Thursday, January 3, 2019

Dugaan Awal Tahun 2019

Hi korang....

Apa perasaan korang bila balik rumah setelah lama bercuti, tiba- tiba notice rumah sewa takde elektrik? Fius off sebab hujan lebat..SA dah selalu merungut tentang fius kat DB Box rumah sewa tu..tiap kali hujan lebat sekali ngan petir sure akan off, adakala tengah malam jadi macam tu...so ceritanya semalam masa SA balik dari kerja, nak masak lauk untuk makan malam..sekali masuk dapur, SA terbau macam bau bangkai..giler punya busuk tau...bukak fridge...tudiaaaaaaa.....sekali semerbak bau bangkai dari dalam fridge..tak tau la dah berapa lama jadi macam tu...habis semua makanan rosak. Yang kat freezer tu memang rosak habis la kan...but berjangkit jugak la dengan makanan lain...Sakit kepala oiii...nasib SA balik awal skit semalam..satu kerja nak mengemaskan fridge. Housemate yang sorang lagi tolong SA bungkus semua barang- barang tu and pergi buang kat tong sampah besar tepi jalan.

Ikutkan sayang...ikutkan rugi...tapi tak boleh buat apa dah ...semuanya rosak..susu segar, sayur2 dan buah..semua kena buang...dugaan betul..dah la SA dan housemate jenis bawak bekal pergi kerja...


Semua bahan basah jadi busuk .. tuhan je je tau betapa busuknya bau...


Fridge dah siap SA bersihkan


Sedih memang sedih la.. lepas ni kena beringat la..kalau cuti panjang kena habiskan stok2 bahan basah..at least kalau berlaku lagi takde la rasa rugi...puncanya sebab DB Box tu...memang tak cukup kuasa DB Box tu..SA sewa rumah townhouse je dan di tingkat atas.. rumah owner bahagian bawah...memang dah banyak kali dah SA komplen kat leader..x tau la..masih takde tindakan...dalam pada tu SA tengah cari rumah lain yang dekat dengan MRT...tengah usaha lagi ni sebab rumah sekarang agak jauh. Harap- harap dapat la bilik sewa lain yang selesa skit..bukan la rumah sekarang tak selesa...elok je selesa cuma jarak rumah ke stesen MRT agak jauh..kalau jalan tak jammed ambil masa 20 min dengan kereta. Kalau jammed..1/2 jam..dan for sure SA akan lambat masuk office. Kalau pi kerja naik kereta lagi la lambat masuk office sebab jalan jammed teruk kan...takkan nak keluar rumah pukul 5 pagi kan.....

19 comments:

  1. alahai..sayang. banyak stok barang basah. Dah boleh mask untuk seminggu. Xpe lah kak..moga Allah slalu murahkan rezeki akak...InsyaAllah

    ReplyDelete
  2. sayanya semua makanan tu kan..tapi nak buat macam mana..memang dah tak boleh simpan la SA...Bersangka baik, mungkin Allah swt nak bagi rezeki yang lebih..insyallah SA..

    ReplyDelete
  3. rasanya sblmni mcm penah kene jgk kan SA, ke bkn... psl box tu

    syg banyak lak tu stok bahan mentah, pastu peti ais tu yg bau dia busuk ssh nk ilang kan

    dana selalu klu nk cuti2 blik kg ke pg mana2 mmg abiskan stok dlm peti ais... klu ada pun telur ngn sadin je hehehe

    ReplyDelete
  4. perkara sama pernah jadi jugak.. habis mknn2 kat bahagian sejuk beku tu semua tak molek dahh. sayang betul.. kdg2 kalau beli tu nak beli sikit2 leceh. bila beli byk2 risau jadi mcm ni lah.. hahaha. takde elektrik ni kita bukan boleh jangka kan..

    ReplyDelete
  5. dah penah kena dulu..time balik kampung, bahan basah penuh satu peti ais..sekali jadi macam SA ni..abis buang semua..sayangggg tapi nak buat camne..dah rosak..lepas tu kitaorang belajar dri kesilapan..kalau nak balik kampung atau travel yg agak lama..mmg tak beli bahan2 basah...

    ReplyDelete
  6. dugaan awal thn...syg tu byk brg2 dlm peti ais tu tp tula..tkleh wat apa..sure kena buang juga kan...

    ReplyDelete
  7. Allah.. Betul-betul dugaan tahun baru ini..

    ReplyDelete
  8. kesian.. xde rezeki kat situ.. Insyaallah ada rezeki lain..

    ReplyDelete
  9. sayangnya banyak barang tu,, :( tak pe la tak ada rezeki..

    ReplyDelete
  10. semoga SA cepat2 dapat bilik sewa baru..

    ReplyDelete
  11. Bertabahla kk yee..sy pn ade pengalaman camtu gak..balik umah je lps cuti panjng tu tau2 semua brg peti ais jd cmtu..aduyai..

    ReplyDelete
  12. Pernah jadi jugak masa duduk rumah sewa di ampang.

    Moga urusan cari bilik sewa dipermudahkan. Penat kan drive..pastu naik MRT lagi..letih dah...faham sangat keadaan tu zaman kerja dulu2 la.

    ReplyDelete
  13. laa rosak lagi ke db tu.. bertabah ye kak

    ReplyDelete
  14. sabar lah SA mungkin tak ada rezeki ,

    ReplyDelete
  15. Sabar SA.. Semoga ada rezeki lebih lagi

    ReplyDelete
  16. Sabar ajelah kan..semoga ada rezeki dekat mana-mana ye

    ReplyDelete
  17. sayangnyaaaa. banyak lagi tu. semua nampak elok elok lg, tapi dh jadi cmtu, huu syg sgt. takapa la. agaknay takda rezeki.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah