Tuesday, July 3, 2012

Trauma> Hadiah kekal dari Nurse ICU


Pada yang dah lama mengikuti blog aku ni...maybe ada yang dah baca kisah trauma aku..trauma dengan layanan dari nurse kat ICU masa aku dah bangun dari koma...dan kesannya kekal sampai
ke hari ni....bukan la nak menagih simpati atau apa..tapi aku tak tau la masa tu apa salah aku...hanya mintak
tolong basahkan kain towel utk aku lap muka..sebab masa tu aku tgh menjalani rawatan dialysis..of coz
badan akan jadi panas membahang kan...berulang kali aku mintak dia tolong basahkan kain...
at last agaknya dia dah penat..dia curahklan aje ngan air apa ntah dalam botol dari kepala sampai basah lencun..memang aku rasa sangat perit masa tu..tp x tau plak kesannya jadi mcm ni...aku tak boleh melawan..aku takde tenaga atau kudrat..hanya menggunakan tangan utk berkomunikasi...leher aku ditebuk...aku tak boleh makan...tp bukan ini layanan yang aku nak...bukan jugak layanan first class utk aku...
hanya tolong basahkan kain tuala..aku panas....

 kulit kepala aku terkopak...ni la kesannya...sampai tua boleh nampak..x tumbuh rambut pun kat kesan tu...
ini bahagian kedua yang terkena air apa ntah..gigih dania tolong amikkan gambar guna hp aku..

Buat nurse tu...terima kasih diatas hadiah kekal yang dia berikan...aku dah maafkan segala kesalahan dia
pada aku...biarlah...semoga ayat terakhir dari dia tu menjadi noktah terakhir utk dia lakukan perkara yang sama pada orang lain...cukup aku yang menjadi mangsa..terima kasih sebab dengan tanda kekal ini
aku tak akan lupakan kenangan pahit aku dilayan dalam ICU...aku buktikan jugak pada mereka
akhirnya aku hidup alhamdulillah...tidak seperti ayat terakhir dari dia...
"ko ni mampus lagi baik dari menyusahkan hidup orang, jgn ingat ayah kau banyak duit, kenal semua doktor ko boleh nak arah2kan aku buat kerja...AKU BUKAN KULI KAU...kalau aku nak bunuh kau pun..dah lama aku boleh buat tau...sedar sikit..ko tu dah macam bangkai bernyawa..."
aku tak tau sampai bila trauma ketika aku di ICU akan berakhir..kejadian itu dtg bertandang
tiap kali aku nak lelapkan mata....setiap hari...walau kisah aku koma hanya pada tahun 2009..
Aku dah letih sebenarnya...tiap kali nk tido...pasti akan flashback balik setiap kejadian dalam ICU...
susah nak hilang...dah mcm 2 usaha aku lakukan...
Apakah trauma ini x mungkin hilang?ada followers aku doktor yang boleh bagi pendapat?
Dr Zurida??
Anyone?



14 comments:

  1. kesian along..nape x saman je nurse tu?

    ReplyDelete
  2. ada jugak terfikir nak saman..tp abah along ckp..biarlah..dia pasti dapat balasan dari allah nanti..x pada dia..pada anak dia atau pada ahli keluarga dia...

    ReplyDelete
  3. yaAllah.. ada jugak nurse tak ikhlas keje macam tu??? bukan ke keje diorang berkhidmat utk masyarakat. sabar lah yer.. trauma ni susah nak cakap. susah nak hilang.. berdoa banyak-banyak dan minta pada Allah supaya lupa pada semua itu sikit demi sikit..

    kuatkan semangat k..

    ReplyDelete
  4. ak yuyunz..
    thanks dear...insyaallah moga allah permudahkan...

    ReplyDelete
  5. ya Allah, sampai macam tu sekali? berat lagi bahu memikul, sabar sungguh cik suria ni... tak tahu nak kata apa camana nk hilangkan trauma ni, selain minta dr DIA

    ReplyDelete
  6. hisy..tak baiknya diaorang..kan tu dah tanggungjawab diaorang..kalu taknak layan pesakit, jgn jadi nurse..belajar pandai2 jadi doktor...geram plak ayu baca..

    ReplyDelete
  7. nurse tu cikit pun xlayak jadi NURSE..xbertanggungjawab..hangat pula bila baca post awk ni..

    ReplyDelete
  8. astaghfirullah

    nurse tu buat keje, tak ikhlas langsung.

    sakit hati membaca, dahlah layan mcm tu siap maki hamun mcm tu

    harap dapat lupakan perkara yg tak elok mcm tu

    ReplyDelete
  9. Hospital mana tu? Sedih baca entri ni. Itulah klu sudah mengajar hati jadi kering, sekering, keringnya. Buat apa pun, semua jadi benci.

    =(

    Insya-Allah, setiap kejadian ada hikmah kan? Semoga kita semua dilindungi Allah SWT.

    ReplyDelete
  10. insyaAllah boleh hilang trauma dalam fikiran tu...banyakkan berdoa.sebelum tidur baca ayat2 al Quran..minta pada Allah untuk lupakan semua kenangan pahit tu..

    harap sangat nurse tu baca blog ni...janganlah aniaya orang.tak suka jangan kerja...habis cerita.

    ReplyDelete
  11. memang teruk betul layanan, bukan setakat dengan fizikal malah dengan kata-kata yang sangat menyakitkan hati

    ReplyDelete
  12. masyaAllah..
    ape punya perangai lah nurse ni..
    tak baik kata gitu..
    klu kena btg hidung sndiri... baru ko tau langit tinggi rendah

    along sabar byk2 k..
    tiap kali teringat, bacalah ayat kursi & 3 qul.. semoga diberkati

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah SA masih bukan seperti yang dia cakap tu..
    Moga dia berubah ke arah yang lebih baik hendakNYA.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah