Wednesday, July 4, 2012

Jering Sumber Awet Muda


Pernah makan jering???ke ada yang tak tau? 
jering merupakan salah satu ulam yg tergolong dalam keluarga petai..kerdas dan lain2 lagi...
org tua2 suka la ulam2 mcm ni...ntah apa yang sedap x tau la...
tapi ulam2 mcm ni banyak khasiat..selain untuk mengelakkan penyakit yang berbahaya..ianya merupakan 
untuk awet muda jugak...


 kat kampung aku Pak Lang tanam 2 pokok jering ni..dah berbuah dan itu la rupanya..
 bukan jering ni semata leh makan yer..yang hitam2 tu kulit dia..ada is kat dalam tu
pokok jering ni tinggi dan kena kait guna galah...

ini la jering yang dah dikupas dan dibuang kulitnya...
sapa makan jering ni kalau buang air...make sure siram or jirus banyak2 eh...
bau satu dunia...sakit otak kalau terhidu...hahahahaha....selain tu..jering ni elok untuk cuci perut...
agaknya itu la sebabnya tandas boleh berbau haring...segala toksid dah keluar kan...
ku ngan adik2 x pernah diajar makan ulam jering ke..petai or kerdas..setakat ulam berdaun tu aku makan..
ulam raja, pegaga or pucuk selom...semua aku bedal..tp ulam yang berbau mcm ni...x dapek de....



6 comments:

  1. ishh over la tu kalau tak kenal jering.. hahaha.. emak mekchu suka sgt jering.. kalau ada jering baru selera makan.. kadang2 pau jugak sikit nak tau apa yg sedap sgt.. tak rasa apa pon.. erkkkk

    ReplyDelete
  2. aku tak mkn nok...petai je aku mkn...tapi laki aku mkn la jering ni...

    ReplyDelete
  3. Lieya x reti mkn jering laa along tp petai lieya pandai n jadi peberet tuuuu.....Walaupun busuk tetap menjadi pojaan hati ku hihi

    ReplyDelete
  4. hari tu makan jugak jering member masak. potong kecik-kecik goreng dengan ikan bilis. tapi tak rasa apa pun.. rasanya kuat lagi bau petai.. eh ye ke?

    ReplyDelete
  5. jering tak makan and tak pernah try....
    petai tu makan ler...

    ReplyDelete
  6. rugi lah tak makan petai ker jering ker...

    walaupun sebenarnya petai ke jering ker bukanlah sedap tapi pelik ia boleh menambahkan selera makan.... hahahahaha

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah