Sunday, September 30, 2018

Menghirup Udara Sedar Dan Sarapan Di Tepi Bendang

SA tak tau la ini kali ke berapa SA bersarapan kat sini..masa SA ajak Mak sarapan kat sini laju je mak cakap Nakkkkk....hahaha...comel...lama jugak tak balik kampung..last balik bulan 8 masa adik sepupu kahwin dulu..dah hampir 2 bulan kan..then kami gerak la pi sini..sarapan dulu, singgah plak kat Pasar Tani Tanjung Ipoh selepas sarapan tu...cari ikan segar skit..dan ulam-ulam kampung kalau ada...

Macam biasa la kalau sarapan kat Kodai Sarapan D Sawah ni...memang best sebab ada sawah dan padi tengah subur..diorang baru semai kot padi tu sebab SA tengok belum berbuah lagi..ada yang tanya eh kat Kuala Pilah ada sawah padi? ye sayang- sayang semua..Kuala Pilah ada jer sawah padi..tapi bukan la kepunyaan orang kampung sebaliknya ada pengusaha dari luar yang pajak tanah dan tanam padi..win- win situation la kan..dari tanah tu terbiar dan jadi hutan belantara..elok la di usahakan...tapi cantik kan pemandangan sawah padi..SA merasa kecik2 dulu membesar dengan sawah padi..abah dan mak dulu bersawah tolong arwah atuk..seronok time tu...



Cantik kan pemandangan?


Masa ni baru pukul 9 pagi..tapi kereta dah banyak parking tepi jalan ni..so kami parking jauh skit dan terpaksa la jalan ke gerai


Sajer jer ambil gambar parit ni..air jernih...


Selfie ngan pokok padi..


Nampak benda ni..mulanya pelik apa benda ni kan..hahahaha...bila perati betul- betul sekali tengok laaa siput gondang la...merembik tau..mula- mula geli tau...tapi bila mak cakap boleh makan siput tu..masa dia kecik- kecik dia orang kampung takde lauk so kutip siput ni..buat lauk..bila SA dah tau boleh makan takde la SA pi kutip ke..tempat orang kan..kira makanan eksotik la ni...


One more Selfie


Ambil gambar macam ni sebab nak tunjuk cuaca panas dan padi yang subur..nampak padi tu baru ditanam/semai sebab belum besar lagi...blom keluar padinya


Siput gondang lagi...


Dania selalu complain...mama ni ambil gambar banyak- banyak nak buat apa..mama bukan cuci pun gambar tu..print la masuk dalam album..buat kenangan..alahai kakak oii...mama bukan rajin la nak print2..mama simpan dalam blog and media sosial cukup la..kalau rasa nak print..mama print la nanti...hahaha dasar giler bergambar tapi malas nak print gambar...Album pun dah lama tak beli...

16 comments:

  1. Yeah... lama jugak tak gi makan tepi bendang tu... Memang best kan dapat balik kampung sesekali.. Dapat hirup udara nyaman di samping mata asyik memandang kehijauan sekeliling..

    ReplyDelete
  2. kat kampung sekarang tak ramai dah yang nak tanam padi. bnyak sawah2 terbiar macm tu je..huhu

    ReplyDelete
  3. Wah segarnya udara...siput tu perosak kan..

    ReplyDelete
  4. Gambar print je kat Printlicious/Photobook/Pixajoy .. hehehe ..

    Tapi memang best sesekali hirup udara segar tepi bendang. Pak mertua saya masih buat bendang, jadi anak-anak selalulah main kat bendang bila balik kg.

    ReplyDelete
  5. bestnya, sha rasa lama pulak tak kluar jalan jalan kat rumah

    ReplyDelete
  6. rindunya nak lepak2 dekat bendang.. masa duduk kedah mmg berek polis sebelah dgn sawah..bila tghr ajak kawan makan dkt tepi wakaf betul2 tepi sawah...kena tiup angin sepoi2 bahasa..mmg syahdu

    ReplyDelete
  7. Part nak print tu ye memang terasa malasnya lahai.. dari zaman dak Kakak berlambak gambar takde simpan buat kenangan lagi. Tak tahu bila nak buatnya.. eemm..

    Ai tak pernah cuba makan siput gondang tu..

    ReplyDelete
  8. Bestnya...pepagi menghirup udara kampung kan...
    tepi bendang lagi bersama org tersayang...

    ReplyDelete
  9. Memang cantik kawasan dan pemandangan.. Makan pun rasa best je.. Banyak siput gindang tu..

    ReplyDelete
  10. Bestnya dapat sarapan kat bendang macam nie kan SA..

    ReplyDelete
  11. Bila lah nak dapat makan kat sini, baca akak post dah byk kali dah =)

    ReplyDelete
  12. wah mesti seronok kan sambil makan sambil menikmati pemandangan

    ReplyDelete
  13. Bestnyaa sekali sekala lepak dekat dengan kawasan bendang macam ni. Sedap aje mata memandang padi yang menghijau tu kan.

    ReplyDelete
  14. siput gondang tu sedap buat masak lemak cili padi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh iye?
      tak pernah lagi makan siput gondang ni.

      Delete
  15. indah nyer cuaca dan pemandangan.
    saujana mata memandang.
    siput tu pun, menjadikan suasana lebih natural, SA.

    sama la dgn anak aida.
    dok komen ibu asyik amik gamba :) ha ha ha ha...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah