Thursday, January 17, 2019

Bacaan Tekanan Darah SA Untuk Seminggu

Hi korang...

SA dan pam untuk bacaan tekanan darah memang tak boleh dipisahkan dah sekarang ni..dah jadi BFF...kalau kat office memang sehari sekali SA akan check kat bilik rawatan..kalau kat rumah Seremban selang 3 jam SA akan check..tiap-tiap hari tak pernah failed mesti check..kalau tak check atau terlupa mesti rasa tak complete...mula la lepas tu perasaan takut datang...giler paranoid kan...kat bawah tu koleksi bacaan tekanan darah SA yang sempat SA snap untuk untuk rujukan SA..kadang-kadang SA tunjuk kat adik SA yang keja kat Klinik dan tunjuk kat kawan doc SA kat FB iaitu doc Faizie..banyak SA rujuk kat dia la selain doc peribadi...so bacaan kat bawah ni adalah untuk seminggu..korang jangn kecam ye..SA hanya berkongsi..bukan nak menunjuk yang SA sakit macam ada yg pm cakap SA macam-macam..SA buat bodoh je la sebab dia x rasa bagaimana rasa jatuh sakit kan...kalau dh rasa baru dia tau...macam mana rasa rasa gelisah di hati..


Rabu 9 Jan 2019


Khamis 10 Jan 2019


Jumaat 11 Jan 2019


Sabtu 12 Jan 2019


Ahad 13 Jan 2019


Isnin 14 Jan 2019


Selasa 15 Jan 2019


Rabu 16  Jan 2019


Yang tekanan tinggi yang masa SA pitam sebab tukar ubat tu..149/91 tu...sebenarnya itu tekanan sebelum SA pitam..hehehe...macam-macam hal kan...harap lepas ni x jadi lagi la...SA akan pastikan makan ubat ikut arahan...SA terpaksa la makan semula ubat yang tinggi dose tu walau akibatnya gastrik dan angin serta acid banyak badan. SA kena banyak makan makanan mang berkhasiat, ulam-ulaman, sayur dan buah. Apa yang SA  suka selama ni kena la lupakan atau ambil sesekali je..yang penting kena try and error...kalau rasa tak boleh ..elok lupakan aje..sebab tu la SA jarang sekali makan kat luar..dah jarang ambil food review...eh..eh...rindunya nak pergi food review...buat masa ni belum ada jemputan lagi..kalau ada pun SA akan pastikan SA jaga pemakanan...kalau nak sihat la kan..

31 comments:

  1. Pemeriksaan berkala..elok juga buat macam ni boleh pantau kan SA tekanan darah.Boleh lebih berjaga-jaga.

    ReplyDelete
  2. kak suria.. sy pun satgi nak kena p klinik check BP. sbb haritu penat sgt so bila checkup kt klinik jadi kacau kat BP. Huhuu. Jenuh dua hari sekali kena check BP kat klinik. org kata normal time pregnant camni.. tp risau2 jugak kalau BP naik lg. hahaha

    ReplyDelete
  3. Moga rutin SA dipermudahkanNYA.

    ReplyDelete
  4. dah nampak bacaan tu okay kak, strog kak ye. Moga akk sentiasa sihat walafiat

    ReplyDelete
  5. yes..stop food review. Makan memang sedap. jangka masa panjang merana

    ReplyDelete
  6. tiap2 hari lah kena check ye..mmg betul faktor makanan memang akan jd efek pada darah tinggi tu..semoga SA sihat sentiasa..jgnlah pikir sangat pasal orang lain tu ye

    ReplyDelete
  7. Kena banyakkan makan buah dan sayur lah ye kak. Semoga dipermudahkan urusan akak dan semoga kesihatan akan bertambah baik. Amin.

    ReplyDelete
  8. mak Cik Nor pun darah tinggi jgk.. tiap2 minggu la appointment dengan doktor. nak\sib klinik dkt dgn rumah..:)

    ReplyDelete
  9. Saya paling stress kalau buat benda ni. mesti 2 /3 kali Doc akan check. dia cakap relex2. Macam mana mok relex kalau aircondnya pun sudah terasa menusuk jatungku. hahahahahaha

    ReplyDelete
  10. Elok juga pemeriksaan setiap hari nie ye kak..

    ReplyDelete
  11. bagus tu akak chek selalu boleh jugak kita tahap darah kita macam mana... macam cik ash time jumpa dr tinggi jer.. siap kena buat temujanji sokmo..

    ReplyDelete
  12. it's great to learn how to read these readings... simple way to check our health... Good equipment.. easy to monitor

    ReplyDelete
  13. Harap SA terus bertahan and jaga kesihatan. Jangan la susah hati sangat tu yg naik darah tu. I more to low blood pressure until naik lift pun pening giler. But I try to exercise more now.

    ReplyDelete
  14. Semoga dipermudahkan urusan SA dan dikurniakan kesihatan yg lebih baik. Paling penting makan ubat ikut tiking betul. Lipakan food review sekjap. Pass kat sini pun takpe gak hehe

    ReplyDelete
  15. Jaga diri kak SA
    xmaw stress2.tekanan darah kena jaga betul2.
    xleh rendah sgt xleh tibggi sangat.
    Jomlah kita amalkan gaya hidup sihat sama2 hehehe

    ReplyDelete
  16. Bagus ada alat untuk periksa tekanan darah nih! senanglah tak perlu nak ulang alik ke klik semata-mata kena check bp.. berapa harga mesin ni

    ReplyDelete
  17. Syok jugak kalau ada alat ni kan. Boleh monitor kesihatan kita setiap hari. Apa pun, SA jaga kesihatan baik-baik. Kalau makan ubat ikut waktu dan jaga pantang, mesti boleh control bacaan tu. Good luck & stay healthy ye kak :)

    ReplyDelete
  18. Get well soon kak sa. Rehat banyak2 ya. Bagus buat cek selalu gini senang boleh tahu bacaan tekanan darah. Boleh la buat exercise jalan2 tu. heheheh

    ReplyDelete
  19. Memang kalau ada high blood pressure ni seelok2 nya kena selalu monitor sddri blood pressure kat rumah kan.. Ada machine ni senang la skit nak monitor kan kak..
    Take care ya kak...

    ReplyDelete
  20. Bacaan akk ada yg tinggi juga ya.. Tinggi dh lama xbuat cmni.. Masa mula2 doc kata awk ada hypertencion.. So jgn stress2. Dlu kne buatla cmni tp skrg dh mls nk buat .. Cuma kdg2 bila sakit kne redha jela bila dh kne.. Huhu.. Pape pon.. Smoga sentiasa sihat sllu ye kak..

    ReplyDelete
  21. rajinnya sa monitor. Bagus untuk tahu perkembangan dan kesihatan badan. Plg pentng kena jaga diri, rehat secukupnya dan makan makanan berzat

    ReplyDelete
  22. yes you are right Sa, even go for food review with buffet buffet semua tu, we still kena jaga jaga, make sure not overeating etc kan. well hope you are getting better and healthier, dont worry too much and be positive!

    ReplyDelete
  23. risaunya bila tekanan darah tak stabilkan? memang boleh pengsan. tekanan rendah susah,kalau tinggi pun susah.. hope SA jangan stress lagi nanti menambahkan tekanan pulak.

    ReplyDelete
  24. ada bacaan yang tinggi jugak. Kak Sa kena banyakan rehat InsyAllah jaga makan buat senanam ringan InsyAllah kesihatan makin baik

    ReplyDelete
  25. Jaga diri SA, memang kesihatan lebih diutamaakn dari yang lain, macam sis ni pun kalau tak larat memang sis tak pergi..kena makesure sis betul2 tak ada sakit apa2 baru sis terima job luar. Sekarang ni pun makin berumur tulang temulang ni dah tak kuat, sakit sana sini..huhuhu

    ReplyDelete
  26. Sampai nak pitam kak SA. Bahaya tu. Memang kena jaga sangat makan dengan ubat semua ni. Risau pulak. Take care tau kak SA

    ReplyDelete
  27. TB sendiri tak pernah nak amik tahu pasal bacaan tekanan darah ni.. ingat biasa2 je tu yang ignore tapi bila baca entri SA ni TB rasa macam kena juga ambil tahu semua ni kan.. kena sentiasa pantau ..

    ReplyDelete
  28. aah satu masa tu tinggi bacaan tekanan darah SA. Semoga sihat sentiasa hendaknya, SA banyakkan rehat dan jaga pemakanan ya, jaga diri

    ReplyDelete
  29. December lalu, saya ada check and normal. Semoga kita semua dalam keadaan sihat-sihat belaka. :)

    ReplyDelete
  30. Bahaya tu sampai nak pitam SA !! Kena jaga pemakanan dan rehat secukupnya ye.

    ReplyDelete
  31. Semoga sis SA diberikan kesihatan yang baik oleh Allah. Take care sis :) Jaga kesihatan tau.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah