Thursday, July 13, 2017

Jangan Guna Bahasa Alien Dengan Mak Ayah


😆😆😆

Hi korang...

SA tergelak besar bila baca kartun kat paper hari ni...terfikir nak share kat sini untuk bincangkan dengan korang...Bahasa Alien je SA panggil ni haaa....ye la..kadang- kadang SA pun bleh pening nak baca dengan ayat- ayat konon hipster sangat ni especially pada applikasi whatsaap..
Kaang- kadang adik - adik sepupu duk guna ayat macam tu SA tegur jer...merosakkan bahasa kan..sebab tu semua tak suka dengan SA...
Zaman sekarang kan semua komunikasi dah canggih...walau canggih macam mana sekalipun kalau whatsaap ngan Mak Ayah korang tu tolong la guna bahasa yang senang orang tua tu nak faham, terkial - kial diorang duk fikir apa yang korang type...kalau jadi macam yang dalam kartun  ni tak ke kesian kat pak haji tu kan...Mak Ayah kita mana la tau bahasa moden sekarang ni.....

Kesian tau.....

Bahasa kan melambangkan bangsa....

24 comments:

  1. lawak kartun tu hehe, betul kadang - kadang sampai tak faham mesej kat whatsapp tu, tulis jerla perkataan penuh kan.

    ReplyDelete
  2. Haha xberani nak tulis bhsa alien kak...kena marah nnt ngan mak...hihi

    ReplyDelete
  3. Kecelaruan bahasa generasi muda ni kak SA...pening betul

    ReplyDelete
  4. Budak zaman sekarang nie.. susah nak paham kan apa yang depa tulis..

    ReplyDelete
  5. Akhirnya maksud yang nak disampaikan tak telus...kena marah lagi ada..PC pernah buat..hantar message pada Babah...kg yang PC maksudkan kampung..fahamnya Babah kg tu kilogram...bila PC balik kampung terus kena nasihat...huhuhu...nak dongak kepala pun ngeri...

    ReplyDelete
  6. Betul, merosakkan bahasa. Dan menyerabutkan mata dan fikiran kita yang membacanya.

    ReplyDelete
  7. bhahahha ayat2 hipster sampai pening kepala nak digest apa benda budak2 zaman skarang cakap..

    ReplyDelete
  8. penah dpt msg dr anak buah tulisan gini, mmg terbelit lidah...
    pastu siap sound adik2 jgn bg ayat gini kt wassap or kt mna2.... entah bahasa pelik apa ntah

    ReplyDelete
  9. Dalam lawak ada benarnya.
    Betul tu bebudak sekarang kalau menulis ntah apa-apa jer bahasa dia orang.
    Mrs. A panggil tulisan budak wechat

    ReplyDelete
  10. Mmg betul pun kesian org yg oldies. Mama mmg tgk kalau dgn org veteran mama xguna short form

    ReplyDelete
  11. heheh..saya pun selalu tegur adik bongsu saya tu..pening kepala nak hadam balik apelah yg budak ni tulis.

    ReplyDelete
  12. Jgn kata mak ayah yah, ana ni pun susah nak faham kalau ada ayat mcm ni. Hehe

    ReplyDelete
  13. bahasa sekarang macam-macam tau..

    ReplyDelete
  14. Bukan akak je tak suka saya pun sama kak..pening kepala. Mama saya kalo wassup memang dia guna bahasa baku. Macam ayah saya pula dia kurang gemar wassup atau mesej dia lebih suka call terus. Budak sekarang ni bahasa diorang terlebih advance sangat. Kadang2 susah nak hadam apa diorang taip

    ReplyDelete
  15. kalau whtspp dgn mama ayah, gigih eja seketul2. tkut diorang x faham haha

    ReplyDelete
  16. kalau di whatsapp group family memang tak adanya short form short form ni..lagi bahasa wechat.parents memang tak akan faham..saya taip ayat penuh jea

    ReplyDelete
  17. hee~ saya memang tak pandai nak tulis pendek2 ni.. harap2 anak2 saya sok mewarisi bakat saya menulis penuh sopan dan bertatasusila.. hahahaha~ meluat !!

    ReplyDelete
  18. hahahaha tahu takpe. kalau uyul, ni bahasa dakdak wicet.
    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  19. haha..bdak2 zaman sekarang..:)

    ReplyDelete
  20. bila tulis penuh orang cakap skema. rasanya lagi elok dari orang tak paham kan

    ReplyDelete
  21. Haha... kalau sesama sebaya boleh lah nak guna ayat gitu, kalau dgn mak ayah biorlah ayat tu semenggah sikit. Dah tercongang congang mak ayah nak memahamkannya. Aduhai....

    ReplyDelete
  22. kadang xpaham baca ayat budak zaman sekarang...merosakkan bahasa je..

    ReplyDelete
  23. memang menggagau nak baca ayat budak zaman sekarang ni. bertabahlah.

    ReplyDelete
  24. Dgn parent mmg kena taip ayat penuh. Tak paham pula orang tua nanti

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah