Tuesday, May 28, 2019

Serba Sederhana Raya Tahun Ni

Hi korang...

Siyesly mood kerja makin ke laut la..memandangkan cuti tinggal tak banyak kan..so gigih la kerja minggu ni..kalau banyak cuti lama dh amik cuti awal..hahahha...well macam mana dengan persiapan raya korang? Tahun ni SA sama je macam tahun-tahun lepas..bersederhana aje..baju raya untuk anak dara, abah dan mak dah settle..tinggal kasut je lagi..tengok la weekend ni macam mana..bleh beli kasut plak..duit raya dh tukar dengan harapan dapat la duit baru..erm..tak semua dapat baru..takpe la janji dh tukar kan...anak2 buah sibuk tanya dh..berapa duit raya raya tahun ni..hahaha..SA bg tau diorang.. siapa tak puasa SA bg RM1 je..jangan banyak bunyik..siapa banyak complain SA potong jadi 50 sen je..nasib la...kalau buat betul-betul sure diorang cakap kejam..


Duit raya RM600 dah tukar...


Kuih raya beli je..tart nenas tak sampai lagi..esok kot


Muka happy berat dh 56.7kg

Haaa..nak citer skit..berkat gigih puasa sampai gastrik pun SA buat bodoh je..apa yang SA lalui sepanjang puasa ni sakit SA alhamdulillah x kerap menyerang..ada la sesekali..most of the day SA ok je..tekanan darah drop tp masih paras normal..SA dh jumpa doc pakar 15hb lepas, dah tukar ubat dari 10mg ke 5mg..tp SA tak start makan ubat dose baru lagi sebab ubat lama masih banyak..ubat tu plak mahal..x boleh nak buang..SA makan je...so far SA rasa sihat..ok je..kalau rasa tak consistent pun sesekali..harap-harap SA semakin ok sampai tahap SA x perlu makan ubat hypertension lagi..berat badan? haaaa...bab ni memang x sangka..SA sekarang dh 56.7kg dari 61kg...satu pencapaian yang sangat-sangat SA x sangka..banyak gak turun sejak puasa ni..SA kurang makan..tapi lebih banyak minum air je...kalau makan pun x boleh banyak..kena makan sikit je..kalau makan banyak bang sure mengah dan rasa tak selesa.

Persiapan raya korang macam mana?

14 comments:

  1. saya pun biasa2 jgk kak. bulan ni banyak berhabis. kna renew roadtax kereta banyak gak kna. nasibla company bg duit raya. dapat la bernafas skit..alhamdulillah.

    ReplyDelete
  2. tk timbang pn puasa ni tp rs mcm ada kurang skit berat hehe...duit ry kita tk tukar sbb ada lg baki duit raya thn2 sudah

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah ok gastrik akak bulan puasa ni. Sesekali kena tu biasa lah kan org gastrik mcm kita ni.

    ReplyDelete
  4. tahun ini pokai sikit kak, kereta rosak jadi bersederhana jela. yang penting puasa masih penuh. yay

    ReplyDelete
  5. wahhhh banyak nya SA turun,jeles

    dana pun sederhana je SA, sume dh setel dh tinggal nk pack brg utk balik kg... hati dh kt kampung, tkde mood nk keje rasanya

    ReplyDelete
  6. ray pun tahun ni simple2 je sbb terlalu busy dgn study

    ReplyDelete
  7. Slamat bpuasa pn suria..blogwalking sini.

    ReplyDelete
  8. saya cuba contol berbelanja untuk raya tahun ini..tapi sebab ada SIL tunang raya kedua, ter overspend jugak.hehe

    ReplyDelete
  9. wahhh berat kita hampir sama kak! ya ampunnn...lepas raya ni tak tau laaaaaa macam mana...ahahahha

    ReplyDelete
  10. Saya pun tinggal nak cari kasut untuk anak-anak nie..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah