Wednesday, August 28, 2019

Mini BBQ Yang Tidak Di Rancang

Hi korang....

Pernah tak buat macam SA buat ni...tak rancang tak apa, terus buat jer BBQ. Bahan- bahan ada kat rumah just beli bahan basah je..ajak adik SA si Lisa satu family ngan adik no 4 tu...mommy si Dida...just saje suka- suka je nak buat BBQ ni...selalunya kalau ramai baru seronok kan...entah kenapa ntah...saje je nak BBQ...takde buat apa kan..dari bazir duit makan kat luar..better masak sendiri...jimat pun jimat kan...zaman segalanya serba mahal ni better berjimat...plan asalnya SA nak kuar minum kat area Seremban 2 Sabtu malam sebab nak lepak sambil dengar busking ke, live band ke...sekali adik cadangkan better buat bbq...tak yah membazir...hahahhaa..baru nak lepak dah kena tazkirah..sabar jer la...so bila la nak melepaknya kalau macam tu kan..sesekali nak gak melepak...

Meh la tgok apa yang SA bakar2 last week....


Peha ayam dan kepak ayam sahaja...marinated sedap2..


Ikan tilapia fresh atuk pancing dan ikan keli


Seksa nak kawal bara arang ni...letak ayam dibantainya api menyala...specialist tak balik plak..kalau dia ada SA tau makan je


Nampak sedap..lapar plak perut tengok balik gambar...


SA amik tugas bakar2...ada yang terhitam gak sebab terlepas pandang...leka melayan si Aidan 


Si bertuah ni tak geli langsung...nak oyong mama acak katanya ( nak tolong mama masak)
padahal lebih nak mengacau je..


Ni ikan seli last sekali..salai untuk buat gulai...orang NS memang suka salai ikan dan simpan dalam fridge...pas tu nak masak lemak cili api campur pucuk ubi...


Kalau dapat bakar guna tempurung kelapa lagi best..lagi wangi baunya


Second round utk salai...

Sesekali bakar2 best la...mommy dida siap buat air asam lagi...sedap betul meratah..masa ni tak hirau pun pedas ke apa..tapi SA berjaga- jaga gak la...takde la SA balun pedas2...air asam tu pun tak pedas sebab adik x tumbuk cili tu...sebaliknya racik2 je...

Itu je la citer Mini BBQ SA last week...kalau semua adik beradik balik lagi best...BBQ ni layan ramai- ramai berebut -rebut  tu yang buat seronok...ngan anak- anak kecik lagi kan...nanti boleh repeat lagi la...kena call semua balik baru buat...

19 comments:

  1. Seronok kan kalau BBQ dengan family.. 😍😍

    ReplyDelete
  2. waaa, sedapnyaaa! kita da lama tak bakar2 macam ni...huhuhu...nanti nak cuba la bakar guna tempurung kelapa tuuu

    ReplyDelete
  3. pernahhhhh unplan BBQ dengan family in law kat Melaka. Tengah lepak2 tiba2 ajak pergi beli barang sini then bakar2 dpn rumah.. btw sedap2 menu bakar SA tu.. telan ailio i tengok tengahari ni hehe

    ReplyDelete
  4. Bukan calang2 org ambil tugas membako kk.. nampak sedap semuanya selera bila berkumpul ramai2 kan

    ReplyDelete
  5. hebat kak membakar...kalau saya amik part makan je. hahah

    ReplyDelete
  6. Wah, bestnya makan-makan dengan family.

    ReplyDelete
  7. biasa bbq ayam,kambing,udang...ni ada ikan keli....yummmyyy

    ReplyDelete
  8. ikan talapia fresh. wow! tu yg best tu ^_^

    ReplyDelete
  9. Aduh.. lamanya tak buat BBQ macam ni. teringin pula!

    ReplyDelete
  10. terliur tau baca kisah bbq ni, rasa lama dah kita tak buat bbq

    ReplyDelete
  11. seronok tau kalau dapat ber BBQ dengan family. meriah walaupun kadang tu xcukup makanannya sebab sedap sangat. tapiiii siap ikan sungai tu lain macam BBQ ni kak

    ReplyDelete
  12. lamanya tak bbq mcm ni.. seapnya keli tu.. hehe

    ReplyDelete
  13. Bila ramai2 berkumpul, memang best kalau buat bbq.

    ReplyDelete
  14. Serius sedap kalau ramai-ramai macam tu... meriah dapat berkumpul..

    ReplyDelete
  15. Betul, bbq ni sonok ramai2..sbb sonok nk berebut especially bila lauk2 bbq dh nk abis.. Pangai sgt, dh nk abis bru nk berebut..

    ReplyDelete
  16. sedapnya bakar-bakar.. Haiah.. macam nak kena buat juga nie..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah