Monday, January 14, 2019

Menu Sabtu Dari Dapur Suriaamanda

Hi korang...

Selamat memulakan tugas hari ini...lama dah tak up citer citer pasal dapur Suriaamanda..Sabtu lepas dapat la masak kejap walau sebenarnya ada incident tak di duga hari Jumaat. SA pitam kat office dan dan bikin kecoh betul..kelam kabut suasana dan SA rasa bersalah sangat..semua gara-gara kesilapan SA sendiri. Dah 3 bulan SA mengalami gastrik, heart burn dan angin yang teruk...sakit belikat pun ye jugak..sampai SA tak tahan dan SA jumpa doktor Khamis malam yang lepas...doc suruh stop kan dulu ubat darah tinggi yang high dose yg SA makan selama ini dan cuba ubat lain untuk tempoh seminggu. Then SA cuba la...tukar waktu makan ubat..SA ambil pagi...dan akibatnya..ubat yang rendah dose iaitu 4mg tu mengganggu peredaran darah SA...sampai SA pitam sebab tekanan darah tak konsisten...nasib SA tak jatuh kuat...nasib ada kawan office yang sambut....memang SA tak sangka semua bleh jadi macam tu..segan giler bila jadi macam tu...

Takpe la benda dah jadi kan...hari ni SA nak citer apa yang SA masak untuk lunch Sabtu lepas...


SA buat ikan keli bakar


Cantik je kejadian...x lekat pun


SA bakar 3 ekor je


Cicah budu tempoyak


then mak goreng sayur tauge kasar


lepas maghrib masakkan prego goreng untuk untuk anak-anak


sedap jugak


Lepas tu masak aglio olio


Aglio olio kampung style

Itu je yang sempat SA masak sepanjang hari sabtu..Ahad SA x masak...mak yang masak cuma SA x sempat nak amik gambar...SA dh start makan makan simple-simple dan yg bakar2, rebus-rebus dan sup-sup...santan2 dh jarang amik...portion nasi pun ddah kurang..sekarang nak cari beras merah/beras perang...nak makan sihat...umur dh nak masuk 41 tahun ni semua dh kena jaga...nak-nak SA ni ada hypertension...so garam kena jaga, gula kena jaga...semuanya la....memang SA tengah usaha untuk lebih sihat selain mengamalkan brisk walk...nanti SA share cerita SA brisk walk Sabtu dan Ahad di next entry ye....

38 comments:

  1. sdap nya aglio alio style kampung tu. mesti kalau siapa mkn bertambah2..:)

    ReplyDelete
  2. SA..nanti cari periuk kukus. Mana tau lagi selera....
    semoga sihat selalu

    ReplyDelete
  3. keli bakar tu dapnye...slalu kt umh goreng biasa tkpn goreng berlado...nasibaik pitam kt opis ada kwn2 tlg...kalo kt tmpt awam bahaya juga kan

    ReplyDelete
  4. Kakkkkk.. .Sedapnya keli bakar tu kakkkk. . Fav den tu. .. Tapi laki den xmkn keli.. Jadinya malas nk buat kt umah.. Kalau kt luar ja mkn keli2 ni. .huhu

    ReplyDelete
  5. Ya Allah kak. Jaga diri baik² ya. Semoga Allah kurniakan kesihatan yang berpanjangan dan sembuhkan sakit akak. Tak kuat pula rasa bila akak cerita macam ni. Siap pengsan. Get well soon akak! Anyway, amboi kemaim sedap lagi masakan tu! Ngemces! Heheh

    ReplyDelete
  6. sedapnya..makanan untuk anak-anak pun terliur tengok..

    ReplyDelete
  7. saya doakan SA cepat2 sihat, sentiasa sihat...jaga diri baik2 kak...

    ReplyDelete
  8. I am not a fan of spagehetti and its family but your cooking looks good. Never heard of aglio olio kampung style. You are very creative in creating recipes!

    ReplyDelete
  9. amboi kak, mengancam menu tu. nk beli juga la pemanggang ajaib !

    ReplyDelete
  10. SEMOGA DIKURNIAKAN KESIHATAN BUAT SA. INN SHAA ALLAH. AAMIIN.
    #JMBELOG

    ReplyDelete
  11. Hehehehe alamak ikan keli tu kita tak makan akak tapi yang lain semua memang sedap akak memang tak pernah mengecewakan bila masak hehehe bila nak masak untuk kita ni tunggu akak ajak jer datang rumah...

    ReplyDelete
  12. wa you cooked so many dishes, bravo! I don't even know how to fried fishes. However your food look delicious. when open house ya hehe

    ReplyDelete
  13. SA ni kalau entri memasak dia memang merbahaya untuk saya baca. Tak sah kalau tak terliur. Tengok ikan tu pun dah ...haihhhh..rajin betul SA masak. My indo mee goreng not bad tau...kakakaka...statement tak mau kalah. lol

    ReplyDelete
  14. Wow ikan keli bakar. Fav ni. Lebih sihat untuk kesihatan. Kalau ada air asam pun sedap dah makam dgn nasi panas kan. Rajin kak masak.

    ReplyDelete
  15. sedapnya akak. plg feveret spageti aglio olio

    ReplyDelete
  16. Ya Ampun, Ikan keli bakar memang kegemaran kita kak SA oiiiii. Aglio Olio pun sama. Sedap, ni yang rasa nak masa spaghetti Aglio Olio ni,huwarrrrr

    ReplyDelete
  17. Meriahnya menu kak SA, macam macam ada

    ReplyDelete
  18. Amboi sedapnya kak sa. Mmg fav kite ikan keli bakar makan dengan budu tu. Tambah makan dgn nasi panas. Besok mmg nk kene cari ikan keli ni. hehehe

    ReplyDelete
  19. Aduyai... Ikan kelu bakar tu terpanah membara berapi nafsu lapar kita tau! Sedapnya makan dengan nasi panas panas! Take care yaaa SA, tak mo stress stress keje. InsyaAllah dengan jaga pemakanan dan senaman ringan yang konsisten, hypertension tu berkurangan. Aamiin

    ReplyDelete
  20. Waduhhh dong..sedap banget ni. Ikan keli cicah budu tempoyak..mau bertambah 3 pinggan ni..kalau panas2 4 pinggan..hehehe. Lama dah tak pekena makanan cam ni.
    Anyway jaga kesihatan ya SA

    ReplyDelete
  21. Semoga SA cepat sembuh.. dalam sakit-sakit pun sempat masak.. banyak pulak menunya.. klau liez mmg menempek tido je..first time nampak budu dgn petang dimakan sekali.. kena dgn ikan keli bakar pergghhhh memang terangkat la, mau bertambah nasi 2,3 kali ni

    ReplyDelete
  22. Saya tak makan ikan keli, tapi bila tengok terliur la pulak. Btw, budu tu memang mengancam. My favorite. Cicah pulak dengar telur atau ikan Bakar tawar. Fuh, terangkat ni sedapnya

    ReplyDelete
  23. Sedapnya ikan keli bakar tu. Masak simple tapi tetap sedap. Take care sa, moga diberi segera kesembuhan

    ReplyDelete
  24. Ikan keli memang feveret SA ek. Nampak selalu masak menu ni..wah..cicah budu tu. Org N9 pun makan budu ni, terbaiklah..

    ReplyDelete
  25. Cantik betul kejadian keli bakar tu.. Tak melekat..

    ReplyDelete
  26. take care sis..sama la kita ade hypertension... semoga diberikan kesihatan yg baik hendaknya utk kita semua..amin2 :)

    ReplyDelete
  27. Amboi kak . Penuh perut lagu ni gak hehehe .. sedapnyer main masak2 ..

    ReplyDelete
  28. tengok yang lain ok lagi. bila skrol skrol skrol nampak budu tempoyak tu rasa macam nak pitam je. dah lama x dapat sis. aduyaii sedapnya

    ReplyDelete
  29. Ikan keli bakar tu nampak sedap! yum..yum... Mouse mommy pun suka masak Prego Buddies pasta dengan sos cendawan kat ank2 jugak. MR dan MH suka makan.

    ReplyDelete
  30. My favourite ikan keli, tp jarang mkn sbb jarang beli ikan keli, hubby tak makan..harap SA kembali sihat mcm biasa.

    ReplyDelete
  31. rajinnya akak masak. hehehe. bagus sungguh akak ni. Saya pun nak memasak balik. sekarang sibuk sangat. sibuk melayan sakit anak beranak.

    ReplyDelete
  32. ya ampun SA.... favourite ikaaa ni. hahaha telan ayaq liur aih. haha mana tahan mcm ni haha.

    ReplyDelete
  33. alahai ikan keli tu :'( sedap mak ai tengok malam malam ni

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah