Thursday, July 19, 2012

Hati2 di Highway Lekas



Forwarded email dari my sister...


kawan dalam forum bercerita..mohon disebarkan..:)

Salam.

Nak SHARE story dgn rakan2 kat dlm CG. Semlm sy g KL sebab ade keje2 yg perlu diuruskan. Sy ditemani oleh isteri sy. Dlm perjalanan blk ke rmh (seremban) sy ikut highway LEKAS. Disebabkan terlalu penat (sy tgh demam) mse drive sy stop kt R&R Beranang dlm pkl 3pagi. Sy dan isteri park kereta (myvi), off engine & buka sedikit tingkap utk pengudaraan lps tu tido. Dlm pkl 3.10 pagi isteri sy kejutkan sy bila sy bgn ade 4 org lelaki berbangsa india (Penyamun) mengepung kereta sy dan cube umpil pintu kereta. Sy terkejut terus hidupkan kereta & cube beredar dr situ. Salah seorng dr mereka cube cederakan sy dgn menjolok pembuka tayar kereta kat tingkap yg terbuka sedikit tp sy sempat pegang dan terlps dr tangan dia. Sy terus drive tp laluan R&R keluar ke highway diaorg block dgn kereta diaorg (Waja Kelabu/Coklat) sy terpaksa lawan arus keluar ikut jln msk ke R&R. Sy terus pecut kereta sambil call 999 utk bantuan dlm mase sama diaorg kejar sy dan cube langgar kereta sy dr belakang. Plg best mase ckp dgn operator kecemasan sy bgtau dia situasi sy dia ckp “Encik sila pergi ke balai berdekatan” padahal time tu mmg tgh pecut & penyamun tu tgh kejar (mcm dlm movie pun ade) siap sy bgtau operator tu “diaorg tgh kejar sy & cube langgar kereta sy” dgn nada selambe dia ulang ayat sama. Sy letak hp trus pecut dlm 140-160kmj penyamun tu kejar sy dari R&R Beranang smp Exit Tol Setul (Seremban) antara R&R Beranang dan Tol Setul ade 2 exit lg (Nilai/Pajam & Mantin) nk bgtau yg diaorg ni nekad nk samun sy sanggup kejar smp ke Tol Setul (dlm 20km). Smp kat Tol sy perlahankan keta sebab kat situ dh ade org (mase kene kejar ade selisih dgn sebuah kereta je punye sunyi Highway ni)diaorg trus potong dan kluar dr tol sy msk laluan sama tanya budak jaga tol td “dik kereta dpn tu india 4 org kan” utk dptkan kepastian. Dia ckp ye lps tu sy ckp la sy hamper kene samun kebetulan kt situ ade peronda LEKAS sy btau diaorg psl kejadian td trus escort ke Balai Mantin buat Repot Polis. Polis ckp sy bernasib baik sebab bertindak cepat kalau x xtau la ape akan jd kt sy & isteri.
Sy nk nasihatkan pemandu2 yg gune highway LEKAS lps pkl 12 mlm jgn la berhenti kat kwsn R&R sebab bahaya walaupun diaorg ckp ade guard tp sy x nampak pun batang hidung mse berhenti.

Nnt sy upload senjata yg diaorg gune utk serang sy.

Minta maaf sebab x pandai sgt nk story tp nak share pengalaman supaya org lain x terkene.





Sharing is caring...
Banyak kes mcm ni berlaku di RnR semua highway..

16 comments:

  1. mana2 pun bahaya skang ni, menakutkan je

    ReplyDelete
  2. YA ALLAH... DKNA BACA CERITA PON DAH DAH RASA CEMAS SANGAT2...

    ReplyDelete
  3. seramnya...
    dah tak selamat kat mane2 skrg ni..
    bahaya ada dimana2.

    ReplyDelete
  4. Di mana2 pun nampaknya keselamatan kita tidak terjamin. :(

    ReplyDelete
  5. nak share lg 1 perkara..999 skang hanya utk report kematian..ssoooo stupi*..

    ReplyDelete
  6. LEKAS mmg sunyi, especially dari area exit Pajam ke exit Seremban tu..

    ReplyDelete
  7. tq share info ni

    ReplyDelete
  8. berhati2 yer kawan2..x kisah la dimana anda berada...sharing is caring kan..

    ReplyDelete
  9. bukan kat situ ja..mana2 tempat yg sunyi jangan la berhenti..bahaya.ramai yg berniat tak elok sekarang ni.

    ReplyDelete
  10. thx for sharing...
    memang nie satu peringatan yg baik...
    menakutkan...

    ReplyDelete
  11. takutnye....seram plak lieay bace...lieya mmg selalu ikut lekas tapi mmg tak penah laa benti kat rnr situ...sebab sunyi giiler....

    ReplyDelete
  12. ya Allah...dah la kami kalau nak balik Senawang mmg ikut Lekas ni...huhu...

    semoga kita semua dilindungi oleh Allah hendaknya...amin...

    ReplyDelete
  13. uikhh ngeri pulak saya..selalu jugak lalu LEKAS tu malam2..awal2 pagi2 pun pernah lalu..errr

    thx ya for this kinda useful info..at least peringatan utk diri sy juga ni.

    ReplyDelete
  14. takutnya..
    kurang hajar betullah diorg ni kan..
    nasib tak jd apa2..

    ReplyDelete
  15. emm biasa saya suka berhenti di lembah beringin.. dan pernah ngantuk sgt tertidur agak lama di situ seorang diri. sedar2 berderau darah sebab lama betul berhenti di situ. alhamdulillah masih terlindung.. sedikit sebanyak kisah2 viral tentang highway lekas menimbulkan keinsafan bagi diri saya

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah