Thursday, February 26, 2015

Betul atau Viral???

Assalamualaikum W.B.T.......

kepada rakan2 terutama wanita dari luar Terengganu yang baru datang ke negeri kami. Kerajaan Terengganu telah menguatkuasakan satu arahan baru tatacara berpakaian bagi wanita.....

Di harap jika tidak mahu di kenakan tindakan minta tidak berpakaian seksi kerana jika anda kurang bernasib baik anda akan di tahan oleh pihak jabatan agama dan penguatkuasa serta di perintahkan untuk mendengar kaunseling dari jabatan agama (Maidam)..

2. Kepada sahabat dari luar arahan sudah bermula cuma masih belum di wartakan lagi.......Setiap kali tiba waktu solat jumaat.......kedai makan atau apa sahaja yang berkenaan di arahkan tutup dari jam 12.30 tgahari hingga 2.30 petang ia bagi memastikan kaum lelaki menunaikan solat jumaat dan tidak melepak ketika waktu solat di kedai serta di tempat2 awam..

?Tidak Memakai Tudung Denda Permulaan = RM 80.00

🔹Membonceng Lelaki & Pompuan bukan muhrim
🔸Pompuan RM 100
🔸Lelaki RM 80.00

🔹Memakai Seluar Ketat RM 120.00..

⭐Undang2 Baru Kerajaan Negeri Terengganu.

**apesal plak ppuan yg kena denda lebih ni..musykil jap, ada yg boleh bg pencerahan x?.....pas ni nak pi Trengganu yg ppuan kena la bertudung erk....ermmmm......yg free hair cemana erk?

Ada plak yg condemn aku yg x bertudung ni kang....

Siap sedia la SA tapis komen2 ostajah siber jap lg....

29 comments:

  1. Bonceng motor pompuan seratus lelaki 80 sebab 20 ringgit lagi duit minyak..ekekekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hepp...diana notty..maknanya kat sana couple bukan muhrim x leh la naik motor dgn bopren...kan...tp mcm x telus bab denda tu...knp ppuan kena lebih

      Delete
    2. sebab ikut perkiraan, kalau pompuan tak bagi green light, maka tidak timbul isu bonceng bersama bukan muhrim. apa2 yg berlaku hatta zina sekali pun, bermula dengan izin si perempuan. maka boleh jadi itu sebab musababnya.

      Delete
  2. eh lieya bace ni baru tau along...ye ke nak buat mcm tu? ermmm no komen lah sebab bende ni atas kerajaan negeri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semalam dah viral kat fb ngan wassap...

      Delete
  3. Berita ni x sure betul atau tak...kalo betul diwartakan ada juga kebaikannya ^^

    ReplyDelete
  4. ada jugak dengar...semalam siap viral kat FB kata dah ada yang kena...hehehe

    akak pakai jela nnt kalau g Tganu..kekek...comel! :D

    ReplyDelete
  5. Betul hehehe mmg dah betul la ni...setakat yg Lya tau laa kak mmg dah berjln pon ..

    ReplyDelete
  6. Jangan mudah percaya dengan Provokasi sesetengah pihak... Tanya jabatan berkaitan agar kita tidak membuat dosa dengan apa yang kita tulis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni bkn jenis cepat percaya apa yang org share sebab tu saya share kat sini...anda komen x baca tajuk kot...fyi this is not my idea or its not comes from my brain child..ini saya kongsi dari FB...tepek kat sini untuk tau betul atau tak...mana tau ada pihak tampil memberi penjelasan kan...

      Peace no war....

      Delete
  7. ada jugak baca hari tu dekat fb , wassup. kena tanya orang tganu lah gini. :D

    ReplyDelete
  8. orang terengganu sendiri tak tahu betul ke dah berjalan undang-undang ni melainkan terkena batang hidung sendiri. setakat ni pernah nampak salinan surat saman tp tak tahu laa edit ke betul ke.

    ReplyDelete
  9. Selagi pihak kerajaan pusat terengganu tak umumkan, maknanya boleh dikatakan viral kot kak.....

    ReplyDelete
  10. cerita sekarang cepat sangat viral.. benda xsahih pun ramai yg nak share.. kita tunggu kenyataan pihak kerajaan negeri la nanti.. cheq orang kedah.. terengganu tak pernah p.. hehe..

    ReplyDelete
  11. saye org ganu.. jd boleh la tlg gtau...
    yg denda2 ni plasu je..
    stakat ni xde denda lg.. dorg bg kaunseling je..

    kalo lelaki xg smyg jumaat tp dorg jumpe dorg angkut gne van jenazah..

    2jela yg saye tau..
    =')

    jgn tkot nk dtg ganu..
    ganu bestttt!

    ReplyDelete
  12. Hihi..elok lagi gitu kak syg..
    Dapat juga kurangkan masalah sosial dan masalah ponteng solat jumaat...
    Soal ikhlas tak ikhlas tu urusan dia dengan Allah kan kak..hihi..

    ReplyDelete
  13. nampaknya Terengganu akan mengamalkan negeri berlandaskan Islam sepenuhnya .
    kalau lah betulll ...

    ReplyDelete
  14. dapat jugak dalam wasap..tp xthula betul ke x...hehehhee...tapi bagusla undang2 camni kan?

    ReplyDelete
  15. ade jugak dgr pasal nie kak..tp amount kene dende n bile kuatkuasa xtau la bile kan..

    ReplyDelete
  16. Bagus juga kalau kerajaan negeri buat macam tu... Rasanya kat Kelantan pun dah mula buat undang-undang macam nie..

    ReplyDelete
  17. wana baru tau juga pasal benda ni..

    ReplyDelete
  18. ada jugak baca pasal ni dlm fb..

    ReplyDelete
  19. Salam, haa ade juga dgr pasal ni,mungkin betul kot? Actually sy pandang ni suatu langkah yg baik utk paksa org supaya menutup aurat. Well sebenarnya takde istilah paksaan pun, sebab mereka cuma usaha untuk laksanakan suruhan Tuhan melalui denda macam tu. Cuma bila ada yang xrela dan xsedia tu lah yg akan rasa seperti dipaksa..pasal denda tu pempuan lebih tinggi mungkin sebab pempuan ni sesuatu yang sangat berharga kot? Entahlah..dan yang pasal solat jumaat tu bagus juga...ramai lelaki xendah dah..hmm

    ReplyDelete
  20. Belum dilaksanakan lagi rasanya..tak sure la benda ni sahih atau tidak..tapi kalau betul bagus juga dapat mengingatkan umat islam supaya tidak melakukan maksiat dan tidak meninggalkan solat jumaat. Agama islam itu sendiri dapat dipelihara :)

    ReplyDelete
  21. Akan dikuatkuasakan tapi bukan dengan denda-denda yang dinyatakan. Diaorang akan bagi nasihat dulu, kali kedua ketiga barulah saman.

    ReplyDelete
  22. Kalau takde peraturan pun tetap kena buat jugak kan.. tapi itu semua atas sikap masing2 sebenarnya.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah