Sunday, September 16, 2018

Mini Garden Teratak Mak Abah


Hi korang...

Selamat Hari Malaysia semua...kemana berjalan? SA demam teruk..x kemana pun..melepek mereput duduk rumah..habis satu rumah demam berjangkit...agak lama tak demam..nasib demam time cuti..kalau time kerja kena pula ambil mc kan..dh la catat cekod tahun ni mc baru guna 4 hari...kalau boleh tak nak la mc selalu...rosak prestasi kan..so hari ni nrang demam keluar rumah lepas seharian tak keluar walau depan rumah semalam..tido je...tengok pokok2 hijau depan rumah sebagai terapi..bercakap dengan pokok sekejap..bukan gila tapi terapi..kalau ada pokok bunga lagi best bercakap..galak dia berbunga..pokok pun macam manusia manusia perlu dibelai...kan?

Abah SA suka menanam macam-macam pokok..dah silih berganti dah...cuma pokok durian belanda sepohon dua depan rumah ni tak berbuah..berbunga bukan main banyak..tapi buah x lekat..x tau apa masalah...abah cakap kalau tak jugak berbuah abah nak tukar pokok lain..maybe nak beli pokok jambu madu...kalau sihat esok SA nak pi nursery kat jalan Kuala Pilah tu...tgok apa yg best..


kuntuman bunga durian belanda


kat pangkal pokok pun ada


limau kasturi galak berbuah


antara buah matang..dah banyak kali petik


Daun kari..dh besar dan tinggi dan berbunga jugak


Daun pandan dh subur gemuk dh


Anak pokok durian yg abah semai


Banyak jugak..


ini pun sama...pelbagai jenis pokok durian


pokok cili api tanam dalam pasu je


So far itu aje la pokok yg ada...ada daun kunyit jugak ttapi macam nak mati..pucuk pegaga tumbuh menjalar pun ada..pokok durian tu ababah semai ambil biji dari duah durian musim yg lalu....masa kami giler beli durian...ntah bila abah semai dan makin bercambah..seronok plak tengok..nasib kami takde tanah..kalau ada dh lama alihkan..pokok yg abah semai ni maybe nak hantar kat kampung...mintak paklang tolong tanamkan....kalau elok menjadi bagus la..dapat anak cucu makan buahnya nanti kan...SA ingat nak pi cari pokok bunga jugak la..lama x tanam bunga....

6 comments:

  1. samalah macamn mak sha, suka juga tanam pokok pokok yang jenis boleh dimakan ni

    ReplyDelete
  2. take care SA.
    bykkan minum air suam kosong.
    btw, pokok-pokok ni mmg terapi. bagus sgt tgk selalu.

    vitamin untuk orang tua kita

    ReplyDelete
  3. rajin ayah SA menanam..macam depan rumah mak mentua dia ada tanam pokok buah longan..besar dah pokok tu tapi tak pernah berbuah tak tahu lah dah berapa tahun..tup tup tahun nie berbunga lepas tu berbuah..seronok betul mak mentua..

    ReplyDelete
  4. Meriahnya pokok pokok yang ayah akak semai.. pokok kari, pokok pandan.. bestnya.. senanag nak masak.. petik je.. pokok durian tu pandai ayah akak semai.. sha cuba semai tapi tak mahu hidup.. sedih..

    ReplyDelete
  5. Sama macam ibu leya. Minat menanam. Rumah kg kat PD tu dah penuh dah mcm nursery pulak tgk. Tapi memang menjadi therapy dan port leya n otomen bergambar..hehe.. Ala² dlm garden gitew

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah