Saturday, August 24, 2019

Masak Apa Hari Ni? Ke Gantung Kuali?

Hi korang...

Ada yg buntu x tau nak masak apa hari ni? Atau cari cari nak masak esok? SA ada ad cadangan menu kat bawah tu..kalau-kalau boleh membantu la...SA yg perut tengah blom baik sepenuhnya ni makan bubur je la mampunya punnn....yg lauk kat bawah tu SA masakkan untuk orang-orang kat rumah...ni menu minggu lepas..sibuk kerja sampai x up pun kat blog...weekend je mak SA sure mengeluh sebab makan makanan ntah pape rasa macam makanan orang sakit...hahaha...nak buat cane mak oiii..anakanda sedang menjaga pemakanan..


Ikan belanak goreng berlada


Tumis sawi campur carrot, kentang, suhun dan telur


Ulam mini timun


Kat bawah ni makanan SA beberapa hari ni...Selasa sampai Khamis makan bubur ngan ikan goreng, ngan ikan bilis goreng dan ayam goreng..selang sehari tu..cuma yg lauk ikan bilis tu x sempat amik gambar


Bubur ngan ikan kembung goreng


Bubur ngan ayam goreng..part daging 

 ni ntah makan masa bila ntah...merana  perut masa tu...

Itu je la lauk pauk SA..x banyak memasak...tayang bubur je sure korang jemu tengok SA makan kan...hahaha...Isnin nanti x tau la nak bawak bekal apa..SA jaga jaga pemakanan bukan nak kurus macam anak dara ye...SA lebih kepada nak sihatkan perut ni ha...letih dah setahun dh macam ni...asyik angin je...SA tgh cuba untuk x amik ubat...rawat secara semula jadi..SA amik probiotic asli dari buah-buahan dan minum Yakult dan Vitagen...nasihat dari doc jugak...cuma belum tergerak hati nak pi beli supplement probiotic kat farmasi...kita tengok dulu macam mana dengan usaha SA ni...

14 comments:

  1. Waaa sedapnyaa...
    Harini tak masak, hari ini ada 2 event sampai ke malam..ni tengah IF fasting, kang tghri makan kat event je hehehehe

    ReplyDelete
  2. kalau jenis cepat berangin perut, memang kena jaga betul2 makan tu...sampai laaa da baik semula nanti...huhuhu

    walopun bubur, tetap nampak sedap tuuu...dengan ikan goreng pulekkkk

    ReplyDelete
  3. Saya gantung kuali hari ni, Kak SA. Nak tulis report FYP😅.

    ReplyDelete
  4. Kita pernah hari2 makan bubur masa kena chicken pox dulu. Lauknya sayur bening jer, ikan goreng sume tak makan sebab tak boleh kan, memang kempis perut masa tu pakai kain batik pun boleh lilit sampai belakang, hahaha. Takpe SA, yg penting sihat kan.

    ReplyDelete
  5. makanan simple pun sedap tambah kalau nasi panas2

    ReplyDelete
  6. bubur kalau makan hari2 mudah jadi muak. kalau mkn skali sekala ok jer..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aneka kan lauk nyer, cik nor.
      baru la sedap makan berulang hari.

      Delete
  7. Semoga cepat sembuh tau.. Yakult and vitagen tu minum yang kurang gula ok

    ReplyDelete
  8. Lama tak masuk dapur online kak SA! Rindu pulakk nak tengok kak SA masak apa.

    ReplyDelete
  9. ikan belanak tk pernh mkn..bff kita dlm pantang bsalin die mkn bubur je...kita mkn bubur bila rasa bdn tk brp sihat

    ReplyDelete
  10. bubur.
    ikan goreng.
    sambal kicap cili padi.
    kangkung grg belacan. wow!

    ReplyDelete
  11. gigih saya google rupa ikan belanak tu. mmg fail betul saya bab2 nak kenal rupa ikan ni.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah