Tuesday, July 31, 2012

Kuih Sepang....


Last week aku berbuka kat kampung umah Mak Lang aku...sajer layankan abah aku yang mcm2 permintaan bulan posa ni...
ha...kuih Sepang ni dia nyer peberet la ni...
apa itu kuih Sepang???aku x tau nak describe macam mana..dia macam kuih badak berendam..
tp badak berendam bulat kan? ini tak...korang tgok gambar la..

 abaikan dapur yang bersepah..
itu la bentuk eh...macam karipap tp panjang skit...guna tepung pulut dan inti kelapa...kukus ngan santan.. 
 rajin abah tolong mak aku...sweet jer,....
aku x tolong?aku xde bakat buat kuih..walau banyak kali aku belajar...result eh ttp hampeh
tp aku ada bakat masak lauk pauk jer...
dalam adik beradik aku,....Lisa boleh buat kuih...ateh lak pakar bab air...aku lauk pauk la...
si kudut tu? pandai basuh pinggan jer...hahahaha
ari ni lambat bersiaran sebab bz dari pagi...
merasa la aku trafik kurang ari ni...

**kuih ni di kukus yer kawan2...masa kukus tu masukkan sekali santan...inti dia macam inti badak berendam tuh...kelapa ngan gula melaka..**gambar kuih tu dah siap aku x amik...dah buka posa dah pun masa tuh...



15 comments:

  1. pertama kali tgk kuih sepang.

    ReplyDelete
  2. kuih buah sepang @ badak berendam... sama jea wat eh...inti kelapa & kuah santan...best-2...depends on inti kelapa jugak....huhuhuhuu...nak suh makngah kita uat ar ptg nie....bestnya.......

    ReplyDelete
  3. Sekali tengok macam karipap. Pisang tu buat apa pulak? :)

    ReplyDelete
  4. Kak Cik
    - pisang buat pengat...

    ReplyDelete
  5. tu kuih dinasour berendam tu..hahaha

    ReplyDelete
  6. first time dengor kuih sepang ni..nanti upload le kuih nye lepas digoreng sis..hehehe

    ReplyDelete
  7. 1st time dgr kuih sepang ni..
    nnti tunjuk pic yer

    ReplyDelete
  8. bukan tepung beraslah,tp tepung pulut.._Lissa

    ReplyDelete
  9. tak pernah try or tgk
    mungkin la kot pernah tgk cuma tak kenal

    gambar ko tak clear
    ce tayang sket rupa paras nye

    ReplyDelete
  10. Syana
    masalahnya aku x amik plak gambar masa dah siap...haruslah x sempat..

    ReplyDelete
  11. Along...
    mmg sedap kuih ni...nenek intan pun pandai wat kuih ni...pokok pangkal eh inti kena best...tepung jgn liat sgt kan..dap nyer...tp sebutan bile dah ikut ckp nogori ni jd 'kuih sopang'.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intinya pakai kelapa muda n seelok2nya dikukur..

      Delete
  12. ala teringin nak tengok rupa yg dah siap. mesti sedp kan!

    ReplyDelete
  13. Agak2 tahun 2015 ni dah boleh buat kot.. bolehlah bagi ai rasa kuih tu.. hehehe..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah