Monday, February 27, 2017

Udang Masak Tiga Rasa Versi Derhaka

Hi korang...

Ni la resepi Udang Masak 3 Rasa yang derhaka sebab bahan- bahan ada yang takde kat rumah sewa ni...hehehe...dapat beli udang galah yang gemuk2 tu..tak pasti dipanggil udang galah ke apa..setau aku udang galah besar2 kan?ala...udangnya kepala je besar badan kecik tu la..x tau plak nama specific dia...kat area perut dia ada telur tu...tapi usah di makan telurnya...nanti perut sakit..


Udang Masak Tiga Rasa

Bahan-bahan
1/2 kg udang
5 ulas bawang merah-mayang
3 bawang putih-mayang
2 inci halia-hiris tipis
2 btg serai-hiris serong tipis
3 helai daun limau purut-koyakkan sikit
3 biji cili padi/ 2 biji cili merah hiris nipis
1 biji tomato-potong dadu - Tak Letak
2 sb sos tiram*
4 sb sos manis cili thai*
2 sb sos ikan
2 sb sos tomato
3 potong nenas - potong dadu (boleh guna nenas dlm tin) - Tak Letak
1 btg timun - potong dadu - Tak letak
1 sudu besar tepung jagung- campur dg 1 cwn air - Tak letak
serbuk kunyit, garam, gula ,Minyak

Cara memasak
- Udang digaulkan dengan garam & serbuk kunyit. Goreng udang sekejap saja, angkat & toskan.
- Tumis bawang, halia , serai dan cili hiris hingga naik bau wangi
- Masukkan sos tiram,sos ikan, sos tomato dan sos cili thai, kacau sebati
- Masukkan daun limau purut, tomato, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
- Masukkan udang, nenas dan timun. kacau sekejap .
- Masak selama 5 minit dan siap untuk dihidangkan. (udang sudah masak jadi tidak perlu masak terlalu lama)

20 comments:

  1. Tambahan satu lagi rasa.. Rasa sedap hehehe

    ReplyDelete
  2. alahai..pagi2 dah tgk udang gmuk2...terliur la plk..:)

    ReplyDelete
  3. hari sabtu lepas,siap ckp ngan husband..
    teringin pulak nak makan udang galah...
    pastu dia kata skrg nie udang tgh mahal sangat...
    jd,xleh nak beli..hahaha...
    nampaknya kena tunggu next week la baru boleh makan udang galah...huhuhu...

    ReplyDelete
  4. derhaka derhaka tu yang kick 😘😘

    ReplyDelete
  5. perghhh menyelerakan.. Perut tengah lapar ni terus rasa nak makan... Hurmm dpt makan gambar jerk la.. hahaha

    ReplyDelete
  6. yummy...besar besar udangnye yea...hjg minggu baru ni, harga udang kt cni agak mahal dr biasa...

    ReplyDelete
  7. Sedapnya. Saya suka makan udang tapi saya elergik. Kalau nak makan, terpaksalah makan ubat sekali. Hahah.

    Latest from me, http://lynk.my/jlwD

    ReplyDelete
  8. Uii sedapnya. Takpe derhaka sekali sekala ye dak hihi. Rajin akk masak

    ReplyDelete
  9. wah sedapnya udang tu, besar2 lak

    ReplyDelete
  10. Sedapnyeee... Udang letak petai. Haha. Teringin pulak...

    ReplyDelete
  11. Sedapnya udang tu.. Best gak buat lauk malam nie..

    ReplyDelete
  12. Huaaa dapnyerr.. ada jugak eaa versi derhaka

    ReplyDelete
  13. adik suka makan udang..umi adik biasa masak..udang masak merah..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah