Tuesday, February 14, 2017

Ayam Kampung Murah Ke Mahal?

Dari dapur Suriaamanda | Ayam Kampung Masak Lemak Cili Api

Aku balik kampung kadang- kadang tiap2 minggu, kadang- kadang 2 minggu sekali baru balik...bila dah jarang2 balik tu semestinya berkumpul nak makan sedap-sedap...ye la..bila kat kampung makan ramai- ramai...kampung bermaksud rumah aku kat Seremban...Mak Abah aku ada kat Seremban...so panggil la kampung...feeling-feeling kampung jauh padahal KL- Seremban bukan la jauh mana pun...mengada je lebih....
So pagi Sabtu minggu lepas aku dua beranak ngan Abah ke Pasar Besar Seremban...ikutkan dah lama tak pi sini..beli la 2 ekor ayam kampung hidup, sembelih dan process depan mata aku...harga sekilo RM16...seekeor ayam dah 2kg lebih...so total aku bayar RM64..mahal ke? Pada aku standard harga ayam hidup , sembelih dan proses kat situ...memang agak mahal sikit tapi puas hati kan, knowing aku yang tak berkira bab mahal ke murah asalkan dapat jamu family makan sedap cukup la puas hati.....2 ekor ayam kampung besar2..then suruh akak tu salai.....huiii....sodap...kita masak lemak cili api la.....apa lagi tunggu kan...

So kat bawah ni aku tunjuk gambar step by step masak lomak cili api which is dah banyak kali aku tayang kat blog aku ni...tak pernah jemu...oh ya..ayam yang beli tadi tu bawak balik bulat2 dua ekor tu...memang abah lebih suka siang/potong sendiri...puas hati katanya...


Korang tengok paha...tengok kepak dia...korang bleh tau besar mana ayam ni...


ini hasil untuk seekor ayam...


Basuh bersih2 dan toskan...


Kunyit dan cili api ditumbuk hancur..serai 3-4 batang dititik...


Campur semua bahan yang ditumbuk tadi dalam kuali besar..dan kecutkan seketika sampai air dari ayam tadi kering...jangan lupa masukkan sekali kentang pada yang suka kentang..takde pun takpe..serai tu pun dah cukup buat bau dia sedap


Dah kering air ayam segera masukkan santan...kacau selalu agar santan tak bertahi minyak...masak betul2 menggelegak dan dah yakin santan dah mesra so biarkan sampai ayam betul2 empuk


Perasakan garam...dan tadaaaaaa....ini lah hasil seekora yam kampung 2.5kg...penuh sekuali haaa...dah siap masak..apa tunggu lagi....kita santap la kan.....lawan plak dengan sayur goreng dan ikan masin goreng...huiii....makan boleh bertambah- tambah ni....

So berbalik pada persoalan...ayam kampung murah ke mahal....kalau jenis yang bela kat reban tu aku rasaa memang la murah...kalau bela sendiri lagi best kan...tapi ni beli yang hidup dan proses depan mata...agak mahal..tapi kita yakin dengan cara penyembelihan kan..lupa plak nak cerita..bila beli jenis hidup macam ni...Abah akan sembelih sendiri tau...memang abah akan mintak sembelih atau orang tu akan tanya sendiri...pakcik nak saya sembelih ke atau pakcik nak sembelih sendiri...so abah pun tau dan dah biasa sembelih ayam...maka abah pun sembelih la...orang tu proses..dan orang tu salai...so charge pun dah siap2 ada dalam harga ayam tu la kan...mahal ke murah tepuk dada tanya selera..nak makan sedap sikit boleh jer berbelanja lebih...itu yang aku selalu amalkan..Abah ajar aku dari kecik supaya tidak kedekut bab- bab berbelanja benda yang akan jadi darah daging...so dah terbiasa aku memang akan berbelanja besar kalau melibatkan makanan .Bukan berlagak ye...tapi itu cara aku...ada rezeki lebih aku berbelanja lebih..kalau takde cukup dengan apa yang ada je...sebab aku bukan jenis berkira..nak- nak yang melibatkan keluarga...Zaman sekarang ni apa jer yang murah...semua pun mahal kan...

Susahkan Masak Lemak Cili Api Ayam?Tak susah mana pun...ikut cara aku masak macam kat atas tu ha...jadi la nanti...kalau tak jadi gak...haaa beli ayam...meh aku masakkan.... hahahha.....

27 comments:

  1. ayam kampung mmg standard harga camtu kan. kalau ayam biasa 2 ekor tu baru rm34 gitu

    ReplyDelete
  2. Itu dia sekuali besar!
    Memang puas kalau makan ayam yg kita bela sendiri:)

    ReplyDelete
  3. Nyummm.. Sodapnyeeeee... Lama dah x mkn ayam kampung.. Mahai skrg..

    ReplyDelete
  4. rindunya nk makan ayam kampong salai cmni..arwah uwan saya salu masak..org rombau..

    ReplyDelete
  5. Satu perkongsian yang bagus.. Bab makan nie seeloknya jangan berkira.. berbelanja ikut kemampuan.. sesekali berbelanja besar, tak salah..

    ReplyDelete
  6. wahhh kak SA dah offer tu .... hihi
    memang nk offer ni .... teringin nak rasa masakan kak SA .. kih kih

    ReplyDelete
  7. Zaman sekarang ni tak de mahal ke murah, SA..Tambah2 bab makan..kita nak makan,nak reward diri sendiri makan sedap2..bayor je..hihi

    ReplyDelete
  8. sedapnya nampak . hehe nk try buat jugak lah.

    ReplyDelete
  9. ok kita beli ayam je la...nak suruh along masakkan :D

    ReplyDelete
  10. Sedapnyaaa kak. Nani kat rumah jarang masak ni sebab abah tak makan ayam kampung

    ReplyDelete
  11. Sedapnnya Masak Lemak Cili Api Ayam. Harga ayam tu mmg mahal. huhu. Tapi baguslah akak sebab selalu belanja family makan. Murah rezeki akak. InsyaAllah. Aamin. :)

    ReplyDelete
  12. salam first time singgah.tengok tajuk terus teruja. cara masak yg simple dan nampak sedap. Utk mengulas mahal atau tidak. bagi org kampung seperti saya, maka saya kata murah. Bela ayam kampung nampak mudah. tapi sebenarnya sukar. makanannya kena jaga. menurut ayah saya ayam kampung tak boleh di tala segala bagai makanan yg kita tak habis makan. Jika nak bagi sisa makanan contohnya nasik minyak atau apa saja lebihan makananan, kita seharusnya rendam dulu sisa itu dan tapis baru beri ayam makan. Lagi molek kalau dapat bagi makanan jagung dan kelapa yg dipotong kecil-kecil. Apapun saya suka perkongsian anda :)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum SA,

    Ayam kampung mahal sejak dulu lagi.. Teringat tahun 2000 camtu, selalu lunch di cafe Menara Celcom Jalan Ampang, masa tu ayam kampung goreng garing dekat RM8.00 seekor. Itu 17 tahun lepas, sekarang apatah lagi..

    Tapi satu nak komen, orang negeri Sembilan masak lomak memang best! Sejak kerja di Seremban baru pandai makan masak lemak cili api, memang mables.. hehehe :-)

    ReplyDelete
  14. Ayam kampung mmg mahal. Lagi-lagi fresh br lps sembelih. Kebanyakan ayam kg kt pasaraya. Mmg murah sket. Tp tak tahu bila sembelih. Kecik pun dkt rm20 seekor.

    ReplyDelete
  15. nasib baik saya tak makan ayam kampung. hehe

    ReplyDelete
  16. sedapnya.. lama dah tak mkn ayam kg...

    ReplyDelete
  17. x pnh bli aym kmpng. Jd x thu nk kata mhal ke murah.
    Apa2 pun, nmpk sdap gulai akk tu. ☺👍

    ReplyDelete
  18. sama.. setuju dengan ai.. sesekali belanja keluarga.
    Ayam kampung, ai dah lama tak makan.. nak pulak masak lomak cili api.

    ReplyDelete
  19. Kinah tak pernah lagi beli ayam kampung jadi tak boleh la nak kata ayam kampung tu mahal atau murah. Kinah setuju dengan pendapat akak tu berbelanja besar untuk keluarga apa salahnya. Pedulikan je apa orang nak kata kita. Bukannya kita pakai duit dia pun.

    ReplyDelete
  20. Biar mahal asalkan puas hati. ayam kat sini pun standard la harga.. Nampak mnyelerakan masak lomak tu.. ^^

    ReplyDelete
  21. besarnya ayam kampung tu.. biasanya kalau ayam kampung besar nih dah tahap ayam pencen.. mahal rasanya.. biasa ayam kampung pencen nih patutnya murah.. hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni ayam kg...kalau ayam pencen daging keras..nak kena rebus 2 jam..akak masak ni sekejap je..daging pun elok lembut..

      Delete
    2. Wah.. Kalau macam tu kira besar ayam tu.. Berbaloi dgn harga dia

      Delete
  22. adik suka makan ayam kampung lah..tapi ada juga ayam kampung yang keras..hehe..nak makan pun susah sikit lah..

    ReplyDelete
  23. kat kampung selalu jugak masak ayam kampung tapi sha takmakan hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah