Tuesday, September 25, 2018

Tomyam Kung Adabi The Best...

Hi korang...

Sabtu malam Ahad yang lepas SA tetiba teringin nak makan Tomyam Kung..nak buat sendiri sebab boleh letak macam-macam khazanah kan..so petang tu pergi Zemart sekejap cari cpa yg patut..dalam kepala dh fikir ayam sikit bahagian drummet, Udang dan Sotong..pas tu cari batang celery, daun ketumbar,tomato ngan cendawan tiram..alaa..time nak makan cendawan tiram tu la takde plak..at last beli je cendawan apa yg ada..belasah je la asalkan jadi Tomyam Kung SA...


Bahan-bahan..termasuk tomyam paste Adabi...


Ayam sskit, Sotong skit dan Udang Skit


Cendawan apanntah namanya


Daun ketumbar




Maka jadi la Tomyum Kung yang banyak sayur dan bahan..ekceli takde la banyak mana pun..cukup untuk 4 orang makan..kalau nampak lebih pun maybe sebab cendawan tu ha...berenang-renang sebab kecik2 kan..sedap gak la cendawan jenis ni..biasa beli yang jenis enoki tu...alhamdulillah paste tomyum Kung Adabi memang best..Kembang hidung abah puji..macam makan tomyam kat kedai katanya...padahal SA takde tumis2 pun bawang ke apa..didihkan air..masukkan paste tomyum.masukkan ayam dulu..pas ttu dah menggelegak dan ayam dh masak baru masukkan udang ngan sotong..then masukkan sayur mayur yang ada...perasakan asam limau dan garam..dh siap..

Makan la puas-puas kan...makan kat kedai x banyak bahannya...

15 comments:

  1. Owh.. Sedap eh buat tomyam cendawan tu kak.. Sha ada beli sebab comel tapi tak tahu nak masak apa.. Bolehlah buat tomyam ayam petang ini..

    ReplyDelete
  2. uish..tgk bahan pun dah tahu sdap ni. mask ikut rasa hati kita orang kata sdap..:)

    ReplyDelete
  3. Sedap sedap .. hehe.. Menu masakan paling mudah nak dibuat di rumah. :) Lama tak merasa ni.

    ReplyDelete
  4. Tomyum kalau masak bahan dia sayur je pun dah sedap kan...
    tapi lagi sedap kalau letak seafood..kekekeke

    ReplyDelete
  5. Tomyam ni memang favourite tau kak SA. Suami oun memang suka. Ada lauk tomyam pun dah cukup makan dengan nasi panas.

    ReplyDelete
  6. Boleh la cuba perencah ni nanti <3

    ReplyDelete
  7. Nmpak sedap...nak kena buat this wk nmpknya

    ReplyDelete
  8. kite pon kalau wat tomyam akan guna paste dari ADABI ;)

    ReplyDelete
  9. paste nie lom pernah cuba lagi .... nanti nak try

    ReplyDelete
  10. Boleh cuba perencah Adabi tu nanti.. Noted Tom Yam Kung nampak sedap jer tu..

    ReplyDelete
  11. Wahhh...tak pernah cuba perencah Adabi ni. Nampak sedap. Boleh try la nanti

    ReplyDelete
  12. Sedapnya. Nak try lah nanti.

    P/s: Sambal zaza tu memang tersangat sedap SA. Sila lah cuba. Dijamin tak cukup sebotol ☺

    ReplyDelete
  13. Brand adabi ni mmg sedap. Cn kalau buat sup guna perencah sup siam. Sedapnya

    ReplyDelete
  14. Tak pernah cuba perencah ni tapi kalau bab tomyam anak2 memang suka lebih2 lagi kalau ayam.

    ReplyDelete
  15. Sedapnya SA.. telan air liur nie haa. Nanti nak cuba jugak lah pes tom yam dari Adabi nie..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah