Tuesday, July 10, 2012

Gulai Siput Sedut


Salam Selasa kengkawan...aku agak bizi skrg..al maklumla nak puasa kan..kena comeout dgn proposal sapa 
guest my boss yang nak dijemput untuk Majlis Berbuka Puasa anjuran company on 27th July nanti..
meh aku citer skit pasal last week pi umah adik aku kat Muar..plan yang unplanning..emergency...
kat area Sg Mati (org Muar tau la ni) banyak orang duk jual2 kupang, Lokan and Siput Sedut,
so berenti jap beli siput sedut dalam 2 bungkus..beli kupang skit...

 siput yang dah dibersihkan
 dapat dalam 1/2 tupperware besar ni..
 ni dah siap dimasak..

lauk siput sedut masak lemak cili api ni agak popular time2 puasa kan...kalau pi bazar Ramadhan..confirm ada yang jual...macam mak aku kali ni x buat pedas pun..sebabnya..Abah aku dah 
x leh makan pedas..perut dia x tahan...kira elok jugak la kan..
kalau tak ada yang bibir macam Ning Baizura tebal dek pedas...
best ke lauk siput sedut?of cos la best...lagi2 dgr bunyi sedut2 tuh..sruttttt   hahahahah
ada setengah org kalau x biasa geli kan?
aku suka jer...cuma x leh makan selalu la..mkn selalu jemu...


17 comments:

  1. kita tak pandai masak siput sedut..mkn cukup pandai...ekeke.. kalau beli yg siap msk pedas la pulak..kesian budak2 xleh mkn..

    ReplyDelete
  2. amboi... sedapnye.. gulai lemak siput ni.. mmg plan nak masak awal Ramadhan ni, balik nogori order je kat kak ipar...

    ReplyDelete
  3. sedapnya..tertelan ayaq liur i yg tengah puasa ni..

    ReplyDelete
  4. sedapnya..tertelan ayaq liur i yg tengah puasa ni..

    ReplyDelete
  5. aahahahah..saya tak makan lauk ni..saya geli...;)

    ReplyDelete
  6. Alamak, sedapnye....ade lagi satu resipi sedap. Grg cili. Peh!

    ReplyDelete
  7. perghhh...ni feveret aku kalau balik kampung...selalu order je ngan mak...tapi mak aku kalau buat gulai ni, letak keledek sikit bagi kuah pekat dan manis...sedap wehhh!!

    nok, komen box ko tak de WV ni...gud!! i like!!

    ReplyDelete
  8. weekend ni dah plan nak masak siput sedut..
    yummmyyyy!!!

    ReplyDelete
  9. sempat juga tu nampak sedap. cuma saya n anak2 x brp gemar.!

    ReplyDelete
  10. antara makanan yang tak pernah saya makan sejak hidup ekekke...

    setiap kali nampak kat kedai, macam sedap tapi ntahlah belum teringin nak makan

    ReplyDelete
  11. siput sedut ni favourite saya..tp saya tak pandai nak bersihkan..selalu harapkan mak je yang masakkan..hehe

    ReplyDelete
  12. sedapppnyaaa..peberet sy tp malas nk masak siput ni heheh

    ReplyDelete
  13. cnn tak pandai lah nak sedut siput nehhh...letih nak dapatkan isi nyaaa...kalo ader kursus sedut siput harus cnn attend ko..

    sebab sedap benornya siput sedut neh cuma siput neh tak berapa nak bekerjasama ngan cnn bila nak menyedutnyer...seksa tul.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah