Friday, August 23, 2019

First Time Makan Nasi Ambeng


Hi korang ..

Alhamdulillah rezeki Jumaat...Kawan office belanja nasi ambeng hari ni dan SA x malu nak cakap...ini first time SA makan dan cuba. Selalu je nampak kadang-kadang orang order dan kawan-kawan office lain yang order tapi SA x pernah cuba...Hari ni dalam sejarah SA cuba makan..not bad...cuma yg kelakarnya SA x pandai makan..Nasi ambeng ni makanan orang jawa dan dan cara mereka makan adalah dengan gaul semua yg ada dalam tu...ikutkan orang Jawa makan dalam talam untuk sesuatu majlis...x kisah perayaan ke, kenduri doa selamat ataupun makan-makan biasa je satu keluarga. 

Sedap tak?

SA ok je..boleh makan..cuma sebab portion besar so tak habis..yg kelakar SA x campur pun semua ingredients dalam bungkusan tu...SA makan macam makan nasi biasa..satu hal kena gelak...ye la..x pernah makan kan...pas tu rasa pelik plak bila tgok semua duk gaul2..erm..SA x biasa so makan je la ikut cara SA

14 comments:

  1. lama liez tak mkn nasi ambeng ni.. dulu masa arwah mak angkat ada, mmg rajin dapat makan ni..suka sgt sbb unik

    ReplyDelete
  2. Tak pernah makan nasi ambeng tu..

    ReplyDelete
  3. sma la..tak penah makan gak nasi ambeng..oo, dia kena gaul semua ke?bru tahu..kalau sya pun, mcm SA..makan satu2..

    ReplyDelete
  4. teringin juga nak try tapi selalu tak kesampaian...hehehehe

    ReplyDelete
  5. Ni makanan orang jawa macam wak.
    Kalau ada kenduri tahlil dsb, biasanya kita dihidangkan nasi ambeng.
    Satu dulang besar ngadap 4 orang.
    Biasanya makan syarat aje, bungkus bagi 4 orang.

    ReplyDelete
  6. Kt joho ni salu mkn. Tp lain air tgn lain jg rasanye hehe

    ReplyDelete
  7. Salah satu makanan feveret Kak Sue nie SA.. tapu Kak Sue pun tak reti makan nak gaul semua nie makan macam kita makan nasi biasa je.. hehehe..

    ReplyDelete
  8. pernah try tapi macam serabut la bila campur in one piring .. hahaha

    ReplyDelete
  9. Nak kena gaul ke?? Hahaha.. Tak adalah, Sk Johorean, takde peraturan pun macammana nak makan nasi ambeng ni, ikutlah gaya mana pun asalkan masuk ke mulut, kunyah dan telan, hehehe

    ReplyDelete
  10. kakkk...kita pun kalo makan, tak gaul...hahahhahah!

    ReplyDelete
  11. aida bukan org jawa.
    tapi suka makan nasi ambeng.
    kat psr mlm rumah lama, ada yg menjual.
    asal nyer 4.50.
    but now dah jadik 7 hinggit!
    portion sama. bahan semua free gst. free sst. and bersubsidi.
    tu yg lama dah x membeli & makan :(
    geram punyer pasal dgn harga.

    ReplyDelete
  12. and aida makan x gaul.
    amik skit skit, ngap.
    lauk nyer keliling, kan.
    so setiap ngap, beza lah kandungan tgn masuk ke mulut tu :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah