Wednesday, February 8, 2017

Pelik Ke..Orang NS Makan Budu?

Takde yang pelik rasanya bila orang dari negeri lain makan budu. Memang budu sinonim dengan masyarakat Pantai Timur. Tapi takde la pelik kot orang NS pun makan budu...eh...mat saleh Mat Dan tu pun bleh makn budu..takkan aku plak orang nampak pelik kan? Kata pun 1Malaysia. Masyarakat majmuk berbilang kaum...

Macam mana aku bleh pandai makan budu?

Dulu masa aku jaga boss yang asal dari Kelantan selalu bawak aku makan kat Ayam Kampung Hassan kat area mana aku lupa...2 minggu or Sebulan sekali mesti dia ajak makan kat situ...sejak tu la aku pandai makan budu..ikutkan budu ni ada banyak cara makan...kadang campur isi durian fresh..ada plak yang campur tempoyak...semua aku dah belajar makan...so kalau aku tersesat kat Kelantan takde masalah makan makanan dari sana...Kira sebab banyak bergaul maka pandai la sikit2 makan makanan tradisi diorang...No Harm Trying kan....


Budu aku takde bawang/ ekceli malas nak hiris bawang...main belasah je..pecah cili perah asam limau...


Ikan sardin goreng pana- panas...


Daging batang pinang goreng kicap....

Aku makan sorang jer ke?

Ye la...housemate aku semua pakat dah makan dah...makanya aku makan sensorang...tapi jangan la korang sangka semua tu habis aku makan sorang ...ikan goreng tu portion besar...so aku makan sebelah je...balance simpan dlm fridge esok bleh makan lagi...daging kicap tu pun..aku masak banyak sebab habiskan stok dalam fridge..so boleh makan sampai esok la...esok just masak nasi dan panaskan lauk je...kelakar tul masa aku letak budu kat kitchen kabinet dapur...housemate aku yang memang orang Kelantan tanya sapa beli budu...aku cakap la aku yang beli....eh...dia macam tak percaya plak aku memang makan budu...cuma sejak duduk rumah ni aku tak pernah beli budu...ni jumpa budu pun sebab pi beli barang dapur kat Jaya Grocer Sierramas....jumpa sebotol aku rembat je la....budu ada dijual di supermarket orang kaya tau...first time aku singgah Jaya Grocer kat sini...walau kecik tapi semua yang dia jual bahan basah segar...next time bleh la pi beli kat sini...harga pun lebih kurang je ngan Bens dan Village Grocer...tapi cuma satu je la...plastik kena bayar 20sen...memang tak la nak beli plastik...rugi je 20 sen....

15 comments:

  1. tak pelik..yang pelik org kelate tak makan budu..hahahaha

    ReplyDelete
  2. Makan tahu cara-cara nak buat tak tahu ngeh!ngeh!ngeh!

    ReplyDelete
  3. ayam kampung hassan bandar baru bangi ke hehhehe...oloh tak pelik aihh...

    ReplyDelete
  4. sy dah lama xmkn budu kak..gatal muka..hehe

    ReplyDelete
  5. xpernah makan budu, teringin pula =D

    ReplyDelete
  6. Tak pelik pun kak, kita orang Malaysia kot hehe. Sedapnya budu dah lama tak makan.

    ReplyDelete
  7. zaman sekarang xde yg pelik Kak... tp cikla x pernah mkn budu...

    ReplyDelete
  8. Saya pun dpt soalan pelik masa buat laksa penang baru2 ni..

    "..akak buat laksa penang?? Biar betul org Swk buat laksa penang..??"

    Err..

    Klu camtu..laksa johor, org johor jer la yg blh masak..

    Or spageti..omputeh jer blh buat..aduyaiii😅😅😅

    ReplyDelete
  9. tak pelik la .. tu mkn seluruh org malaysia tu ai org kedah pun suka mkn budu ni sedap hoi lg byk cili lg aku suka hahaha

    ReplyDelete
  10. Ema makan budu tk pernah letak bawang SA..cili padi dan perah asam limau jer.

    ReplyDelete
  11. Bonde baru-baru belajar makan budu ni... he he he not bad

    ReplyDelete
  12. Dulu tak pandai makan tapi pernah sekali ada kursus di Terengganu, antaranya ada budu, cuba rasa.. eh!Not bad. La ni.. kalau ada pilihan pun akan cuba makan budu.. ;)

    ReplyDelete
  13. Budu memang sedap, lagi lagi makan dengan nasi panas. Bertambah tambah makan. haha

    ReplyDelete
  14. kenapa nak pelik?? kitakan satu malaysia.. budu, belacan, cencaluk, tempoyak, pekasam semuanya penambah selera.. sedap wooooo

    ReplyDelete
  15. adik orang terengganu..semestinya budu itu wajib dimakan..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah