Tuesday, March 12, 2019

Perkongsian Dari Dr Khairul Faizzie

EDISI HARI WANITA SEDUNIA:  Saya rasa saya jadi gemuk la bila period.


Itu luahan patient aku minggu lepas. Dia datang sebab senggugut, dan mengadu badan 'macam gemuk' bila period.

Jawapan nya: Bukan macam, memang gemuk pun. Haha.
Tapi jangan risau, gemuk sikit, bukan banyak.
Dan gemuk nya boleh dibuang cepat, sebab yang menyumbang  kepada gemuk ( tambah berat badan) masa period ialah pengumpulan air dalam badan ( water retention).

Bila dah nak dekat period, hormon estrogen akan memuncak naik. Kesan kenaikan estrogen inilah yang menyebabkan body wanita kumpul air , dan menyebabkan rasa bloated. Kesan estrogen ni akan hilang sebaik sahaja anda period...level estrogen akan turun...dan water retention berkurangan.

Air yang berkumpul tu akan berkumpul di breast, kawasan sekitar abdomen dan hujung2 kaki / tangan. So ini yang buat anda rasa gemuk. Tapi memang bertambah berat pun, berat air. Saintis kata as much as 5 pounds pun boleh.

Tapi awas, kesan ' rasa gemuk' yang mudah hilang ( sebab ia hanya water weight), boleh jadi kekal / susah dihilangkan ( extra berat), jika anda ' melayani craving anda masa period'.

Memang masa period wanita akan ada craving. Ini disebabkan hormon progesterone yg meningkat sebelum period tiba.Hormon progesterone merangsang selera.

Dan seperti yang disebut, bila anda mula je period, level hormon estrogen akan mula menurun...estrogen ni dia pula control rembesan hormon serotonin. So bila level estrogen low, serotonin pun, low. Low serotonin merangsang craving kepada makanan bergula ( carbohydrate)....sebab secara fitrahnya, carbohydrate diperlukan oleh badan untuk menghasilkan serotonin. Perubahan hormon ni yang menyebabkan anda craving nak makan high carb (sugary ) foods macam coklat, icecream...diamalkan setiap kali period, maka jangan terperanjat la memang betul2 jadi gemuk...Haha.

So, cara yang disaran utk atasi craving high carb foods ini ialah banyakkan minum PLAIN water, ambik lean protein...
Memang akan jadi malas / rasa malas nak bersenam bila period, tetapi bersenam at least sedikit masa period membantu buang water retention ( menerusi peluh), dan hormon endorphin yang keluar masa bersenam tu, membantu mengurangkan rasa cramp /period pain.

Kesimpulannya:

- Wanita ini unik. Di beri keistimewaan boleh ada alasan berat badan bertambah, tak macam lelaki...Hahaha.
- Berat naik sebab period.
- Berat naik sebab pregnant.
- Berat naik lepas bersalin.
- Berat naik menyusukan anak.
- Berat naik takde masa nak bersenam sibuk uruskan rumahtangga.
- Berat naik sebab stress masalah kerja / boyfriend so makan utk hilang stress.

Pendek kata: Wanita sentiasa menang & ada alasan utk justify perubahan mereka. Hahaha....
Lelaki jadi gemuk tak leh salahkan hormon. Lelaki boncit teruk sebab kuat minum alcohol. Lelaki gemuk berat badan naik sebab stamina makin hilang kuat hisap rokok lepak mamak. So ada nampak faktor hormon? Takda! Habit kuat minum alcohol, merokok & lepak mamak ( makan makan makan) tu yang bersalah.

Credit : FB Doktor Khairul Faizzie

Maknanya SA x gemuk la kan tiap kali nak period...okey la dh senang hati dah..so berat badan SA naik ni sebab water retention je la ni....Kebetulan memang tiap kali nak period badan SA memang Bloated..🤣🤣🤣

14 comments:

  1. Hahahaah adeii jap fikir Sis gemuk kenapa ek..rasanya yang takde masa nak bersenam tu laaa dan juga kadang stress sejak Suami kerja jauh ni huhuhu...

    ReplyDelete
  2. betulllllllllllll sangattttt.. nak share jugak la kat entry blog.
    boleh keep on remember & reference untuk anak dara i jugak. suruh dia baca ni. Thx SA :)

    ReplyDelete
  3. hhahaha... tp mmg betul pun SA, kadang klu nk period tu mmg nengok perut naper buncit lain mcm, sedangkan dh seminggu kontrol mkn... tp bila dh period rasa lain sikit perut tu...

    ReplyDelete
  4. bila period rasa nk mkn mcm2 tu berat naik kot haha

    ReplyDelete
  5. ooo...baru tahu pasal water retention time nak period ni...patut la rasa perut mengembung aje..tiberrr..perut mengembung sebab makan banyak sangat..hahahaha

    tapi nice sharing la, kene minum banyak plain water time period..baek!!!

    ReplyDelete
  6. Masalah Sk plak, period tak period tetaplahhhh. .

    ReplyDelete
  7. hahaha....period ke tak...memang kuat makan.

    ReplyDelete
  8. Hahaha selalu jadikan nak period alasan tuk kuat makan, selera mengebu2, tapi sebenarnya 4 minggu dlm sbulan aku mmg kuat mkn 😁😁

    ReplyDelete
  9. Bak kata Abam Bocey GEMUK! is awesome haha...

    ReplyDelete
  10. Tak nak gemuk senang jek... Tutup mulut... Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
  11. Saya mmg 24 jam kembung je ni kak hehehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah