Wednesday, February 22, 2017

Apakah Perasaan Wanita Bila Di Ambang 40-an


Hi Korang...

Haaa...jangan nak gelakkan aku eh....at least aku ngaku tau umur aku dah diambang 40an...huiiiii....giler la..macam sekejap jer  masa berlalu ni...tahun ni umur aku 39 tahun...huwaaaaaa.....tahun depan dah 40 tahun dah.....korang percaya tak ni? alaaaa tolong la percaya...giler dah tua dah....
Tapi....haaaa....tapi LIFE BEGIN AT 40 kan....wakakakaka.....apa perasaan aku nak masuk ke era 40an ni....alaa....rilex la...age is only a number kan, walau ada jer yang kutuk aku dah tua tapi aku tak kisah pun..umur je tua..tapi hakikatnya tak kan..bukan tua sebenarnya..tapi matang..Betul tak?.....amalan, kesihatan dan cara kita bawak diri tu yang penting....cuma bila dah nak masuk era 40an ni banyak benda kena jaga dan banyak benda perlu dititik beratkan especially Kesihatan...Pemakanan dan Ketrampilan.Wanita bekerja dan berkerjaya memang kena utamakan semua ni...Diusia ini la wanita dianggap matang dalam kehidupan baik untuk urusan pekerjaan dan juga urusan keluarga

Apa yang sering dialami oleh wanita yang menginjak ke umur 40 tahun?
  1. Metabolisme Menurun
  2. Menoupause ( kebarangkalian )
  3. Sakit- sakit badan sebab fizikal tidak seperti waktu muda dahulu
  4. Waktu sesuai untuk membuat Mamogram
  5. Tulang Menjadi Lemah
  6. Level Stress Meningkat
Untuk mengatasi semua permasalahan diatas, seseorang wanita tersebut haruslah memulakan pengambilan makanan tambahan, Menjalani kehidupan dengan lebih sihat, Mengawal pemakanan, Bersenam, Menjaga tidur dengan cukup, Pastikan Diet yang kaya dengan kalsium. Mengikut kajian pada usia 40 tahun seseorang wanita itu harus menikmati seks dengan lebih baik..sama juga dengan lelaki yang menginjak umur ke 40 tahun...part tu aku no komen sebab sampai ke hari ini aku msaih belum berkahwin sekali lagi...hahaha...dan akhir sekali pada usia ini lebih banyak tumpukan ke arah keagamaan...bukan sebelum ni tak amik tau bab agama tapi dipertingkatkan lagi....

So kalau korang tanya apa perasaan aku dah nak menginjak ke usia 40an ni?erm..aku rasa biasa je..rasa makin muda..tipu la kalau x risau kan..tapi wat lex wat peace je la...just enjoy the moment..hahahaa..boleh x jawab macam tu..haih..anak dara pun dah besar dh...ntah bila nak tambah anak ni...#ehhhh....

22 comments:

  1. Laa macam tak percaya umur akak
    dah 39 tahun sebab nampak muda. Rilek je kak umur tu nombor je. Apa-apa pun kenala jaga pemakanan kita sekarang supaya kesihatan kita takla terganggu nanti.

    ReplyDelete
  2. eh...40an pun cantik gilaaa oii..hahahha

    ReplyDelete
  3. Ala SA. Umur tu nombor je. Janji pembawakan diri tu. Ceewah.. pepandai je cakap org. Teman ni pun dah 30-an pertengahan... Hahaha..

    Tp, bak kata SA, wat lex wat peace je... just enjoy the moment...

    Apa lagi... kita enjoyyyyy (gaya Nora danish dalam sitkom Puteri).. ehehehe..

    ReplyDelete
  4. mak kita pun tengok macam biasa je bila dah masuk 40an. hehehe. ikut orang juga la kan. ehem ehem x lama lagi ada orang nak kawen kan :P

    ReplyDelete
  5. 20, 30, 40, 50.... ada yang ajalnya muda.. ada yang ajalnya tua.. yang penting bekalan dihari kemudian.. life is short.

    ReplyDelete
  6. akak still maintain young & vouge..:)































































    ReplyDelete
  7. Rilek je. Tahun ni kita 40. Kena muhasabah dirilah apa selama 40 tahun dah buat. Apa sumbangan pada keluarga, agama, bangsa dan negara.

    ReplyDelete
  8. Lg 7thn nk 40.. Debo makin terasa hihi

    ReplyDelete
  9. Age doesnt matter maaa ... hehehehe ... kita lagi 2 tahun 4 series gak..Serammm

    ReplyDelete
  10. ekekekk. macam mak kite. bakal dapat cucu tapi nampak macam masih muda lagi.

    ReplyDelete
  11. Tapi nampak muda takpe ehehhe. Umur lebih kurang dengan mak kita ni :p

    ReplyDelete
  12. Umur tu nombor je.. Yang penting sihat tubuh badan dan alhamdulillah.. Bab keagamaan dipertingkatkan. Cayalahh SA :)

    ReplyDelete
  13. Tak nampak 40 an pun kak... ena pun terkejut akk kata umur 39.. ingat baru nak masuk 30 an...

    ReplyDelete
  14. kita ada pilihan untuk tua dan sihat sebenarnya kak. saya 38 this year. lagi 2 tahun nak masuk 40.

    ReplyDelete
  15. 40?ish...yeke?
    mcm tipu je...muda je tgk...
    xpe..umur bukan ukurannya...
    yg penting muka dan jiwa maintain muda..:)

    ReplyDelete
  16. ai tetap maintain #RemajaPurba..

    ReplyDelete
  17. kak SA tak macam 40 pun. share lah rahsia hehehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah