Wednesday, January 16, 2019

Senaman Brisk Walk Sesuai Untuk Pesakit Hypertension

Hi korang...

Bukan suatu perkara mudah bila dah didiagnose sebagai penghidap hypertension atau bahasa mudah darah tinggi tau...SA dh mengalaminya sejak October 2018 sehingga sekarang..tuhan je tau betapa seksanya..bukan la sakit sangat...cuma effect dari darah tinggi ni badan jadi tak sedap..tak fit..ada yang cakap..alah darah tinggi je kot..makan ubat elok la...heyyyy...jangan anggap mudah sebab anda tak kena lagi...macam2 akibatnya kalau dh ada darah tinggi.. potential untuk sakit jantung, potential untuk lumpuh dan potential untuk meninggal dunia tu tinggi...darah tinggi adalah pembunuh senyap ye..jangan x tau plak..untuk itu bila dh disahkan darah darah tinggi..kena la jaga pemakanan, kesihatan dan kena mulakan gaya hidup yang sihat..itu yang SA lakukan sekarang...
















Video kat atas tu..sepanjang SA memulakan langkah..area sini rupanya ada zumba session setiap petang..seronok tengok dan ramai juga sebenarnya yang join..masa SA rehat sekejap masa round ke 4..SA join dari jauh je..goyang sikit-sikit je...nak join betul-betul segan..tengok orang selamba je..x kira tua atau muda...ada yang dh expert jugak tau..kakak Dania pun join gak...lepas tu SA teruskan jalan round ke 5 sebelum balik rumah sebab dh maghrib...esoknya Ahad SA sambung lagi kat taman kat rumah..dapat la satu round..Dania jadi coach..sampai kat fasa lain tetiba ada anjing kejar orang..apa lagi..SA dh la penakut anjing ..memang patah balik rumah la..then decide pergi Lake Garden Seremban...haaa...itu SA citer next entry eh ..untuk pengetahuan korang, SA rasa sihat sangat lepas mengamalkan brisk walk hari- hari..alhamdulillah yang buat SA rasa nak nangis sangat- sangat bila SA dah takde angin dalam badan, SA dah tak sakit belikat...syukur sangat...3 bulan lebih SA hadap sakit angin dalam badan..dan sakit belikat...so petuanya sekarang kena lebih banyak brisk walk dan lebih banyak bersenam, SA  nak mulakan joging sikit- sikit...nekad sangat dah ni....tak nak sakit lagi walau seumur hidup terpaksa makan ubat darah tinggi..


31 comments:

  1. Yer..saya pun. Sekarang tgk on amlodopine 10mg.
    Ooo...nak briskwalk la gi opis karang...hahaha

    ReplyDelete
  2. Pagi on weekend pun ada zumba tu SA. Selalu jogging sana tapi sejak dah pindah Nilai, ni, jogging kat Nilai je lah.

    Semoga SA cepat sihat ye. Makan pun jaga tau. Don't stress stress ;)

    ReplyDelete
  3. Try juga daki bukit SA. Can't release hypertension juga. Tengok alam sekeliling. Daun1 pokok menghijau. Rasa tenang. Kat Seremban, ada bukit kepayang. easy je bukit tu ;)

    ReplyDelete
  4. Jaga kesihatan SA... Seronok bersenam ramai2 , wah siap ada coach lg..

    ReplyDelete
  5. sekarang ni macam2 penyakit..kadang2 yang sihat tetiba pun boleh mendatangkan penyakit..now kena dah berubah gaya hidup sihat..iols pun kalau weekends, mesti take a 1 hours untuk jogging either kat taman atau kawasan rumah jer..mmg takut skrg ni kalau tak jaga pemakanan dan tak lakukan senaman..semoga SA diberikan kesihatan yang baik amin

    ReplyDelete
  6. Omg. Sorry to hear that. I hope you'll recover soon and not rely on any medication. Yupe. Exercise will help a lot too. More importantly is to have s positive cheerful mindset all the time. Do take care

    ReplyDelete
  7. i wanna go exercise, too! sometimes, we don't exercise to get slim, but for a healthier body.. cheers to our healthier body!

    ReplyDelete
  8. Very good. I often do brisk walk to in the evening for like 45 minutes. It is very good for health.

    ReplyDelete
  9. kita belum kesempatan nak buat brisk walk..tapi takat zumba dalam rumah tu kita buat lah...Sekarang umur makin meningkat makin kena jaga makan..

    ReplyDelete
  10. hypertension tu macam mana ? is it like something depression atau stress ? huuuu apa pun I rasa banyak banyak sakit yang ada dialami oleh rakyat Malaysia ni, salah satu terapi adalah melakukan aktiviti senaman, jalan kaki pun dah memadai.. hmmph apa pun get well soon SA. i takut lah sakit sakit ni sebab kerja tak leh buat apa pun bila sakit... :(

    ReplyDelete
  11. Good job!! kalau buat ramai2 lagi best sebab ade geng... hehe

    ReplyDelete
  12. Allah, baru tau kak SA ada darah tinggi. Takpe kak, nasib Dania ada nak teman akak buat semua activity ni kan. Banyak nak kena jaga tu. Selain senaman, makanan pun kena jaga. Makanan kita sekarang ni banyak tak terjaga, Nad pun kadang risau jugak main makan je.

    ReplyDelete
  13. Bagus tu kak sa jalan2 sambil tenangkan fikiran. Tak perlu heavy exercise sbb nnti makin naik pulak darah tu.Semoga kak sa cepat sembuh ya.

    ReplyDelete
  14. Memang SA, sis pun dalam badan penuh angin, sekejap sakit pinggul, sekejap sakit bahagian tangan ke dada..aduhh tension sungguh dibuatnya. Jumpa doc..doc suh buat senaman. Now sis pun tengah buat senaman tapi kat treadmill je..dah berumur ni macam2 lak penyakit datang

    ReplyDelete
  15. Semoga kak SA terus diberikan kesihatan yang baik di tahun baru ini. Banyakkan berehat and jangan stress2. Buang segala negativity yg boleh mengundang stress okay.

    ReplyDelete
  16. Betul kan kak.once da diagnose ada sakit ni..mcm2 perasaan ada. Saya pun nak jaga pemakanan dengan bersenam gak azam thun baru ni.. Sebab tajut ka kalaau kena penyakit apa2 nanti. Cuma sekarang ni selalu kena low blood pressure... Itu pun sellau rasa nk pitam

    ReplyDelete
  17. Ayu ms bersalin kan ameer doc pun suspek ayu ada hypertension. Siap dah suruh consime ubat. Tp ayu try cata lain,,, lebihkan makan buah, banyakkan berjalan dan rehat dengan tidur lbh sikit dr biasa

    ReplyDelete
  18. yes brisk walking is good, in fact better than just walking cause it can raise your heartbeat and thus a good cardio exercise. and of course, get to go out from a confined area like house and go for some fresh air good for the mind.

    ReplyDelete
  19. Takut kan bile doktor cakap kite sakit itu ini. Tak pe kak sa. Teruskan buat senaman macam ni. InsyaAllah bertambah baik

    ReplyDelete
  20. dah lama betul tak exercise.. ni kalau start balik mesti sakit satu badan. haha sepatutnya setiap hari kena amalkan

    ReplyDelete
  21. ye akka darah tinggi ni bahaya..bagus kak buat senaman macam ni..betetr buat seminggu sekali..masa kerja boleh buat senaman ringan-ringan..

    ReplyDelete
  22. best dapat keluarkan peluh macam ni. badan rasa sihat. Sy ni jln kaki ke tmpat kerja pun mengah...haha

    ReplyDelete
  23. Omg kak SA pls jaga kesihatan. Tak suka dengar sakit .Jangan stress2 pls. Tahun baru azam baru ok .

    ReplyDelete
  24. Semoga SA baik2 n sihat selalu...yaa betul darah tinggi mmg bahaya...ianya pembunuh senyap...sama2 lah kita jaga kesihatan dan kawal pemakanan...

    ReplyDelete
  25. Oo maknanya brisk walk tu boleh juga membantu keluarkan angin dalam badan ye SA. Hmmm kena amalkan ni. Thanks SA

    ReplyDelete
  26. fighting SA. you can do it. jangan giveup! :)

    ReplyDelete
  27. jom jadikan tahun 2019, tahun hidup secara sihat- takmo stress stress, jaga kesihatan sentiasa! <3

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah