Wednesday, September 12, 2018

Nasib Baik Rumah Tak Terbakar

Hi korang....
Lama kita cutikan..naik rimas dh cuti ni..hari ni SA sambung lagi cuti lagi sebab mak sakit semula..mak terlampau letih agaknya masa pi bercuti baru2 ni...eh seronok ke cuti korang? ramai yang pi bercuti kan..SA pun x ketinggalan..nanti SA up citer percutian SA ke PD dan Melaka di lain entry...hari ni n
nak cerita tentang fius elektrik rumah SA terbakar semalam..memang nasib baik terbakar time kami ada ada kat rumah..time kami dh 1/2 jam sampai kat rumah semalam..x tau nak mintak tolong sapa masa ni..call la pakcik yg dulu kerja sbg chargeman dan dia pun pandai selok belok elektrik ni ..x membantu dan disuruh plak call TNB...SA call je buat laporan dalam masa 2 jam squad pun sampai...diorang tak bleh buat jugak..DB luar rumah elok x rosak bermakna DB dalam..kalau bahagian dalam memang diluar bidang diorang..so kena la cari wireman..tanya kawan-kawan sana sini...pun x dpt jawapan jugak..


Tak sampai 2 jam dh sampai dh ..


Staff TNB tgh check

terima kasih kepada kepada squad TNB sbb diorang cuba check jugak...adik ipar SA call anak buah dia technician..sementara tunggu dia datang..bergelap la kami..dengan mak x sihat ..ya allah dugaan betul..sampai je anak buah adik ipar tu..terus dia check..memang kena tukar la sebab dh terbakar kan..well amik fius lain dari tingkat atas..tukar untuk untuk bekalan sementara..cuma x booeh pasang pasang banyak plug la sementara waktu sebab fius tu x besar kan..

ni fius yang terbakar tu

Rasanya sebelum ni pernah terbakar sekali..x sampai 2 tahun terbakar lagi..pelik betul..nak kata kata pakai perkakas elektrik yg tinggi kuasa elektriknya xde plak..cerek pun x guna cerek elektrik..yg guna selalu fridge la kan...iron sesekali guna je..aircond mmg jarang pasang la..time mak dialysis je pasang aircond..

Memang nasib baik la benda ni jadi masa  kami ada..bayangkan kalau takde agaknya macam mana kan?ya allah x leh bayang la...
Harap lepas ni x jadi lagi macam tu...


14 comments:

  1. Ya Allah betul juga nasib SA ada di rumah...
    Kalau kes mcm ni , tak silap pernah Sis baca, katanya voltak karen kita melebihi dari fius yang ada di main suis tu, adeii nak sebut bahasa karen ni tak reti, yang Sis faham mcmtu laa..
    Kena beli fius baru mengikut ketinggian karen yang kita guna, mcmtu laaa..
    Biasa jadi kalau rumah kita dah renovate. Fius lama tak boleh guna.
    (Fius yang kepala hitam yang lekat di main suis) .

    Tu yang Sis ada baca. Cuba nanti tanya juga dengan orang..

    ReplyDelete
  2. nasib baik tak jadi apa2 ye kak.. moga kali ni fius kekal sihat laa

    ReplyDelete
  3. Nsb ms cuti tak ada apaw terjadi .rmh saya pn Db rosak

    ReplyDelete
  4. MN tak bercuti kemana mana pun sebab husband kerja..jadi duduk dekat rumah jelah..paling tak pun keluar pergi toen je..bahaya jugak ya kalau fius terbakar

    ReplyDelete
  5. Nasib baik tak ada apa apa jadi kak. Alahmdulillah semua selamat

    ReplyDelete
  6. takut betul kalau sangkut paut dengan elektrik ni

    ReplyDelete
  7. pernah jugak jadi macam ni dekat rumah dulu, fius lama

    ReplyDelete
  8. Syukur Kak SA dan keluarga selamat. Apa-apa pun kena berjaga-jaga. Sebab tu LeYa kalau bercuti atau balik kampung, plug di semua suis akan tutup dan cabut.

    ReplyDelete
  9. Jarang sangat DB switch nie terbakar... Biasa breaker tu akan terpelantik jer... kalau kerap sangat jadi macam nie, better buat health check untuk wiring rumah tu.. mungkin ada sesuatu yang membuatkan over current tu terjadi...

    ReplyDelete
  10. Allahu.. nasib tak jadi apa-apa kan SA. Nasib SA dah ada kat rumah. Kawan Abang Man baru nie tak bernasib baik habis semua rumah sederet tu terbakar SA.. sian sangat..

    ReplyDelete
  11. Syukur takde apa2.
    Kena check jugak untuk tengok apa punca sebenar.

    ReplyDelete
  12. Allah.... mmg syukur jd benda tu time ada org kt umah ye kak...
    klu tak haru lah... bnda2 yg pasal litar pintas ni kadang takde tanda2 kadang kn....

    ReplyDelete
  13. allahuakbar...alhamdulillah tak jadi apa2.. takut Liez baca ni..
    bab elektrik mmg takut sgt

    ReplyDelete
  14. Ya Allah.. dugaan sungguh ye Kak SA.. Mungkin kena tengok balik wiring kot..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah