Tuesday, May 3, 2011

Jagung Madu@Sri Menanti..

Sesekali balik kampung memang best..nak2 pulak kalau dapat layan masakan kampung kan..kat kg i ni ada ladang jagung...memang tiap kali we olls balik..memang ada la org tu jual jagung....
Sangat puas hati dapat makan jagung madu....murah u olls....sebungkus tu RM5 jer..dalam ada 5 ketui...jagung eh bosar2 lak tuh...

 jagung yang dah diap di bungkus...
 Pak Zain..udah mcm mandur..mengarahkan bebudak tu pilih jagung..
luaskan ladang jagung tuh?
 Apasal i nampak tembam lak dlm ini gambo?
 pokok jagung yang kekuningan tuh menandakan dah matang utk di tuai hasilnya...
 Ladang milik seorang cikgu..habis jer tuai semua jagung dia cepat2 bajak dan akan tanam sekali lagi...setahun sampai 5-6 kali tanam..pelik kan?tapi bukan ke jagung amik masa kurang 3 bulan utk matang kalau betul cara jaganya....
Hasil nya...ini la hasil kalau berbudi pada tanah...jagung ni sangat lemak dan manis...kami beli 4 bungkus..separuh rebus dan separuh lagi buat bubur jagung...mak buyung yang request...
next week kalau balik sure diorang dah bajak balik ladang tu....

5 comments:

  1. sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    buat cucur jagung best tu :-)

    ReplyDelete
  2. perghhhh ni kalo ngidam jagung, parah nihhh.. celah mana nak cari kat penanggggg.. :(

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
    Cari hadiah best untuk yang tersayang?

    ReplyDelete
  3. Nazrul
    - x pernah lagi buat cucur jagung..sedap ke?

    ReplyDelete
  4. Jiji
    - itu la pasalnya..xper org di NS tolong makan kan on behalf yer...

    ReplyDelete
  5. celah mane gerainya ni...kalau saya lalu sri menanti nanti, bolehlah singgah

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah