Wednesday, March 13, 2019

WW: 10 Tips Mula Turun Berat Badan

Hi korang...

SA terpanggil untuk share dengan korang tips yang SA baca kat Instagram..tips untuk turunkan berat badan dan ini memang SA sedang buat sekarang. Dah turun ke berat badan? kejap naik kejap turun..hahaha....nak plak SA sekarang dah start pi food review tapi...haaaa ada tapi tau...SA jaga pemakanan..takde main belasah jer ambil kalau buffet tu ada 30 jenis makanan bukan semua SA ambil pun..SA tetap amalkan portion yang sikit asalkan kenyang..complete sayur dan buah- buahan. Sebab tu baru- baru ni ada yang tegur SA kenapa ambil sikit sangat portion nasi tu..SA ambil half senduk. Bukan SA nak menunjuk ngan diorang SA diet...takde..but itu yang SA amalkan..lauk pun SA ambil portion yang sikit je..air plak SA mintak kat waitress air suam. SA tak minum air manis. Bukan tak minum langsung tau..tapi kurangkan pengambilan air manis..dalam seminggu ada la dalam sekali SA minum air manis. Ais pun SA dah mula kurangkan dan tinggalkan terus..Kat rumah memang SA beli sekotak air mineral yang botol besar tu..




Jom tengok 10 tips tersebut

10 Tips Mula Turun Berat Badan


1) Mula dengan tinggalkan AIR MANIS

2) Mula rajin turun naik TANGGA

3) Mula rajin KEMAS RUMAH

4) Mula kurangkan PORTION NASI

5) Mula minum air kosong 2 LITER SEHARI

6) Mula tidur malam lebih AWAL

7) Mula bersenam 5 minit sehari AWAL PAGI

8) Mula elakkan makanan BERGORENG

9) Mula rajin makan BUAH

10) Mula tinggalkan KEK dan COKLAT


Menarik kan?

Jom sama- sama kurangkan berat badan untuk kesihatan yang baik...buat masa sekarang berat badan SA adalah 59kg-60kg..tak konsisten..puas dah buat macam - macam..haha..tapi sejak amalkan 10 rips ni..rasa sedikit ringan badan ni tapi tak nak timbang berat..nak biar dulu..Kadang- kadang semangat tu ada turun jugak sebab SA ada masalah kesihatan...SA ada hypertension dan SA juga ada gastrik..so waktu makan tu kena teratur untuk elakkan dari badan SA ni menahan gastrik..kadang pelik, perut tak sakit tapi badan banyak angin...lepas ni nak mengeluh pun tak guna, so SA kena mulakan jaga pemakanan...mesti ada yang pertikai SA masak sedap- sedap pastu makan sure sedap kan...takdenya..SA ni masak jer sedap- sedap untuk family, portion makan masih dikurangkan..haaaa....sebab tu korang yang pernah berjumpa ngan SA akan hairan kenapa SA x nampak gemuk pun..bila kita start jaga pemakanan inch kita akan loss...tu yang tak nampak kat mana naiknya badan SA..hahaha....

So...jom la kita semua insaf..jom amalkan #nakkurus ni dengan konsisten....

15 comments:

  1. gula yg membuatkan kita gemuk
    jom sekat gula

    ReplyDelete
  2. Selalu tu, mula-mula memang bersemangant SA, namun, kecundang di tengah jalan ;p

    ReplyDelete
  3. ala...dah buat dah kak...Tapi iman x kuat..kekeke

    ReplyDelete
  4. Nak mula tu yang susah.
    Nak2 bab kawal tekak ni

    ReplyDelete
  5. Nak mula payah ni...tapi terpaksa buat untuk sihat...

    ReplyDelete
  6. betyl semua tips ni kak cuma kena keimanan je kena kuat hihi

    ReplyDelete
  7. nice..nak try jugak la tips tu...skang memang da start kurangkan air manis...seminggu sekali je boleh...hahahaha

    ReplyDelete
  8. terima kasih untuk semua tips ni SA..memang perlu diamalkan jika nak turunkan berat badan..

    ReplyDelete
  9. betul..dulu masa bdn saya cam chubby sikit..sikit la..saya start dengan kurangkan pengambilan air manis atau menda manis-manis..mmg nmpk ketara perubahan bila cut gula ni..sekarang ni amik jugak manis2 tapi hadkan pengambilan..kalau termakan lebih manis, cover blik minum air putih..

    ReplyDelete
  10. betul..dulu masa bdn saya cam chubby sikit..sikit la..saya start dengan kurangkan pengambilan air manis atau menda manis-manis..mmg nmpk ketara perubahan bila cut gula ni..sekarang ni amik jugak manis2 tapi hadkan pengambilan..kalau termakan lebih manis, cover blik minum air putih..

    ReplyDelete
  11. benda payah nak tingga no 1,4 dan 8...hehehehe

    ReplyDelete
  12. hati ku tak kental..sehari dua je hangat2 tahi ayam,lepas tu terus sodaqallahul azim

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah