Wednesday, February 15, 2017

WW : Resepi Bergambar Ikan Tilapia Goreng Berlada

Hi korang...

Dah jadi blog masakan dah blog aku ni ha...sorry la...2-3 hari ni up gambar makanan je bukan apa..HP tengah prob line so tak dapat nak blogging thru hp buat masa ni...mati kutu aku sebab boleh connect ngan media sosial guna wifi opis je...balik umah tak bleh dah...so kena la on lappy...harap by this week ok la line hp aku...memang tak keruan rasanya bila takde line ni...

Well hari ni aku nak share dengan korang resepi bergambar ikan tilapia sungai yang abah aku pancing, kita goreng berlada...alaaa...resepi simple jer...kang susah2 kang aku kena kecam plak..tapi tu la..sepanjang aku terjebak dalam dunia masakan ni...belum la ada resepi aku yang complicated kan..hehehe....



5 ekor ikan tilapia yang dah dibersihkan...memang abah aku pancing kat sungai tau...bukan pancing kat lombong atau kolam L**i tuuttttt.....ini bersih punya spesies ikan tilapia...


Kita bedakkan dia dengan kunyit dan sedikit garam...


Bawang putih 6 biji, bawang merah 4 biji dan cili api di tumbuk halus....


Goreng ikan tilapia dalam minyak yang betul2 panas, dah kekuningan balik kan dia..jangan terlalu garing sebab nanti isi fresh dia tak dapat dinikmati dengan puas...Dah masak ikan..angkat dan ketepikan...Asingkan minyak kedalam bekas lain...tinggalkan sedikit dalam 3 sudu besar utk tumis bawang dan cili tadi...


Then tumis bawang dan cili sampai naik bau dan garing...masukkan sos tiram sedikit,secubit garam, kemudian masukkan ikan dan balik2kan bagi mesra dengan bawang dan cili...Dah sebati tutup api dan hidangkan...sedap makan dengan nasi panas....


Sampai disini dulu resepi dan cara masak untuk kali ini....bertemu kembali di episod akan datang...
Selamat mencuba kepada yang nak cuba...kalau nak tukar dengan ikan lain pun boleh, ikan keli ke, siakap ke...terpulang pada selera korang...Caranya sama je....

30 comments:

  1. dappnyer.. masak simple2 camni pun menambah2 nasikk..ekekeke

    ReplyDelete
  2. selalu ikan ni kita goreng garing2 je...hehe...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya. Ana kalau berlada suka keli. Tilapia goreng macam tu je lepas tu makan dengan nasi panas dan kicap letak perahan limau sikit. Esok nak buat lah. 😘

    ReplyDelete
  4. lama tk mkn ikan tilapia...laparnye

    ReplyDelete
  5. wow! my favourite meal.... TQ SA sebab bagi saya menjamu mata pagi ni. hehe

    ReplyDelete
  6. menarik resepi Kak SA ni ... sy buat kat ayam je la ... sbb sy tak suka ikan sgt kecuali ikan kembung ... tu ikan goreng atau bakar je

    ReplyDelete
  7. Sedap juga nie,kadang akak masak gini juga

    ReplyDelete
  8. belom pernah cuba masak macam ni...nampak sedap...bestkan ikan fresh...

    ReplyDelete
  9. sedap ni makan dengan nasi panas... nyummy

    ReplyDelete
  10. Ya Allah, sedapnya. terasa di tekak ni walaupun tengok gambar ja. hehehehehe

    ReplyDelete
  11. tilapia ke talapia Kak? hihi..

    senang je resepi ni, boleh dicubain sih...

    ReplyDelete
  12. rajin SA buat resepi bergambar :)

    ReplyDelete
  13. sedapnya.. lauk favourite ni.. lme mkn..

    ReplyDelete
  14. Lama tak makan ikan ni..ni semua sbb laki den xmkn ikan sungai

    ReplyDelete
  15. Sdpnya sis. Peberet ni talapia berlada. Tgk resipi ni rs nk buat pulak.

    ReplyDelete
  16. Sedapnya talapia tu. Memang betul kak bila hp buat hal memang spoil mood nak blogging. Kinah ni pun baru nak up balik sebab aritu internet problem.

    ReplyDelete
  17. Nampak sedap je ikan talapia tu lagi lagi goreng rangup rangup kan. Terbaikkklaaa ^^

    ReplyDelete
  18. sedapnya talapia goreng.. tapi saya prefer stim.. lembut aje isinya.. stim limau.. perghhhh... terkenyit-kenyit mata bila memakannya

    ReplyDelete
  19. sedapnya..adik tak pernah makan ikan talapia..hehhe..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah