Friday, July 28, 2017

Short Trip To Muar & Tangkak Melawat Orang Sakit

Hi korang...

Selamat hari Jumaat korang..last day kerja kan hari ni..tak sabar nak tunggu balik kerja sebab nak balik Seremban terus...so hari ni SA nak bercerita tentang short trip pi Muar dan Tangkak 2 minggu yang lepas. Kunjungan SA, Abah, Mak dan Dania ke Muar semata- mata ingin melawat Mak Mertua adik lelaki SA yang ditimpa kemalangan. Kami pergi sekejap aje dan tak plan nak pi tido sana ke apa...sebab SA nak terus ke Tangkak plak lepas tu..nak shopping kain...hehehe...lama dah x shopping kain...lama dah x buat baju...asyik beli baju siap jer kan...Cuaca sangat cantik time tu...kami gerak dari Seremban dalam pukul 9 pagi dan sampai sana dalam pukul 11.30am. Jalan pun clear jer tak jammed cuma tak bawak laju sebab tak ada yang urgent kan..so we enjoy the journey..Biar lambat asalkan selamat kan... 


Sungai Muar yang tenang..


Kami dah sampai di Jambatan Pertama,  selalu ikut Jambatan Kedua tapi masa tu tutup plak..


Cubaan nak amik gambar signboard Muar dapat sipi2 je..hahaha....

Sampai je semua ada kat situ...kami melawat dan dijamu dengan Nasi Lemak serta Sambal Telur Burung Puyuh...adik ipar masak..sedap...


Watak wajib dalam Nasi Lemak


Timun Jepun


Sambal telur burung puyuh


Nasi Lemaknya

Menuju ke Tangkak...singgah Petronas kejap sebab nak buatkan susu si bertuah Qhaira...pas tu atuk beli plak Eskrem...hurm...memang tak jadi la dia minum Susu...


Dia buat muka macam tu sebab dia nak eskrem yang mama punya tu..tak aci betul...


Kita berswafoto seketul..dah sampai Tangkak dah...


Qhaira main dengan baby dia sebab kakak Dania tak nak main ngan dia


Siap senyum2 bercakap ngan Baby


Bukan nak pi makan Nasi Kandar


Tapi nak mencari kain yang cantik2 untuk dibuat baju


Dapat 2 pasang kat kedai ni...pas tu Mak pun terjebak kat sini


Cantik tapi tak beli yang ni


Yang ni ke? Oh tak jugak...so SA berjaya dapat 3 pasang kain dan Dania 2 pasang..mak pun 2 pasang...cukup la....


Cantik tak rambut Qhaira...

Dalam pukul 2 macam tu kami dah gerak balik Seremban dan...perjalanan pun lancar walau banyak kenderaan ke KL...sampai Seremban dalam pukul 3 pm...memang betul2 short trip ni...sesekali berjalan sekejap2 macam ni ok la kan...malas nak bermalam kalau takde cuti yang panjang...

13 comments:

  1. dah lama tak ke tangkak. Sambal telur puyuh tu..hmmmm macam sedap!

    ReplyDelete
  2. Laluan PC balik kampung tu jambatan Muar...hihi..lama tak ke tangkak...

    ReplyDelete
  3. Sedap nampak telur puyuh tu kak. Lama tak ke tangkak. Bestnya shopping kak.

    ReplyDelete
  4. Sedapnya nasi lemak dgn sambal telur putih..kampung mama Tu muar.. eee rindunya Rasa nak balik skrg aje

    ReplyDelete
  5. kalau ujung minggu biasa jln tenang je, jem pun takde kan,,

    spesel nya ns lemak tlr puyuh.... pastu dh kenyang nyoping kain lak...

    ReplyDelete
  6. Kak Sue belum pernah sampai ke Tangkak SA, tapi best juga short trip macam nie..

    ReplyDelete
  7. haaa sungguhla kedai bunga raya tu famous kan hihi.. pernah sampai Tangkak sekali tapi few years ago tak ingat sangat dah. Kak SA..!! sedapnya sambal telur puyuh tu.. dapnyee..

    ReplyDelete
  8. Bandar Muar satu jer masalah susah dapat parking.. Too crowded..
    Other than that sudah pasti Muar terkenal sebab makanan sedap dan senang dapat..

    ReplyDelete
  9. Muar memang best kak..lamanya tak balik Johor. Rimdu Johor

    ReplyDelete
  10. Dah lama tak makan nasi lemak telur puyuh..Sedapnya

    ReplyDelete
  11. Sedapnya sambal telur puyuh tu.. lagi sedap sebab makan dengan nasi lemak..

    ReplyDelete
  12. Sedapnya nasi lemak telur puyuh

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah