Wednesday, September 19, 2012

Bumi Guangzhou Part 1


Seawal 11 mlm aku dah ada kat LCCT,pengalaman pahit aku kali ni sebab bas transit ke LCCT tamat perkhidmatan pada pukul 10 mlm, haru biru aku...nasib baik dua jejaka ni ada sepanjang masa ngan aku..special thanks to Wan Fatah dan Nik Mohd Farid..memang awal2 dah deal ngan diorang,nak pi naik bas..amik taxi dari KL Sentral bapak mahal nak mati..RM90, Tapi emmandangkan nak check in kul 3 pagi...naik jer taxi..12 lebih sampai LCCT. then ingat leh lepak kat dalam...kena halau semua keluar sebab diorang buat fogging...boleh? lepak kat luar tepi2 kedai tu sampai la kul 2 pg baru dibenarkan masuk...sorang2 kawan2 yang pegi muncul..
3am check in dan borading kul 5.35am...babai Malaysia...im leaving you for 5 days..so far perjalanan lancar cuma aku x leh la tido dalam flight, mokcik sebelah aku tu  memekak pangku cucu dia...almaklum la baru dpt cucu sulung...yg kelakar cucu dia x nak kat mak dia tp lebih kat nenek...sabar jer la...sempat la aku rakam gambar2 kat bawah ni masa tu kul 7am...subhanallah sgt cantik...

 indahnya ciptaan Allah SWT...


 Lautan dari langit
 bumi Guangzhou
 bumi Guangzhou 10 min sebelum mendarat
 indah kan pemandangan...part of China yg dah mcm sebuah Negara
 sgt membangun 
bersih..cuma panas...

Aku salute abih la ngan Guangzhou ni...sgt2 membangun...taraf bandaraya dengan populasi penduduk 50 juta..masih mengamalkan 1 family 1 anak..itu dah memang syarat kerajaan China eh...
kalau lebih x tau la...tp menurut tour guide..memang lepas bersalin anak pertama diorang kena ikat terus rahim..kesian kan...tp nak buat mcm mana...Gungzhou sgt bersih..susah nak nampak sampah berlonggok...pekerja pembersihan 24 jam kerja..ada shift la kot...cuma aku kurang selesa ngan makanan walau muslim halal..dan paling x best toilet diorang yang xde paip air..inisiatif aku bawak botol mineral tiap kali pi toilet...sib baik aku usung kemana2 feminine hygien aku...siap beli wet tissue..air dia tak bersih dan sebab tu muka aku berjerawat semula...damn!!

nanti aku sambung lagi andai ada kesempatan...
babai...



9 comments:

  1. buat apa kat Guangzhou? bestnya makan angin di negara orang... ^__^

    ReplyDelete
  2. x sabar nak tgk shopping apa.. hihihihi..

    masa bawak mi-cah kat Shenzen dulu, dorang semua pelik nmpk budak kecik.. mmg susah nak jmpa budak kecik sana sbb dorang x bleh ada anak ramai kan..

    ReplyDelete
  3. Wahhh kelass ko dik..pg guangzhou lagi...manyak dok sopin'.ada omeyage utk akak dak?..hehehe...alhamdulillah muwah rejeki ko dapat jenjalan...take care..muahhh!

    ReplyDelete
  4. kalo ada anak meninggal, baru boleh beranak lagi?
    camtu?

    untunglah kita yang dok malaysia kan.

    ccantik gambar :)

    ReplyDelete
  5. bestnya makan angin kat negara orang.... banyak beli kain kat sana???

    ReplyDelete
  6. satu family satu anak?
    alahai.. kesian jugak ek.

    ReplyDelete
  7. alahai satu family satu anak.lepas tu kena ikat lak tu..

    besh soping kat guangzhou.. :)

    ReplyDelete
  8. mmg yag best kat sini shopping2 ler kn

    ReplyDelete
  9. eemm.. sebab terlalu tinggi populasi dorang.. jadinya syarat tu jugak sebenarnya menjerat diri bagi yang inginkan anak ramai.. kesian dorang kan.. syukurlah negara kita tidak macam tu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah