Wednesday, June 7, 2017

Resepi Udang Goreng Berlada

Hi korang,

Dah plan nak masak apa berbuka petang nanti? Takde idea? meh sini SA nak kongsikan satu lagi resepi yang paling mudah nak buat..tutup mata pun boleh buat...sebelum tu sorry kalau gambar buat korang semua terliur ye...SA xde niat apa cuma nak berkongsi resepi.Kalau takde gambar idea tu macam susah nak mari la...korang blogger pun mungkin hadapi masalah yang sama kan?


RESEPI UDANG GORENG BERLADA

Bahan- bahan


  1. 1/2 kg udang kertas sederhana besar (potong sedikit muncungnya)
  2. 20 biji cili padi * 
  3. 4 biji bawang putih *
  4. 1 inci halia*
  5. 3 biji bawang kecil*
  6. 2 btg serai dititik
  7. 1 sudu besar sos tiram


bahan bertanda * ditumbuk halus

Cara- cara memasak

  1. tumis bahan bertanda * sampai naik bau.
  2. masukkan serai
  3. masukkan sos tiram
  4. masukkan udang dan gaul sebati
  5. kalau nak ada kuah boleh letak sedikit air, SA suka kering2
  6. padamkan api dan sedia dihidang
Hidangan diatas sesuai dihidangkan untuk keluarga.

selamat mencuba.

11 comments:

  1. uihh dapnya makan udang. ohh akak suka kering kering ye. Cici jenis suka berkuah. Lihin pun suka udang, tapi takut pulak nak bagi dia, tengah luka tu takut gatal ke apa ke

    ReplyDelete
  2. Lama dah tak makan udang... teringin pulak bila tengok kak sue masak udang ni..

    ReplyDelete
  3. sedapnye udanggg..udang masak pe pun sedapp

    ReplyDelete
  4. uikk kak...memang menggoda..pedas2

    ReplyDelete
  5. sedappp ni... boleh cuba masak untuk berbuka puasa nanti..
    http://www.irismyra.blogspot.my

    ReplyDelete
  6. Sedap ni SA.. kami sini susah nak dpt udang fresh. Semua frozen dari asean store baru dpt.

    ReplyDelete
  7. senangnya resipi..nk try la nanti...

    ReplyDelete
  8. mang aiii sodap ea, leps makn gatal muka hahaa..tapi dulik nak makan jugak

    ReplyDelete
  9. suka masaka yang mudah2 ni..boleh cuba

    ReplyDelete
  10. Haa simple je. Nanti nak try la. Tq kak SA.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah