Friday, January 4, 2019

Cerita Tahun Lepas Up Tahun Ni...

Hi korang...

Eh..eh...ini kisah tahun lepas ni...baru nak up tahun ni..alahai...amenda ntah..takpe la kot..SA baru perasan gambar ni...rasanya tak share lagi...ada satu hari tu SA ikut abah ngan mak pi pekan Kuala Pilah. Mak nak beli ikan bilis..see buat kerja kan..nak beli ikan bilis semata-mata pergi pekan Kuala Pilah..macam la kat Seremban takde jual ikan bilis. sebenarnya kan..Mak SA ni ni bab ikan bilis nak beli yang betul-betul berkualiti...alahai..SA x sempat plak ambil gambar ikan bilis tu..hahaha...just kalau tak salah mak beli 1 kg ikan bilis gred terbaik RM40++....haaa amikkkkkk....sekali banyak beli...itupun sekejap aje habis tu....haha...

Kat Kuala Pilah ni ada rojak yang sedap dan SA dah dah beberapa kali publish kat blog ni..SA dh lama tak makan rojak tu then terus ajak Mak Abah makan kat situ..kat sini bukan la kedai besar ke apa..just medan selera kecil je..ruang pun tak berapa nak selesa tapi ok la..orang sentiasa ramai..memang mereka meniaga rojak turun turun temurun. Mak cakap masa Pak Berahim meniaga dulu lagi sedap rojaknya..ye la mana nak sama air tangan orang lain walau anak sendiri kan...


Kedai mee rojak Ibrahim


Anak ngan mak memang berkepit je lje la


Mak order rojak biasa yg takde mee


Abah nak makan nasi sebab nampak gulai telur itik


Pinggan abah...


Pinggan Dania


Mee rojak SA


Mak Abah


Itik Salai

Daging salai


Sambil menyelam minum air..lepas makan tu kami gerak balik Seremban..disepanjang jalan ada ada la jual ayam salai, ikan keli salai, itik salai dan daging salai..SA amik peluang beli itik salai..hahaha...SA suka makan itik salai..buat masak lemak cili api atau rendang..sedap jugak...SA beli kat gerai biasa SA pi..dah kenal kan...heheh...nampak daging salai..tp SA x beli pun..sebab tak boleh makan daging kan...

Pesanan untuk korang..kalau nak beli itik salai..beli yang macam dalam gambar tu..bukan yg dh hitam..sebab takut dah lama kan..seeloknya beli yg dh separuh salai atau suku salai..itu itik yg baru...bukan apa base on pengalaman..pernah beli yg dh betul2 salai...rasa tak manis dh..dan pernah dapat nak masak daging itik tu dh terlerai..dh berbau pun pernah dapat...sebab tu SA beli..tengok betul-betul dan sekali dh beli ngan akak tu..SA beli kat dia je ..terjamin...hehehe...

14 comments:

  1. cantik anak kak SA..Rabia tak pernah makan lagi itik salai.Rojak kak SA makan tu nampak menyelerakan .

    ReplyDelete
  2. Pinggan abah tu buat yan laparr...huhuhu...

    ReplyDelete
  3. oh, tq for the tips nak beli itik salai tu. so far tak pnh lagi ada peluang nak beli itik salai ni tapi hari tu ada sekali tengok itik salai masak lomak cili api kat kedai, kita keliru kenapa itiknya hitam, agaknya mcm SA cakap tulah, dah terlalu lama

    ReplyDelete
  4. yg salai tu mengancam je...makin besar makin comey anak Kak SA nihh..

    ReplyDelete
  5. Sedapnyaa rojak. Heheh. Nani tak pernah try lagi itik salai, selalu makan daging salai aje.

    ReplyDelete
  6. Lamo gak tak makan itik salai tu.. Ayoyo..kasi lapar pulak tengok itik salai tu..hehe..

    ReplyDelete
  7. kat umah Cik nor kalau sembelih terus ke masak itik ni..hehe. Paling best masak rendang..:)

    ReplyDelete
  8. Sedapnya rojak SA tu.. Ya Allah apasalah SA ni suka share pasal makanan ye #dahlaparlapula

    ReplyDelete
  9. ika tak pernah makan itik salai hee. taktahu la mcm mana nak makan. apa rasa. cm takut pun ada hehe. tapi nampak sedap pulak.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah