari bagi memenuhi permintaan...

First time SA makan dan recommended...terima kasih pada yang belanja....



12 comments:

  1. Hari tu pernah rasa sekali bila datang kelantang. Banyak dijual ditepi jalan kan. best jgak

    Jemput singgah www.rancangantivi.com

    ReplyDelete
  2. Pertama kali dengar dan tengok ni.

    ReplyDelete
  3. sedap, tapi lagi sedap kalau beli di kelantan hehe

    ReplyDelete
  4. Nasi air dingin ni naik kapal terbang

    ReplyDelete
  5. SK pernah tengok dokumentari di TV3 pasal nasi air dingin ni, mati2lah ingat makan nasi dnegan sup, hahaha

    ReplyDelete
  6. nasi air dingin ni mmg femes kt klate..nama tmpt AIR dingin tu kt tumpat...nasi ni nasi berlauk kalo kt klate nasi berlauk ada gulai ikan tongkol, gulai ayam ...mmg kalo yg jual kt kl ni diterbangkan khas dr klate

    ReplyDelete
  7. Pernah dengar tentang nasi yang diterbangkan dari Kelantan ni.

    ReplyDelete
  8. Dekat Putrajaya pernah jumpa kedai yg jual juadah pagi yg diterbangkan khas setiap hari dr KB, shophouses area Ayer8.. meriah sgt bekfes dr KB tapi cepat habis pulak

    ReplyDelete
  9. Pernah juga tengok majalah 3 kot ada siarkan macamana dorang anta nasi dingin ni dengan kapal terbang. Sedap tu dapat original dari tempatnya kan. Gerenti banyak permintaan dan cepat habis

    ReplyDelete
  10. Aduh... Baca mlm2ni. Terus rasa laporrr

    ReplyDelete
  11. waaa ini baru betul-betul nasi dagang terbang hahahahha

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah