Friday, July 27, 2012

Bagi Gadjet...Leka masing2

Budak- budak zaman sekarang dah mewah kan?korang setuju tak pendapat aku..celik2 jer dah ada gadjet..zaman aku kecik2 dulu..xde la nak jumpa benda2 ni semua...henpon pun xde masa tu...
public phone bersepah la...
mainan jgn ckp la..xde nak merasa barbie doll ke ..transformers ke...apa ke menda...
time tu..petang2 main Rounders, main kejar2..main congkak lubang kat tanah bawah rumah...la ni ..mana ada semua tuh...kampung pun dah moden...

 anak2 aku mengadap laptop acu...
 see..leka...
 dania lagi la pandai godek2 laptop..HP apatah lagi...dia yang ajar atuk dan uwan guna hp...

Untung la Acu eh..lahir zaman senang lenang...nak belajar banyak kemudahan...mama dulu...
xde la mewah...cukup la belajar setakat yang mampu...bag sekolah dulu x de tetiap tahun berganti ye anak2...kasut sekolah pun sama...kena pandai jaga...buku apa tah lagi...
apa aku nak sampaikan kat sini...anak2 zaman sekarang memang mewah...
tp gunakan lah kemewahan itu pada jalan sebaiknya...
belajar menjadi anak yang berguna sebab ibu bapa kita dulu 
amat susah membesarkan dan mendidik supaya kita menjadi orang...
setuju?


11 comments:

  1. betul tu along...adik lieya pun bruntung...masuk2 U jek dah mak abah belikan laptop siap brodben lagi huhuhu...

    lieya dulu takde, bersengkang mate laa lepak makmak komputer kat kampus dulu huhuhu

    ReplyDelete
  2. budak skrg ni hp pn hebat
    aku dulu hp beli sdiri jek tu pn nokia 3210

    laptop2 time study dulu mana ada
    pinjam la kawan pny..skrg ni sorg seketui
    untung adik2 aku

    ReplyDelete
  3. betul tu... budak2 sekarang beruntung...
    masa sekolah dulu... kasut guna 2 tahun... sampai koyak kasut tu... bila hujan, air masuk dlm kasut sbb tapak kasut pun koyak... basah stoking....
    dan kalau kasut yg pernah abg atau kakak pernah guna tp masih elok cuma dan kecil... mesti turun kat adik2...
    tp dari situlah kita belajar bersyukur dgn apa adanya...

    ReplyDelete
  4. Skg ni, budak 2 thn pun pndi godek Ipad. Heee~

    ReplyDelete
  5. mmg budak2 sekarang mewah...
    tapi aku tak bagi sgt anak2 aku dgn gajet2 mcm ni...kalau ada masa, baru aku akan on kan laptop kat umah tgk utube layan kartun masing2...atau main games kat henfon daddy dia...itu pun limited time...kena pantau...kalau tak, mmg leka...nnt quality time ngan family dah takde bila semua duk pegang gajet...huhu...

    ReplyDelete
  6. samer la kkta suria..geng-geng lahir tahun 70-an 80-an samer je mainannyaa

    ReplyDelete
  7. betul tu..sbb tu kita lebih mnghargai setiap peluang yg ada berbeza dgn anak2 zmn skg...celik2 dh byk kemudahan tersedia..

    apa2 pun moga anak2 kita tidak terus leka dgn kemewahan kan sis..

    ReplyDelete
  8. setuju...anak buah den sorang satu ipad bapak dia belikan..umur baru 4 tahun dgn 2 tahun...hmm..tapi tuh la ada keburukan dan kebaikan nyer la...

    ReplyDelete
  9. Celik mata nak ipad.. huhuhu..
    tapi kena hadkn juga.. ada masa boleh main, tapi hujung minggu jelah.. itupun secara terkawal..
    ai rindu zaman budak2 dulu.. paling syok musim buah, makan buah atas pokok.. memang ohsem arr kenangan tu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah