Monday, September 10, 2012

Get Well Soon Surya..

Salam Isnin u olls...lambat bersiaran hari ni....sangat2 bz...
by the way...mohon doa dan kata2 peransang dari semua kengkawan di sini...untuk mendoakan adik sepupu aku yang mengalami jangkitan kuman di buah pinggang...menjalani dyalisis sekarang ni..
badan dia tetiba membengkak...especially seluruh badan..dari gambar kat bawah ni korang leh nampak kan
mcm mana sembabnya muka dia...Surya ni sgt2 cantik dan soft spoken..
sayangnya uncle aku sgt2 kuno...kenapa? dia bermati2an x percaya doktor...dia bermati2an mengatakan anaknya kena buatan orang...boleh? masa hari pertama di diagnosis yang dia mengalami jangkitan kuman..doktor dan uncle aku berperang...x nak warded kan anak dia...yakin boleh ubat traditional...doktor siap keluarkan surat..in case anything happen after that..pihak hospital x bertanggungjawab...

 lepas dari tu..uncle aku bawak la anak dia ni berubat merata2 tempat...badan dia makin lama makin membengkak dan akhirnya warded semula sebab Surya mengalami demam paling kuat @ 47'celcius...hampir2 kena strok...aku kalau dapat jumpa uncle aku tu..aku nak je tumbuk muka dia...bingai....ingat zaman sekarang ni org xde kerja lain...asyik nak buat org jer ke...sekarang ni dah zaman moden la...ada penyakit boleh dikaitkan dengan sihir..ada penyakit jugak yang berkaitan dengan perubatan moden...ishhhh....marah ni....
 my dad tgh consult Surya...Surya x kenal orang sebab mukanya membengkak jugak..so pandangan dia kabur..hanya mampu berbual ajer dengan dia..selera makan xde...semua xde..dari badan sedap2 mata memandang terus susut...


abaikan gambar yang gegar..ini jer gambar yang ada....
ni x salah aku adik aku ckp..abah tgh beri kata2 peransang utk Surya membantah ajakan uncle aku utk berubat kat luar..hari2 Surya ckp uncle aku paksa dia mintak keluar ngan doktor..sampai doktor nak report polis..laaa..Surya ni dah lebih 18 tahun..so dia berhak buat keputusan...mak aku ckp..dah buat dyalisis baru susut bengkak badan dia...see....degil tau uncle aku ni...
pas tu marah sebab lidah anak dia hitam lepas buat dyalisis...eeee...geramnya aku...
memang la...aku dah buat la..so aku tau..masa kidney aku failure dulu...seminggu 2-3 kali dyalisis...kulit aku jadi gelap...lidah jadi hitam...tp itu sekejap jer...
dia siap ckp..lidah anak dia hitam sebab dah nak mati dah tu....ya allah..kenapa la dalam
dunia serba moden ni wujud orang2 yang masih kuno lagi....
now abah aku la duk memujuk uncle aku...sampai abah aku ckp...
ubat moden pun buat...ubat traditional pun buat sekali...tp uncle aku ni degil....itu batu besar....sudah duduk 
dalam dia punya kepala da....
x tau la aku apa nasib Surya lepas ni...dah la sakit...tertekan plak lagi tuh....
aku hanya boleh call dia..dan bg kata2 semangat je..nak pi tgok memang aku susah nak ada masa....
aku yang dengar citer dari mak abah aku ni dah sakit hati..
inikan pulak Surya yang menghadapi...
apapun...semoga Surya cepat sembuh ..
bukan aku nak bukak pekung sedara mara aku...cuma aku nak tekankan kat sini...
bukan x leh percaya perubatan traditional...cuma berpada2 la...kan?
setuju?


29 comments:

  1. semoga cepat sembuh..kesian..kedegilan si ayah menyebabkan si anak menjadi mangsa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Eika...nak buat caner..telan mati mak..luah mati bapak..

      Delete
  2. semoga dipermudahkan urusan beliau dan semoga Allah mengurangkan kesakitan beliau..amin ~

    ReplyDelete
  3. Semoga Surya kuat menghadapi ujian ini dan semoga segera pulih sepenuhnya. Amin.

    ReplyDelete
  4. taktau nak kata apa dah. ada lg org berfikiran mcm tu zaman skrg. lainlah kalau dr tu ckp dah xleh nak buat apa dah kan. hurmmm.. semoga surya cepat sembuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pasal...degil my uncle tu..ckp dia je betul

      Delete
  5. Allahuakbar..moga surya cepat sembuh spt sediakala..AMEN!

    ReplyDelete
  6. susah jugak bila still ada orang berfikir macam tuh. kalau dia tak kisah berubat dua2 cara takpe juga.

    pape pun semoga surya cepat sembuh. :)

    ReplyDelete
  7. semoga surya cepat sembuh yea..

    ReplyDelete
  8. moga surya cepat sembuh..

    sedih sebab ayahnya berfikiran macam tu

    ReplyDelete
  9. semoga surya cepat sembuh..
    hope ayahnya nyer amik iktibar.. may boleh usaha tuk kedua2 skali

    ReplyDelete
  10. moga surya cepat sembuh ye !

    ReplyDelete
  11. kalau dah check kat hospital dah jumpa punca penyakitnya & tambahan plk dia makin elok dgn rawatan takkan la nak kata buatan khianat lagi.lainlah kalau dah check semua ok tapi badan masih tak sihat...itu lain kisahnya.
    kalau bapa dia bertegas juga nak rawat cara tradisional boleh ja suruh dia bawa bomoh tu datang hospital..mixed rawatan.doktor tak kisah rasanya asalkan jangan buat jampi serapah pelik2 dalam wad tu.

    akak kat kelantan dulu pernah juga jumpa rawatan mixed mcm ni.
    anyway..moga surya dapat pulih sepenuhnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. saya setuju dengan komen ni..
      SA.. camane keadaan Surya sekarang ye..?

      Delete
    2. Aiza...Surya dah 2 tahun pergi menghadap illahi...di di sahkan mengalami TIBI tahap 4 dan memang x boleh diselamatkan..dapat tau pun lepas dia meninggal..

      Delete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah