Wednesday, February 22, 2017

Hidup Di Kelilingi Makanan Yang Sedap...

Makan untuk hidup ke Hidup untuk makan ni...memang dunia aku sekarang ni di kelilingi dengan makanan yang sedap- sedap. Seolah - olah makan dan Suria Amanda berpisah tiada..well entry kali ni aku up mana- mana gambar makanan yang aku tak sempat up masa handphone aku problem kejap ari tu dan makanan yang baru- baru ni aku makan...sebut pasal makan kan...lama dah aku tak dapat sebarang jemputan review makanan...rasanya sejak awal tahun ni macam takde je...takde ke pihak hotel mana- mana nak ajak aku review makanan ni...macam x banyak plak job review aku awal tahun ni...hahaha....

Takpe la...ada rezeki ada la kan...sementara menunggu jemputan review makanan jom la kita tgok gambar makanan kat bawah tu ha...maaf kalau ada yang terliur....aku sekadar berkongsi...


Mee Sup daging...beli kat SSM nyer food court..banyak isi..dalam gambar ni x nampak sebab daging kat bawah..hehehe...tapi kalau dia letak sayur sawi lagi best...takde sayur just daun bawang ngan daun sup tu je....Mee sup ni aku makan masa lunch hari Isnin


Semalam aku sarapan roti bakar ngan telur setengah masak...sedap...


2 minggu lepas mak buat mee kari...air tangan mak yang dah lama betul x masak..masih sedap macam dulu mee kari mak...


makanan minggu lepas...ni dah macam melantak tak hengat...banyak lauk...


Kuih famous area Kuala Pilah...Kuih Basopang....kenapa macam tu nama eh...entah la..kuih tradisi ni...sama macam kuih badak berendam..dalam inti kelapa manis cuma bentuk nyer lain skit..kuih badak berendam bulat kan...ini lonjong...kaedah buatnya sama jer ngan kuih badak berendam...macam kuih Basopang ni bulan puasa jer jumpa..jarang ada orang jual tapi x tau la kalau di daerah lain kan..kuih ni pun kuih fav abah ni...dulu masa mak sihat, mak pandai buat kuih ni...

Haa...itu jer la setakat ni gambar makanan yang aku tak sempat nak share kat blog aku ni....

dah aku godek hp dah...takde lagi gambar makanan untuk tambahan...kang lagi banyak kang aku 

risau kalau kat tepi korang ada baldi plak...habis plak tisu berkotak kang...

so...jumpa lagi next entry....

17 comments:

  1. tak tahu nak komen mana yang sedap.. sebab masalahnya semua nampak sedap belaka..

    ReplyDelete
  2. Bila hidup dikelilingi dengan makanan fuhhh. Boleh hancur diet hihi. Kuih basopang tu first time dengar la.

    ReplyDelete
  3. semua pembuka selera kalau ada kat depan mata ni..bertambah2 nasi rasanya...

    ReplyDelete
  4. Roti bakar, saya memang dah lama teringin nak makan tapi belum berkesempatan nak makan lagi... Bila tengok akak post gambar nie, lagilah kuat rasa teringinnya.. =)

    ReplyDelete
  5. kuih basopang ? first time dgr & tgk rupa nya =)

    ReplyDelete
  6. Tengok kerang tu, alahai.. tak sabar nak tunggu weekend ni.. dapnye.. ;)

    ReplyDelete
  7. Kuih basopang tu first time Cikla tgk dan tau. Iye lah, lain negeri lain kuih tradisinya kan. Teringin jugak nk rasa Hihi....

    ReplyDelete
  8. Kak nnti share plk kuih basopang tu xpernah dgr..

    ReplyDelete
  9. Kuih last tu tak pena tengok dan makan lagi. Haha. Kesian kan?

    ReplyDelete
  10. Prinsip za.. hidup wajib makan
    Makan wajib hidup hahahha... ya ampun terliur tgk

    www.cikza.com

    ReplyDelete
  11. lapar lah pulak tengok makanan..heheh..adik ni memang kuat makan walaupun badan kecik..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah