Saturday, February 4, 2017

Masak Bubur Jagung Guna Rice Cooker


Hi korang...

Kesian aku gas tetiba habis...malam ni ntah kenapa tetiba nak makan something yang sweet, so decide nak masaak bubur jagung...mula ingat nak buat bubur pulut hitam tapi macam leceh plak nak tunggu dia masak kembang kan...ah..bubur jagung sudah...pung pang pung pang dan dah rebus jagung..tetiba aikkkk....bubur jagung lom masak lagi kot gas dah abih....huwaaaa.......sib baik bijak pandai sebab pernah terjadi gas abih time masak..dan time malam plak kan...makanya ting!!! gunakan Rice Cooker....

So jadilah bubur jagung Suriaamanda......tadaaaa.....siap letak sagu mata ikan lagi....makan dua kali tambah...pelawa housemate gak....tersenyum simpul aku diorang puji sedap....


Dah lama tak buat..ini lah hasilnya...guna santan segar dan jugak santan kotak...guna santan segar tak cantik kalernya dan kurang putih...campur santan kotak...terus cantik naik putihnyaa....


Alhamdulillah...

Rezeki nak buat bubur jagung...menjadi jugak walau gas habih kan....solution ada...so jangan panik...
apapun cukup puas hati...masak bubur jagung bukan susah pun...tak yah la korang mintak resepi atau suruh aku up resepi...senang sangat...cuma ada orang suka letak gula merah...aku letak gula pasir je...tak letak banyak sebab nakkan manis2 buah je....

8 comments:

  1. uish feveret ni. boleh la try lepas ni. macam mudah je nak buat hehe. Blogwalking and follow blog ni. Jemput la melawat blog baru saya :)

    ReplyDelete
  2. suka bubur jagung..nasibaik bole gua rice cooker kn

    ReplyDelete
  3. Sedapnya.. macam2 sebenarnya boleh masak dalam rice cooker nie.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Baru je lepas makan bubur jagung. Haha. Tak pernah try pulak guna rice cooker. Lepasni gas habis, dah ada solution la.. hihi

    ReplyDelete
  5. bijak mencari penyelesaian.. hehehe.. saya biasa simpan 2 tong gas kat rumah..

    ReplyDelete
  6. memang sangat cepat kan guna rice cooker ni..sekejap je masak

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah