Tuesday, September 4, 2018

Misi Pencarian Laksa Sedap GAGAL!!

Hi korang...

Hari ni SA nak cerita tentang misi mencari laksa sedap yang gagal Jumaat lepas.. SA ajak Mak Abah dan Dania jenjalan pasar malam which is dah lama tak buat dah..lama dah tinggalkan edisi menjejak pasar malam..x ingat dah bila last pergi tahun ni..jangan kata pasar malam..pasar tani pun dah jarang pi..selalu pergi pasar besar je...sebab apa? pertama sebab kekangan masa..kedua sebab SA suka buat comparison harga..kadang- kadang harga kat pasar malam mahal skit..kalau murah pun makanan dan sayur- sayuran je..ikan, ayam and daging macam mahal..betul tak?sebab tu jarang pergi...

So Jumaat lepas SA pun jenjalan la...mula- mula misi mencari laksa di Taman Seremban Jaya. Misi gagal sebab peniaga tu tak meniaga plak..so SA beli makanan lain..SA beli Yong Tau Foo, Tongkeng ayam percik, Laksa Kelantan  dan buah oren navel yang besar2 tu..disebabkan misi gagal kami terus ke Pasar Malam Ampangan plak..pun sama tka jumpa orang jual laksa best..walau dah beli laksa untuk puaskan hati kan..tetap mencari laksa yang diidamkan...so..kawan blogger Zayn Hakim ada inform yang peniaga tu tak meniaga Jumaat tu..dia meniaga Sabtu pulak di taman lain..hampa gak la..sebab bukan selalu dapat cuti Jumaat kan..hahaha..dah mengalahkan perempuan mengandung sebab mengidam..

Jom la tengok gambar


Beli kuih Takoyaki Sotong untuk Dania..4 ketul RM5


Khusyuk tengok adik tu masak Takoyaki


Mak ngan anak...abaikan muka sememeh kami berdua


Dengan tka mekap..hahahaha...sabar je la..


Takoyaki


Nampak macam complicated cara masak tapi tgok adik tu expert betul


Kuih Akok..SA ada up kat FB tanya ada 2 jenis ke kan..maybe korang perasan..SA biasa nampak kaler hijau..rupanya yang kaler ni yang ori..


Tongkeng ayam percik


Rojak Berahim Kuala Pilah


Laksa Kelantan..pelik skit rasanya..Laksa yang ada sambal..maybe pembaharuan kot..pedas giler..okey la rasa cuma tak klimaks la


Yong Tu Foo


Hati Ayam percik


Dah senja..jom balik....

Walaupun beli makanan jer..bila dikira- kira balik SA habis RM70..hahaha...see kuasa duit kan..cuma misi yang gagal jer la...next time boleh la pergi pasar malam lagi..SA ingat nak pi pasar malam BT4 Port Dickson...dah bertahun tak jejak..kat situ pasar malam hari Sabtu..orang PD tau la tu...lepas beli makanan jer bleh pi makan kat tepi pantai...alahai..rindu plak saat tu...tengok la minggu ni kalau sempat boleh la pergi..kalau takde plan ke mana- mana kan...tapi tu la..ada kawan kahwin plak kat Putrajaya...

Okeylah korang...sorry sebab entry masih banyak tentang makanan..hahaha..

Memang sengaja punnnnn......


17 comments:

  1. best tau g p.malam..mcm2 makanan ada..rasa nak bli jer smua makanan tu..hihi

    ReplyDelete
  2. setuju dengan SA pasar besar lagi murah berbanding dengan pasar tani atau pasar malam,tapi MIL suka pergi pasar tani kadang-kadang je pergi pasar besar , kalau akok original memang tak ada kaler..

    ReplyDelete
  3. semua makanan lain tu mmg menggoda tekak, laksa tu je yg nampak lain...
    yelah SA, akok yg original putih gitu...

    ReplyDelete
  4. jom cuba laksa sarawak pulak.. hehe

    ReplyDelete
  5. lapar la tgk gmbr makanan sbb tk lunch

    ReplyDelete
  6. Laksa sedap susah dah nak jumpa skrg ni. Kadang tu sedap lepas tu beli semula tak sedap. Yong tau foo wajib beli kak.

    ReplyDelete
  7. Kalau pi pasar mmg habis byk..semua nk dibbelinya kan kak. Btw, terliur saya kak..sodapw tu ha

    ReplyDelete
  8. tak dapat laksa sedap pun habis RM70.00
    Makanan lain pun nampak sedap juga.

    ReplyDelete
  9. dulu ada laksa sedap dekat benteng seremban, la ni tau tau ada lagi ke tidak

    ReplyDelete
  10. Lorrr...kesian kakak kite ni.. Masih tak dapat makan laksa sedap tuh.. Ooo...nak gi pasar batu 4, PD ye.. Ok roger leya.. Nnti leya blk PD..hehehe..

    ReplyDelete
  11. Kak Sue pun lama tak pi Pasar Malam kat tempat lain, kalau kat rumah nie kadang pegi juga nak cari buah atau teringin nak makan apa-apa SA.. Laksa belum jumpa yang bebetul kena selera Kak Sue kat Pasar Malam..

    ReplyDelete
  12. Bila pergi pasar malam ni memang macam macam rasa nak beli, kadang tak sedar duit banyak dah keluar. Heheh.

    ReplyDelete
  13. Alahai gagal ya kak cari laksa sedap tuh

    ReplyDelete
  14. Cik Ash kalau g pasar malam selalu cari young tofu dan putu mayang hihihi

    ReplyDelete
  15. Kalau balik kampung mesti pergi pasar malam. Saja nak cuci mata tapi yang tak best duit habis.. hahaha..

    ReplyDelete
  16. selalu pi pasar tani sbb dekat area ofis setiap selasa & khamis..pasar malam, mmg jarang..dulu masa mak & abah duk sekali kat KL ni, rajin la pi jejak p.malam sebab abah rajin keluar..la ni, en suami tak baper nak rajin..haha..koser dia nak exercise kat p.malam..selalu pi p.malam cari makanan gak..kadang ada yg menepati citarasa makanannya..kdg out...

    ReplyDelete
  17. lama tak makan laksa.. Jarang dha jenjalan pasar malam.. lauk basah mahal sekarang dekat pasar malam.. kalau jalan pun cari buah-buahan..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah